Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

En svensk mästare på Chelsea

Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell, som 2008 fick Allt om Trädgårds Stora Pris, har fått uppdraget att skapa Daily Telegraphs visningsträdgård på Chelsea Flower Show 2009.

Daily Telegraph är en av de stora arrangörerna av världens främsta trädgårdsutställning och att uppdraget att skapa deras trädgård går till en icke brittisk designer är unikt. Ännu mer spektakulärt är valet av en svensk designer med tanke på att Chelsea fyller 100 år i år.

Vilken var din reaktion när du blev tillfrågad?

– Jag blev oerhört smickrad samtidigt som jag i bakhuvudet kom ihåg det enorma arbetet den förra trädgården innebar. När jag förstod vilket fint uppdrag det är tackade jag ja med förtjusning. Det är en ”once in a lifetime opportunity”.

Varför är det ett så prestigefyllt uppdrag?

Daily Telegraph deltar alltid med en stor visningsträdgård och jag tror inte att det hänt tidigare att de valt en skandinavisk landskapsarkitekt. De gör också varje år en bilaga som fungerar som huvudtidning för Chelsea tillsammans med programmet. Deras anställda trädgårdsjournalister har väldigt hög klass.

Varför valde de dig?

– Som jag förstått det för att jag kombinerar kunskap om arkitektur och design med ett stort kunnande om växtmaterial, växtkomposition och gestaltning i en och samma person. Därför hamnade jag överst på deras lista. Men det här handlar inte om mig, det här handlar om att hitta en unik idé och göra något som fångar publikens intresse. Resultatet ska synas utan att man behöver läsa tio A4 för att   förstå.

Vad kommer då publiken få se nu i maj när portarna till årets show slås upp?

– En stram arkitektonisk skapelse som förmedlar tankar från den brittiska trädgårdstraditionen, men i modern form.

Chelsea Flower Show 2009

19–23 maj 2009 i London.

Utställningen anses som världens mest prestigefyllda i trädgårdsvärlden, och är även ett viktigt socialt evenemang i sann brittisk anda. Chelsea är mer för att titta, se och låta sig inspireras, än traditionell trädgårdsshopping. Men det går också att handla, och sista dagen säljs många av växterna från visningsträdgårdar och växtutställningar ut.

OBS endast förbokade biljetter, det går inte att köpa biljetter på plats.

Mer info på The Royal Horticulture Societys hemsida: www.rhs.org.uk

Fler aktuella EVENEMANG och KURSER hittar du under respektive knapp här på Allt om Trädgårds hemsida!