Den vita trädgården
En helt vit trädgård är en dröm för många. En av de allra vackraste och bäst genomförda ligger i södra England, och skapades av trädgårdspersonligheten och författaren Vita Sackville-West på hennes älskade Sissinghurst för snart 60 år sedan. Alla vill ha en trädgård eller rabatt i vitt, men oj vad svårt det kan vara. Läs om hur chefredaktören misslyckades med sin vita dröm, men också om de som faktiskt lyckats.



Marit Danielsson, chefredaktör Allt om Trädgård



– Jag tänkte göra en helt vit avdelning bakom huset i min trädgård, och såg vackra skymningsbilder framför mig, med gråblått och så allt det vita som skulle lysa igenom. Jag gjorde rabatter och avgränsade noggrant området där allt skulle bli vitt och fint. Men sedan blev det aldrig riktigt så där skimrande, och inte heller riktigt så där vitt som jag hade tänkt. Och jag tror att felet jag gjorde dels var att det var för lite vita växter i förhållande till allt det gröna. Det måste vara mycket om det ska synas! Och dessutom var jag nog inte tillräckligt sträng. Det hände att någon blå riddarsporre frösådde sig dit, och då tänkte jag att den kan väl få vara där. Och så var det plötsligt inte så skimrande vitt! Ska jag göra ett nytt försök ska jag tänka i större drag, och inte dutta så mycket.
Magnus Hagstedt, webbredaktör Allt om Trädgård



– Jag har en vit rabatt i trädgården på mitt lantställe. Det började med att jag skulle gräva bort ett stenparti, och där, i en njurformad rabatt, har jag nu en vit rabatt med lite inslag av blekrosa. Tomten ligger i en glänta i skogen vid en sjö och det är väldigt grönt, så jag visste sedan tidigare att det måste vara ljusa blommor om det ska synas, de mörka försvinner in i det gröna.
I fonden av min vita rabatt står en rosablommande fläder med riktigt flikiga blad, Sambucus nigra ’Black Lace’. I mitten är en stomme med vita låga rosor, ’Katharina Zeimet’ (med små blommor som blommar hela säsongen). Vita blodnävor Geranium sanguineum ’Album’ och en ljusrosa liten flocknäva Geranium x cantabrigiense ’Biokovo’ som marktäckare och på kanten av rabatten en vitblommande vintergröna.
Där växer också två olika pioner, dels den vita med enkla blommor ’Krinkled White’ och de rosa med fyllda blommor Paeonia lactiflora ’Sarah Bernhardt’. Det hela ramas in med daggfunkia och daggkåpa för bladens skull. Det gröna bladverket lyfter fram det vita på ett bra sätt.
Jag ville också placera några vita dagliljor där, men första försöket med ’Arctic White’ bröt mer mot ”kiss i snö”, och fick flytta… Kanske kan jag hitta någon annan sort i år.
Annars blev rabatten precis som jag ville, den är fin och blommar hela sommaren. Allra bäst kommer den fram under de ljusa sommarkvällarna.



Rosen ’Katharina Zeimet’, omgiven av funkia och daggkåpa.
Christina Svensson, trädgårdsälskare som bor i zon 1.



– Vitt är så vackert i både solljus och skymning, så jag ville verkligen ha en vit rabatt. Stommen är vita höstflox som jag fått av min mor, ganska höga sådana. Sedan har jag utgått från dem och låtit rabatten växa fram efter hand. Där finns vitlysing, de får man hålla efter så att de inte tar över, riddarsporrar, höstvädd och vita dahlior som punktinslag. Vitblommande astilbe är också en favorit. Ibland hittar jag en ny vit växt, då är det kul att få in den. Jag har en ganska stor trädgård, så jag flyttar runt mina växter en del. Kruxet med en vit rabatt är att verkligen få den vit. Och jag ville att den skulle vara vit hela säsongen, inte bara en kort period. Jag har lagt ner en hel del jobb på den, men nu är den så välfylld att jag inte behöver göra så mycket. Jag är väldigt nöjd med den, jag ser den från mitt sovrumsfönster och varje gång jag tittar på den känns det bra.
Mer av Christinas vita rabatt går att se i boken Perenna rabatter (Natur & Kultur 2009) av Eva Robild och Görgen Persson.
Vita växter i Vitas trädgård



Sommarklätt Agrostemma brachylobum ’Ocean Pearl’.
Vill du plantera i Vitas anda? Här är några av de växter som har funnits, eller nu finns, i den vita trädgården. Många växter som Vita planterade har man med åren bytt ut. Anledningen är att hennes trädgård hade en ganska kort blomningstid, främst under försommaren, medan man idag vill kunna bjuda besökarna på en vit trädgård under hela säsongen.
A = Kan odlas i hela landet utan extra åtgärder
B = Kan odlas i hela landet på skyddat och väldränerat läge
C = Kan odlas i stora delar av landet på skyddat och väldränerat läge
D = Kan bara odlas i landets gynnsamma delar
Vårblomning
Lammtunga Omphalodes linifolia. Ettårig.
Lungört Pulmonaria ’Sissinghurst White’. C
Ungersk stjärnlök Ornithogalum pyramidale. D
Försommar



Buskpion Paeonia suffruticosa. Zon 5
Klematis Clematis (Viticella-gruppen) ’Alba Luxurians’, ’John Huxtable’. Zon 4
Luktpion Paeonia lactiflora ’Cheddar Gold’. B
Margerit Argyranthemum.
Rosa pimpinellifolia ’Double White’. Ettårig
Rabattiris (Sibirica-gruppen) ’White Swirl’. A
Rosenskära Cosmos bipinnatus. Ettårig.
Stäppkål Crambe cordifolia. C
Högsommar
Aklejruta Thalictrum aquilegiifolium ’White Cloud’. B
Getruta Galega x hartlandii ’Alba’. C
Gillenia Gillenia trifoliata. B
Kungslilja Lilium regale. C
Lupin Lupinus ’Noble Maiden’. C
Mattram Tanacetum parthenium ’Rowallan’. Ettårig
Noisette-ros ’Mme Alfred Carrière’. Zon 3
Rosenvial Lathyrus latifolius ’Albus’.
Rosa (Tehybrid-gruppen) ’White Wings’. C
Vippvallmo Macleaya cordata. C
Vit kalla Zantedeschia aethiopica ’Crowborough’. Ettårig
Sensommar
Getruta Galega x hartlandii ’Alba’. C
Oktoberkrage Leucanthemella serotina. C
Purpurklätt Lychnis coronaria ’Alba’. A
Silvrigt bladverk
Buskmalört Artemisia arborescens. C
Helgonört Santolina incana. D
Malört Artemisia ’Lambrook Silver’. C
Rabatteternell Helichrysum petiolare. Ettårig
Silverkrage Tanacetum ptarmiciflorum. Ettårig
Silverpil Salix alba var. sericea. Zon 5
Silverpäron Pyrus salicifolia ’Pendula’. Zon 5
Ulltistel Onopordum acanthium. C
Läs mer
Sissinghurst: An Unfinished History av Adam Nicolson (barnbarn till Vita Sackville-West), som sätter in platsen i ett historiskt sammanhang samtidigt som han berättar sin familjs historia. Välskrivet och absolut läsvärt!
Trädgården på Sissinghurst - förvalta och förnya och Gardening at Sissinghurst, båda av Tony Lord.
Sissinghurst på webben och besöksinfo.
Läs hela artikeln om den vita trädgården på Sissinghurst i Allt om Trädgård nr 7 2010.