Fälla träd eller inte?
TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Att såga eller inte såga, det är frågan. Lena och Anders är inte ett dugg överens om hur de ska göra med den stora eken. Lena vill såga ner den, Anders vill ha den kvar. Trädgårdsdoktorn tar parti.
Anders:
I utkanten av vår tomt står en stor ek. Den skuggar en hel del, och under den blir det inte särskilt snyggt. Gräset tar sig inte, det ser bara mörkt och trist ut. Min sambo vill såga ner trädet och få in mer ljus så att gräset växer. Jag vill ha trädet kvar för jag tycker helt enkelt om det – samtidigt ser det ju för tråkigt ut. Kan man inte få snyggt fast trädet är kvar?
Trädgårdsarkitekten:
Det här är något av en principfråga för mig. Inte så att man alltid ska spara träd, men en trädgård vinner ofta på att man sparar träd. Tänk ett bostadsområde, det som gör att man tycker det är mysigt är ofta närvaron av träd. Jag är på din sida!
Anders:
Trevligt! Fast som det är nu är det heller inte roligt …
Trädgårdsarkitekten:
Jag har sett en hel del lyckade lösningar på sådant här. Och du har tur – en ek har ett rotsystem som inte är så ytligt. Det hade varit värre om du haft björk och lönn till exempel. Mitt förslag är att ni stammar upp och glesar ut kronan så att ljus kommer in. Ta hjälp av proffs där. Glöm gräsmattan och gör en snygg, upphöjd odling av marktäckare under trädet.
Anders:
Men blir det tillräckligt ljust för dem då?
Trädgårdsarkitekten:
Det kommer att gå. Täck området som ska bli rabatt med markduk. Bygg sedan en 30 cm hög mur av torvblock eller sten, gärna en oregelbunden form. Intill stammen fyller du på med grovt grus, så att det inte blir för tätt. Själva odlingsytan fyller du med fin odlingsjord. Sedan planterar du torktåliga perenner – för det blir inte mycket regn som kommer ner genom kronan.
Anders:
Vad ska det vara för växter? Kan vi få förslag?
Trädgårdsarkitekten:
Här skulle sockblomma, rosenplister, myskmadra, vintergröna, funkia, hasselört, jättedaggkåpa och träjon passa. Även en mahoniabuske blir fint i bakkant om ytan är större. Eklöven som sedan faller ner multnar (det är något av en myt att de inte gör det, de är bara lite långsammare). Blir det mycket ekollon så kan du ta bort dem.
Anders:
Då ska jag försöka sälja in det här till min fru. Blir det mycket jobb?
Trädgårdsarkitekten:
Efter två år har allt etablerat sig, då är det absolut inte mycket jobb. Och oss trädkramare emellan – hälsa henne att det är en hel del jobb för henne att såga ner trädet också.
Trädgårdsarkitekten
Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, skriv till:
Trädgårdsarkitekten,
Allt om Trädgård,
105 44 Stockholm
eller mejla till:tradgardsarkitekten@aot.bonnier.se
Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.