Obalans mellan högt och lågt
TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Annika och Tobias har en entrésida som saknar karaktär. Höga björkar och ett högt hus tillsammans med några låga buskar och små krukor gör entrén tråkig och intetsägande. Trädgårdsdoktorn skapar balans och sätter stilen.



FÖRE
Ensamma buskar, krukor
och hela träd i väldigt olika
höjder gör att hela tomten ser obalanserad ut.



EFTER
Genom att helt enkelt ta bort
en av de stora björkarna,
komplettera med växter i olika
höjder och placera ut fler och större krukor blir intrycket
snabbt mer harmoniskt.
Annika:
Vår entrésida är inte alls välkomnande. Trots att den är husets sydsida är den alltid mörk. Själva entrén ser trist ut och ligger längst bort från infarten, så man ser den knappt när man kommer körande. Och det finns ingen riktig balans i växtligheten – men jag kan inte sätta fingret på vad som är fel.
Trädgårdsarkitekten:
Balansen du pratar om handlar om att det inte finns något riktigt mellanläge på tomten, det är antingen högt eller lågt. Höga träd och små, låga krukor. På entrésidan har ni fyra jättelika björkar, tre utmed tomtgränsen och en mitt i gräsmattan. Även om det kan ta emot, så föreslår jag att ni tar bort den stora i mitten. Då får ni in mer ljus i hus och trädgård – samt lyser upp entrén lite.
Annika:
Problemet är väl också att min man inte håller med mig. Han är trädkramare, ha ha! Dessutom har vi försökt plantera där men misslyckats.
Trädgårdsarkitekten:
När den stora björken är borta försvinner konkurrensen och det blir lättare att få annat att överleva. Ni får också chansen att fylla på med flera blommande buskar och få mer variation. Gör ett helt svep av buskar så slipper du klippa gräset runt var och en – och det blir lättskött på kuppen. Det skapar också ett rum i mitten av trädgården med fina väggar, i mark- och ögonnivå. En liten utemöbel på gräset skapar extra trivsel.
Annika:
Det låter vettigt! Men entrén då, den hittar man knappt och de små krukorna som står där ser fjuttiga ut.
Trädgårdsarkitekten:
Trappan sticker fram bakom huset och bildar en kal betongvinkel. Den måste planteras. Prova med en upphöjd, lite större planteringslåda med en låg buske som mjukar upp. Förslagsvis blåbärstry 'Anja' (zon 6) eller 'Blue Velvet' (zon 4) tillsammans med torktåligt gräs glansälväxing (minst härdig till Mellansverige). Det finns också lättskötta kryddväxter som skulle passa bra.
Fundera också på någon form av låg belysning till planteringen. Fortsätt sedan med stora fyrkantiga krukor som ni placerar utmed hela fasaden, inte två utan sju stycken. Då märks de och leder blicken fram till entrén. Plantera något mjukt och brett som spiller över krukkanten, till exempel rabatteternell tillsammans med jätteverbena, eller grusnejlika med rosenskära eller sommarljus. Det kommer att bli väldigt fint!
Trädgårdsdoktorn



Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, mejla till: tradgardsdoktorn@aot.bonnier.se
Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.