Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Doftande blå blomning

För många finns det bara en färg att älska – den blå. Och för andra är doften hos en växt dess viktigaste egenskap. Två önskningar blir en, när Allt om Trädgård bjuder på doftande blå blomning.

Att designa rabatter med blå blommor

Trädgårdsiris Iris germanica kan dofta både citron, vanilj och ros, och det är framförallt blå och violetta sorter som doftar.

Blått är längtans färg. Blått är lugnets färg. Blått är drömmens färg. En blå trädgård är en lugn trädgård. Blått plockar ner himlen i rabatten.

Blått har den kortaste synliga våglängden i det vi kallar färgspektrat, det är den kallaste färgen. Den varmaste är rött med de längsta våglängderna i det synliga spektrat. På den ena sidan om renaste blått finns det blåvioletta och lila, på den andra det blågröna och gröna.

Blått är också en färg som klär nästan alla andra färger. Många trädgårdsdesigners använder just blå växter när de ritar trädgårdar. Med blått som bas är det sedan lätt att komplettera med andra färger. De blå blommorna tar inte över.

Om man lägger en blå blomma mot något annat som är riktigt blått, finner man ofta att den är mer lila än blå, som till exempel lavendel eller nepeta. Men i samspel med grönt och andra färger i trädgården upplevs blomman ändå som blå.

Komplementfärgen till blått är orange och till lila är det gult. Det betyder bland annat att blå blommor aldrig syns bättre än tillsammans med orange. När humlor och bin söker efter blommor verkar det som om de dras till ultraviolett och därmed föredrar blå blommor som drar åt det lila hållet.

Doften hos blå blommor

Doftsinnet är vårt mest primitiva sinne. Ett doftminne kan sitta kvar hela livet och triggas igång när vi känner en doft. Man räknar med att människor kan känna tusentals olika dofter, men vi har bara 350 doftreceptorer, alla specialiserade på var sin doft. Doftsinnet har direktkontakt med våra känslo- och minnescenter i hjärnan. Andra sinnen filtreras genom vårt intellekt och tolkas av oss innan vi reagerar på en sinnesretning.

Man kan säga att växter har en tvådelad ämnesomsättning. I den första delen ser växten till att tillfredsställa livsnödvändiga funktioner. I den andra orkar den skapa blomning och doft. Det betyder att en växt som inte mår bra producerar sämre eller mindre doft. Det betyder också att värme, vatten och näring påverkar en växts doft. En blomma doftar alltså olika på olika växtplatser. Växternas eteriska oljor innehåller många ämnen, man har identifierat fler än 600. En enskild växts oljor består oftast av cirka 20 ämnen.

Några ljuvligt doftande blåblommande favoriter:

Lavendel innehåller en eterisk olja som ökar blodgenomströmningen i huden. Därför används den i många hudvårdspreparat. Doften anses ha en lugnande effekt och används ofta i potpurrier och i klädvård. Lavendeln växer vilt i Medelhavsområdet och då främst på kalkrika sluttningar. Det finns flera arter men bara Lavandula angustifolia är härdig i Sverige. Den tycker inte om blöta höstar och vårar, och kan ruttna om det blir för blött. Alltså bör den helst planteras i väldränerat och gärna upphöjt läge.

Vill man ha en fin och jämn buske ska man klippa ner lavendeln minst hälften varje vår. Men inte för tidigt eftersom plantan kan frysa sönder om det kommer många kalla nätter efter klippning. I mitten till slutet på maj kan vara lagom. Lavendeln är härdig i stora delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Tips: I norra delen av landet kan man istället för lavendel odla isop Hyssopus officinalis, stäppsalvia Salvia nemorosa eller kantnepeta Nepeta x faassenii.

Luktärt Lathyrus odoratus växer vild i södra Italien och på Sicilien. Men det är England som är luktärtslandet framför andra. Där sker den mesta växtförädlingen och dit kom de första fröna 1699 med munken Franciscus Cupani. Det är en sort som fortfarande finns att köpa som frö under just namnet ’Franciscus Cupani’.

Luktärter börjar blomma 8–10 veckor efter sådd. Det finns också ofta plantor att köpa i butik. Var försiktig vid planteringen för de tycker inte om att man stör deras rötter. Luktärter vill växa soligt och i skydd för kalla vindar. Jorden får inte torka ut helt och man kan behöva gödsla en gång under säsongen för att få rik blomning.

Kanske det bästa med luktärter är att de verkar vara till för att plockas och njutas under näsan! Det kommer nämligen fler blommor om man plockar ofta. Man ska helst inte låta dem bilda frö för då slutar de att blomma. Och tänk på att småblommande sorter ofta doftar mer är de större och mer spektakulära.

Ett ymnigt blåregn ger mer blå blommor uppåt väggarna. Blåregn doftar runt sittplatsen och du låter den klättra på en pergola. Foto: GardenWorld Images/John Martin

Blåregn Wisteria sinensis är en växt som förknippas med Medelhavet, men som så många andra av våra mest älskade växter i Europa, kom den en gång från Kina.

Blåregn är en klättrande buske och kan i varma klimat nå både 20 och 30 meters höjd. Den blommar på våren med 15–20 centimeter långa blomklasar. Alla blommor i en klase slår ut samtidigt, vilket gör den i sig ganska korta blomningen väldigt spektakulär.

Busken slingrar sig motsols och behöver växtstöd. Dessutom behöver den beskäras två gånger per år för att blomma rikligt.

Blåregnet W. sinensis är inte härdig till mer än zon 1 eller möjligtvis zon 2. Arten japanskt blåregn Wisteria floribunda är härdigare, kanske upp till zon 4. Och en nyhet från 2009 som ska tåla många minusgrader är Wisteria frutescens ’Blue Moon’, som har en återkommande blomning från vår fram till midsommar. Den sägs tåla temperaturer ner till 40 minusgrader, men blir inte mer än 4–5 meter hög.

För att man ska lyckas måste platsen vara solig, varm, väldränerad och vindskyddad. Jordens pH-värde bör inte överstiga 7.

Andra blå doftande blommor

Blå växter är ofta fjärilsväxter. Det verkar som om fjärilar, humlor och bin dras till det varmt blålila. Och letar man efter doftande blå växter är det oftast de som drar mot lila som doftar mest. Prova till exempel att stoppa näsan i en blommande heliotrop Heliotropium arborescens – en doftupplevelse utöver det vanliga!

BLÅ KÄRLEKAR – ”Blått är en sentimental färg”

Sanna Töringe, trädgårdsexpert och författare.

– Jag vill ha lavendel i massor och så blåregn, vars doft man liksom bara kan simma i, blunda och låta sig omslutas av. En lavendel jag tycker om är ’Munstead’ som har en helt otroligt intensivt blå färg. Sätt den i massor, och sätt den i solen. Isop är också fin med sina aromatiska blad. Den är lätt att så själv.

En annan blå favorit är förgätmigej som jag har jättemycket av, jag låter dem fröså sig över hela trädgården. Och så har jag blåklocka. Sedan finns det ju andra mer sensationella blå blommor, som den isblå blå bergvallmo Meconopsis betonicifolia och den blåblå lobelian ’Riccardi’.

– Blått är en väldigt sentimental färg – det är inte konstigt att så många människor älskar blåa blommor. Vi talar ju, inte för inte, om längtans blåa blommor, en längtans och lyckans blåa färg.

BLÅ KÄRLEKAR – ”Blå luktärter är favoriter”

Karin Janrik, Allt om Trädgårds trädgårdsdoktor. 

– Blå blommor ligger mig varmt om hjärtat. Jag har alltid varit blå, jag tror att man har en naturlig fallenhet för vissa färger. Kombinationen blålila, silver, mörkgrönt och vitt är väldigt fin. Tänk dig en snödroppe i en mörkblå glasvas – det gröna fint strimmiga i snödroppens vita och så det blå. Det är en bild man kan ta med sig när man vill skapa planteringar.

Luktärter är en storfavorit, och så mörkblå stormhatt eller iris, de har en av de vackraste blå färger som finns. Så mörk att man behöver lyfta fram den med hjälp av vitt. En enkel kombination är iris mot vit rosenskära Cosmos. Eller en blandning av vit och blå blåklocka som ger en vacker ängskänsla.

– Vill man ha mycket doft ska man välja blå blommor vars färg drar åt lila och rosa.

BLÅ KÄRLEKAR – ”Satsa på grekisk lövkoja”

Foto: Fotograf Peter Carlsson AB

Peter Englander, medelhavsexpert som älskar blått med doft. 

– Det finns två varianter av doft: parfymdoften som i den klassiska rosdoften, och så den mer kryddiga där hela växten doftar.

Vill man njuta av blåa växter och samtidigt få parfymdoften, för den vill man ju liksom ha, satsar man på grekisk lövkoja. Den ligger i ena änden av doftskalan, med sin grymt tunga doft (som nästan kan bli för mycket!). I andra änden har du blåregn. Det ska helst vara både vindstilla och mycket blåregn för att du ska känna doften.

– Luktärter kan jag såklart inte låta bli. Finns i flera blåa nyanser och luktar ljuvligt. Dessutom har jag en förkärlek för ettåringar sedan min tid som trädgårdsamatör när jag alltid kastade mig över fröpåsar. Men också för att man kan få en namnsort från 1600–1700-talen.

I det kryddiga spåret leder lavendeln med sin ljuvliga doft som, när solen skiner, inte är något annat än en biljett rakt söderut – oavsett var man bor!

Ytterligare en anledning till att älska blått är att det är en så bra kontrastfärg, allra helst ihop med brandgult. Lavendel och ringblommor huller om buller är fantastiskt snyggt och härligt doftande.

Peters parfymblommor

Blåregn Wisteria sinensis (Finns i många blå nyanser.)

Luktärt Lathyrus odoratus kan jag inte vara utan. Den mest väldoftande är ’Matucana’ som är blålila. Andra rent blåa favoriter är ’Top Hat’, ’King Size Navy Blue’ och ’Blues Brothers’ som är en blandning av allt från ljusblått till mörkblått.

Luktviol Viola odorata

Trädgårdsiris Iris barbata ’Blue Sapphire’ är blåast av alla med subtil parfym.

Syren Syringa vulgaris (Nästan lila, men ingår ändå i blåfamiljen – som en sista utpost.)

Peters kryddväxter

Lavendel ’Hidcote Blue’ är blå! ’Munstead’ är lavendelblå, alltså aningen lila.

Kantnepeta Nepeta x faassenii.