För hett på uteplatsen!
TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Välanvänd uteplats på våren, men stekande hett på sommaren. Familjen Florins soliga hörna står oanvänd större delen av året. Trädgårdsarkitektens förslag: en pergola där både människor och växter trivs.
Camilla:
Vi har en solig hörna i en vinkel på baksidan av huset. Det är underbart att sitta där i vårsolen, men på sommaren blir det alldeles för varmt. Hur kan vi ta till vara detta söderläge?
Trädgårdsarkitekten:
Vilket toppenläge. Hörnan är som gjord för en pergola.
Camilla:
Åh, en sådan har jag alltid drömt om. Men jag tänkte faktiskt inte på att man skulle kunna bygga en pergola just där. Kan man verkligen ha klätterväxter i hörnet? Är det inte för varmt och gassigt?
Trädgårdsarkitekten:
Om du planterar växterna intill stolparna längst fram, inte inne i hörnet, borde de trivas bra.
Camilla:
Okej. Hur bygger man en pergola då?
Trädgårdsarkitekten:
Pergolan jag tänker mig är robust men ändå luftig. Den följer husets vinkel och kan täcka hela eller halva ytan i hörnan, beroende på hur du vill ha det. Tanken är att pergolan ska se ut som en del av byggnaden och med växternas hjälp bli ett lummigt uterum.
Camilla:
Som en veranda av växter.
Trädgårdsarkitekten:
Precis. Vitsen med att ha lite grövre dimensioner på virket är att stolparna som bär upp hela konstruktionen kan stå 2,5–3 m ifrån varandra. Även takreglarna kan sättas lite bredare, med cirka 70 centimeters mellanrum, då släpps solljus igenom även när klätterväxterna har vuxit upp. För att ge växterna lite klätterhjälp, kan man borra upp hål i pergolans alla takreglar längs med två tänkta linjer. Genom hålen skjuter du in två 10 mm tjocka armeringsjärn. Då bildas ett grovt rutnät som tak. Sedan är det bara att lägga plattor på marken, ställa in möblerna och invänta grönskan!
Camilla:
Vad skulle du rekommendera för klätterväxt? Det låter som det bör vara en sort som växer rätt fort och breder ut sig mycket, om det ska bli bra?
Trädgårdsarkitekten:
Ja, jag föreslår kameleontbuske, Actinidia kolomikta (zon 5). Den har fina äggformade gröna blad, ofta med inslag av vitt och rosa mot spetsarna. Kombinera med krusbärsaktinidiam, Actinidia arguta, även kallad minikiwi. Det är en kraftig växt, lika härdig som kameleontbusken, men utan variationen i bladfärg. Man får dock oftast bara frukt i zon 1 – 2 eftersom det krävs en lång, varm höst. Ett blommande förslag är tangutica-klematis 'Anita' som är vit eller 'Orange Peel' som är gul. Båda växer friskt, har tätt med små blommor och fina fröbollar (zon 6).
Trädgårdsarkitekten
Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, mejla till: tradgardsdoktorn@aot.bonnier.se
Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.