Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mästarrabatten 2013

Vedlund – den dynamiska dungen, knyter an till fackuttrycket woodland som ibland översätts med trädgårdslund. Denna rabatt gynnar den biologiska mångfalden och bildar ett rum där både människor, växter och djur samsas. Vacker och vild på samma gång. Perfekt för den som har problem med trädgårdens skuggigare lägen.

Peter Gaunitz var landskapsdesigner med biolog- och trädgårdsteknikerutbildning, eller som han så skämtsamt kallade sig – biolinist, en som spelar på naturens strängar. Tyvärr gick han bort innan denna artikel skrevs. Men hans budskap lever kvar och är än mer viktigt idag och för framtiden. Det är för skönheten i det vilda han ville öppna våra ögon, det är i naturen han hämtade sin inspiration och det är delar av de naturliga biotoperna som han ville föra in i våra byggda miljöer.

Årets mästarrabatt är dynamisk. Den lever och förändras under säsongen och med tiden, bland annat för att en del av växterna själva bestämmer var de ska stå. Alla växter är valda för att de självsår sig. Veden kommer från gamla träd, som dekoration, men viktigast av allt för att insekter, svampar och andra organismer bjuds in i trädgården.

Bakom Mästarrabatten står GRO Plantskolor - svenska detaljister och  producenter av buskar, träd och perenner inom Gröna näringens  riksorganisation - med stöd av International Flower Bulb Centre i  Holland. På Mästarrabattens hemsida kan du läsa mer och ladda ner växtlistor och planteringsplaner för årets rabatt.

Fler Mästarrabatter

Mästarrabatten 2006

Mästarrabatten 2007

Mästarrabatten 2008

Mästarrabatten 2009

Mästarrabatten 2010

Mästarrabatten 2011

Mästarrabatten 2012

Mästarrabatten 2013

Mästarrabatten 2014

Mästarrabatten 2015