Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Begeistras av floxmattorna i Japan

Mossflox, Phlox subulata, är en perenn mattbildare som liknar japanernas älskade körsbärsblomning. Reser man till Japan i maj har man chansen att besöka en Shibazakura - lawn cherry blossom festival - där mossfloxen blommar över enorma fält i alla tänkbara nyanser av rosa.

Higashimokoto Park i Hokkaido

Parken bestod från början av varma källor och inhyste Mokotoyama Onsen. 1977 var det bönderna omkring som började att plantera mossflox. Den åtta hektar stora parken renoverades 2010. Här håller man varje vår mossfloxfestival. På slingrande serpentinvägar kan man vandra i slänten. Folk med nedsatt funktion kan åka gocart och man kan t o m ta en helikoptertur över det purpurfärgade området.

https://www.youtube.com/watch?v=waTbilf7HAY

Takinoue Park i Hokkaido

Den här parken är större än den förra och mer naturalistiskt formad. Takinoue har även en längre historia där man hållit blomsterfestivalen från början av maj till början av juni sedan 1957. Mossflox är inte det enda som man kan få se under denna period - körsbärsträd och flera fält med olika tulpaner förgyller festivalen.

https://www.youtube.com/watch?v=0pgDTyMWvIM

Mt. Fuji Shibazakura

Shibazakura, på engelska lawn cherry blossom, är en blomsterfestival som hålls varje vår vid sjön Motosuko, en av många sjöar vid foten av berget Fuji. Mossfloxen brer ut sig med över 800 000 plantor, och färgerna som kontrasterar omgivningen tar andan ur en.

https://www.youtube.com/watch?v=PKbhQv8avu8

Plantera egen mossflox

I lite mindre skala än de stora proffsanläggningarna, finns i filmen flera idéer till hur man kan göra mer av mossflox i sin egen trädgård. Pynta uppfarten, få en vårlig färgkick i en besvärlig slänt, eller kanta en gång. Mossflox, Phlox subulata, är perenna stenpartiväxter och brer villigt ut sig utan att bli invasiva. Mycket lättskötta och anspråkslösa, billiga och finns i några olika nyanser från vitt till rosa och purpur. Sen finns det andra liknande låga flox-arter att välja och vraka bland - kuddflox, krypflox, rosenflox och stenflox för att nämna några.

https://www.youtube.com/watch?v=ONAEgUTfBFY

Fler filmer från Japan:

Blåregn som du sällan sett dem!

Dröm om sommaren - Zinniaträdgården i Fujimi Kogen Hananosato

Azaleaparken i Daikozenji, Japan

Sakura - körsbärsblomningen i Japan