Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mästarrabatten 2012

I skuggan av ett träd. Årets mästarrabatt är skapad för skuggiga och halvskuggiga lägen. En lummigt grön rabatt med både perenner, lökar, klätterväxter, buskar och träd. Egentligen är det tal om flera rabatter, med många bra kombinationer att välja mellan till den egna trädgården.

Maria Arborgh, landskapsarkitekt, som vi känner igen från TV-programmet Söderläge, har valt att skapa med lättskötta växter i stora fält. Istället för ständigt blommande rabatter, satsar hon på former, strukturer och kontraster. Många gröna nyanser ger lummighet. 

 - Blommorna blir mer som överraskningar, som accenter. De är inget man saknar men när de dyker upp ger de en extra dimension, säger Maria Arborgh.

Rabatterna har ingen given fram och baksida. Du kan välja om du vill ha rabatten fristående eller mot en vägg. Maria ger förslag på gröna rumsindelare och hur du skapar höjd i rabatten. Du kan även hitta ersättningsväxter för nordligare klimat, som trädgårdsmästare Curt Rydlinge tipsar om. Rabatten går att besöka i Slottsträdgården, Malmö.

Bakom Mästarrabatten står GRO Plantskolor - svenska detaljister och producenter av buskar, träd och perenner inom Gröna näringens riksorganisation - med stöd av International Flower Bulb Centre i Holland. På Mästarrabattens hemsida kan du läsa mer och ladda ner växtlistor och planteringsplan.

Bakom Mästarrabatten står GRO Plantskolor - svenska  detaljister och  producenter av buskar, träd och perenner inom Gröna  näringens  riksorganisation - med stöd av International Flower Bulb  Centre i  Holland. På Mästarrabattens hemsida kan du läsa mer och ladda ner växtlistor och planteringsplaner för årets rabatt.

Fler Mästarrabatter

Mästarrabatten 2006

Mästarrabatten 2007

Mästarrabatten 2008

Mästarrabatten 2009

Mästarrabatten 2010

Mästarrabatten 2011

Mästarrabatten 2012

Mästarrabatten 2013

Mästarrabatten 2014

Mästarrabatten 2015