Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fixa naturliga tomtgränser

TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Åke och Ulla har en trädgård som vetter mot ängsmark. Åke vill låta övergången från trädgården kännas så naturlig som möjligt, medan Ulla hellre vill plana ut och ha en tydlig gräns. Trädgårdsarkitekten kommer med en lösning.

Åke:

Min fru tycker mest att det här partiet i trädgården är besvärligt, och skulle vilja plana ut den ojämna marken och göra gräsmatta fram till tomtgränsen. Men jag tycker att det vore synd. Det ska se välvårdat ut, men nog kan man väl ha en mjuk övergång?

Trädgårdsarkitekten:

Ja, absolut! I stället för att göra klippt gräsmatta av ytan som gränsar till ängen, kan man locka in det bästa av det vilda i träd­gården. Har man en tomt som vetter mot vildare natur, om det så är ängsmark eller skogsmark, måste man först ta reda på vad omgivningen består av. Är det ängens grästuvor med örter som övergår i buskbryn av vildrosor, slån eller hägg? Eller en skogsbacke med lingon- och blåbärsris, ljung, rönn eller ormbunkar? Omgivningen styr växtvalet, men principen är densamma.

Åke:

Utanför vår tomt är det ängsmark med mycket högt gräs. Jag tycker att det är vackert, men lite oländigt också.

Trädgårdsarkitekten:

Man kan låta tungor av den naturliga vegetationen sträcka sig in i träd­gården. Så ängsgräs med blommor och plantera in en och annan enkelblommande rosenbuske. Låt lökar förvilda sig i stora stråk. Bukettapel och småvuxna rönnar kan passa om det finns plats.

Åke:

Jaha, det låter ju i och för sig fint. ­Kommer det inte att se vildvuxet ut då, menar du?

Trädgårdsarkitekten:

Genom att gränsen av det klippta gräset böljar ut och in kommer trädgården att ”låna” av det om­givande landskapet, och bli så mycket större och ge intryck av att vara en del av helheten.

Åke:

Det låter ju bra! Och så slipper vi fylla på lass med jord och behöver inte klippa så mycket gräs i framtiden!

Trädgårdsarkitekten:

Det räcker att förbättra jorden där ni planterar. Vattning första sommaren om det är torrt, sedan ska det sköta sig självt.

Trädgårdsarkitekten

Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, skriv till:

 Allt om Trädgård

 Trädgårdsarkitekten

105 44 Stockholm

 Eller mejla till:  tradgardsarkitekten@aot.bonnier.se

 Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.