Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Il giardino segreto – Den hemliga trädgården

Som ett hemligt trädgårdsrum i den mer offentliga trädgården ligger det hemliga rum italienarna kallar ”giardino segreto”. Så här skapar du ditt eget dolda hörn.

Begreppet ”giardino  segreto” uppstod under renässansen i Italien. Det var en tid då trädgården blev en uppvisning av ägarens goda smak, makt och rikedom. Men inne i dessa paradträdgårdar ordnade ägarna ändå ofta en avskild, dold och privat trädgård – en ”giardino segreto” – där de kunde dra sig undan offentligheten.

Den hemliga eller gömda trädgården fanns också under medeltiden då både kloster och herresäten hade inhägnade eller muromgärdade trädgårdar dit bara särskilt utvalda fick tillträde.

Skapa en avskild del i din egen trädgård. Gärna i ett hörn där du inte ser alla måsten, utan där du kan slappna av och njuta helt och hållet.

Så skapar du en hemlig trädgård

Utnyttja överblivna utrymmen bakom uthus, garage eller vid en häck. Kanske står det redan några buskar eller träd i närheten så att ett mellanrum bildas. Det kan passa som början till inramning.

Har du inga färdiga ”väggar”, bygg ett litet plank eller en spaljé som skiljer av platsen, och/eller plantera några höga gräs eller buskar som ramar in. Eller plantera en kort häck eller berså på lämpligt ställe.

Ett gömt rum kan byggas som en plattform uppe i ett stort träd, eller under grenarna på en hängalm eller hängbok.

Låt de gångar som leder till den gömda delen slingra fram mellan ruggar av höga växter så att slutet på gången inte syns.

Porlande vatten hjälper till att skapa stämning och trollar bort en del av ljuden från omgivningen. Det kan räcka med en hink eller tunna med en liten pump.

Placera ut några lyktor eller ljushållare så skapas en stämning när de tänds i skymningen.