Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Knot garden eller knutträdgård – vad är det?

En knot garden är i princip en stiliserad kryddträdgård. De flesta knutträdgårdarna från renässansen är borta för längesedan, men nya anläggs än idag. De strikta formerna blir blickfång även i den lilla trädgården.

Vad är en knutträdgård?

En knutträdgård eller knot garden har sitt ursprung i den elisabetanska eran, som anses vara Englands guldålder. Designen är plan, strikt och utgår från en fyrkant, bestående av några få aromatiska kryddväxter i täta band som bildar mönster. Kryddväxterna kunde vara kungsmynta, rosmarin, isop, timjan, gamander och citronmeliss, som bildade symetriska mönster så att det såg ut att vara ihopknutet (knots). En liten ruta kunde stå för sig själv eller kombineras med flera till stora kvarter. Runt och mellan kvarteren hade man singelgångar för att framhäva växterna.

I dagens knutträdgårdar hittar man ofta kanter av buxbom eller andra formklippta buskar. Buxbom fanns inte i de ursprungliga knot gardens, utan kom till Europa senare och började användas i barockens parterrer. Fransmännen utvecklade knutträdgården och gjorde mer intrikata och större mönster, där även färggranna prydnadsväxter och annueller kunde ingå. Gränsen för vad man kan kalla för en knutträdgård eller parterr idag är luddig. Ofta brukar man säga att en knutträdgård i huvudsak är lite mindre och ska innehålla kryddväxter, men kan även ha formklippta aromatiska buskar.

Själva knutarna har kommit mer i fokus och blivit signifikanta för "Celtic knot gardens". En keltisk knut har ingen början eller slut, utan symboliserar evighet. Det är vanligt att de ihopflätade busksorterna har olikfärgade bladverk, så att mönstret ska framträda tydligare. Knutarna kan bölja i olika höga nivåer, medan ett parterr oftare är format i samma jämna nivå.

1. Rosemary Vereys knutträdgårdar

Knot garden efter Rosemary Vereys design.

Knot garden från Bill och Mary Wayne Dixons trädgård i Atlanta. Designad av den kända brittiska trädgårdsdesignen Rosemary Verey (1918-2001), som ägde Barnsley House i Gloucestershire. Knutträdgården är anlagd som en keltisk knut, av olika sorters buxbom – de ljusa är variegerade (vitbrokiga) buxbum. Verey skrev flera trädgårdsböcker där det finns bra mönsterbeskrivningar till knutträdgårdar.

Bildkälla

Res med oss till världens vackraste trädgårdar!

2. Knot garden med lavendel

Knutträdgård gjord av lavendel, både formklippt och friväxande.

De inre knutarna trimmas hårt för att hålla formen, men bladverket doftar fortfarande aromatiskt. Friväxande lavendel, som tillåts gå i blom, ramar in och framhäver knutkvarteret.

Bildkälla

3. Äkta knot garden med kryddväxter

 Knot garden i trädgården Filoli, Woodside, Kalifornien.

En härlig knot garden med flätor av kryddväxter bestående av lavendel, isop och grå helgonört Santolina chamaecyparissus. Den röda berberisen lyfter verkligen planteringen till helt nya höjder.

Bildkälla

4. Knutträdgård med berberis och salvia

Olikfärgade buskar bildar knutmönstret och ramar in kryddsalvian i denna knot garden.

Knutarna består av olikfärgade buxbom och röd berberis. Berberis thunbergii 'Bagatelle' är en lågväxande kompakt berberis, som knappt behöver beskäras, men det finns fler sorter i den Rödbladiga-Gruppen. I mellanrummen syns olika kryddväxter, bl a kryddsalvia 'Tricolor'.

Bildkälla

5. Knot garden med flätad buxbom

Knot gardens med flätad buxbom.

Till vänster syns buxbomsknutar vid Washington Old Hall i Tyne and Wear, England. Häckarna planterades 1985, och klipps en gång om året av volontärer. Till höger är knutträdgården av buxbom vid Château de Losse i Thonac, Frankrike, omgiven av prunkande rosor.

Bildkälla: Vänster och höger

6. Liten knutträdgård för avkoppling

Fina mönster med buxbom och kryddväxter.

Söta mönster av buxbom, oregano och lavendel. Under säsongen när kryddväxterna börjar blomma byter trädgården skepnad.

Bildkälla