Små trädgårdar - 10 gyllene regler för den lilla trädgården
Hur får man plats med allt man drömmer om när utrymmet är begränsat? Hur undviker man att resultatet känns plottrigt och trångt? Här är knepen som hjälper dig att förvandla den lilla tomten till ett lummigt, spännande paradis.
1. Tänk stort
Den lilla trädgården känns harmonisk om det finns några tongivande växter som återkommer och ger stomme. Välj ut ett lagom antal växter som passar till platsen och till varandra – och välj bort alla som inte stämmer med dem. Faller man för frestelsen att tränga in en massa olika, nya växter blir det tyvärr bara plottrigt.
2. Matcha huset
Det är alltid viktigt att trädgården stämmer överens med husets stil och färg. I den lilla trädgården har det ännu större betydelse, eftersom hela trädgården har närkontakt med huset.
3. Utnyttja diagonalen
Längsta vägen genom en kvadratisk eller rektangulär trädgård går på diagonalen. Bygger man upp planen med diagonalen som mittaxel känns trädgården större. På köpet får man dessutom spännande planteringsytor att leka med.
4. Rama in
Allra viktigast för att den lilla trädgården ska upplevas som ett privat, avskilt trädgårdsrum med atmosfär, är att den är avskärmad från yttervärlden. Häckar, plank eller murar – helst över ögonhöjd – är det första du fixar!
5. Jobba på höjden
I den lilla trädgården har man inte råd att tänka i kvadrat – man tänker i kubik. Tänk spaljé, tänk klätterväxter, tänk balkong, trappstegar och hyllor – allt som får upp växtligheten på höjden hjälper till att göra den lilla ytan lummig och intressant.
6. Kombinera funktioner
Visst vill man både ha en massa vackra blommor och kunna plocka in sallad, bär, frukt, örter och annat gott från trädgården? Den ekvationen löser man genom att anlägga en klassisk potager – det vill säga planterar dekorativa kombinationer av grönsaker och blommor. Enda nackdelen är att det blir så vackert att det tar emot att skörda!
7. Skapa rum
Även om ytan är liten kan man åstadkomma en rumsavdelning med hjälp av spaljéer, buskar och – framför allt – med små häcksnuttar. Med hjälp av dem känns sittplatsen intimare, soptunnor trollas bort och komposthögar försvinner ur synfältet. Hela trädgården upplevs som både intressantare och, faktiskt, större.
8. Bli specialist på klätterväxter
Bland klätterväxterna hittar du de växter som kan betyda mest för din trädgård. Småblommiga klematis blommar överdådigt och förvandlar trista plank och skjul till sevärdheter. Pipranka ger tropisk grönska, blåregn för dig till Medelhavet, kaprifol doftar i hela den lilla trädgården, honungsrosor är underbara, humle finns i lime och staketvindruvor i rödviolett – möjligheterna är oändliga. Lär dig allt om hur de vill ha det för att trivas, för om de gör det har du säkrat en underskön liten trädgård.
9. Lura ögat
Vårt öga är tränat att bedöma avstånd med hjälp av hur vi uppfattar perspektiv. En rak stig ser ut att smalna av längre bort, även om den är lika bred hela vägen. Det säger oss något om hur lång den är. Låter vi den dessutom faktiskt bli lite smalare längre bort luras vi genast att tro att avståndet är större än det är.
Speglar infällda bland klätterväxter ser ut att leda in mot ännu ett trädgårdsrum och ger en känsla av mera utrymme även när man avslöjat bluffen. Även fåglar kan luras, men en spaljé framför spegeln kan hindra dem från att krocka med spegeln.
10. var personlig
Snegla inte på andra, annat än för inspiration eller kunskap. Trädgården blir mest spännande om den uttrycker sin ägares personlighet istället för att härma det som för tillfället bedöms som det ”rätta”.
TEXT: Christel Kvant
Mer att läsa om små trädgårdar
Små trädgårdar - proffsens råd
Personliga radhusträdgårdar av Christel Kvant (Prisma 2009)
Nya trädgårdens rum av Christel Kvant (Prisma 2008)
Mer om små trädgårdar i stor special i Allt om Trädgård nr 1/10.