Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Förvandla stökig entré

TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Marie bor med sin familj i ett hus där entrén ligger lite snett framför huset. Det är ont om plats – när bilen står utanför garaget går det knappt att passera. Cyklar och annat ska också få plats, det känns stökigt och krångligt. Trädgårdsarkitekten städar upp i röran.

Marie:

Ibland känns det nästan omöjligt att ta sig fram till ytterdörren. Man får kryssa sig fram mellan cyklar, bil och allsköns prylar. Jag önskar mig lite ordning och reda, och att vi fick plats med en sittplats också. Det är här morgonsolen är och hit jag skulle vilja gå ut med min kaffekopp på sommarmorgnarna.

Trädgårdsarkitekten:

Ja, här kan man utnyttja utrymmet mycket bättre. För att få gången fram till dörren fri, föreslår jag att man gör en ny P-plats för bilen, och en plats för cyklarna bakom en spaljé.

Gör bilinfarten lite bredare genom att ta bort en del av häcken.

På spaljén som ska gömma cyklarna kan ni kan givetvis odla något klättrande så att det blir grönt och ombonat. Det blir till och med plats för en liten sittplats där bredvid.

Marie:

Bra om man kan få det lite grönt och mysigt. Jag vill ju inte att det ska kännas som en stenöken på framsidan, samtidigt som jag vill att det ska vara praktiskt och lättskött. Min man tycker att vi ska lägga sten över en stor yta, men jag är lite orolig för att det ska kännas för hårt. Vad tror du?

Trädgårdsarkitekten:

Bara man har mycket växter så känns det inte kalt och hårt. Mycket sten kräver mycket grönt. Välj gärna stora lummiga växter, som höga perenner och böljande gräs. Planteringen framför den nya P-platsen kan vara 120–140 cm hög, så att bilen delvis döljs och man får en liten gång som leder igenom rabatten.

Marie:

Vilken typ av beläggning ska vi välja?

Trädgårdsarkitekten:

Något med en lugn färg, så diskret som möjligt. Lägg samma sort över hela ytan och låt den löpa längs med huset utan krångliga mönster. Ha gärna granit som kantsten. Stenen ska fram­häva växterna, inte överrösta dem.

Marie:

Det ska bli skönt att få ordning – det har jag längtat efter!

FÖRE

Den smala garageuppfarten är trång och rörig.

EFTER

Bilen har fått en ny p-plats, cyklarna får en egen plats bakom en spaljé vid garaget och stenläggningen ramas in av lummig grönska.

Trädgårdsarkitekten

Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, skriv till:

 Allt om Trädgård

 Trädgårdsarkitekten

105 44 Stockholm

 Eller mejla till:  tradgardsarkitekten@aot.bonnier.se

 Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.