Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjälp för blåsigt berg

TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Åsa deppar, eftersom knappt några växter trivs på det blåsiga berg hon bor på. Det är bara hägg, syren och några självsådda ängsblommor som överlever. Tomten ser torftig ut, och Åsa vill ha hjälp.

Åsa:

Något borde väl ändå kunna trivas här, även om det är ett utsatt läge? Vad ska vi göra för att få lite mer växtlighet?

Trädgårdsarkitekten:

För att lyckas finns det tre saker att ta itu med – jorden, vinden och växtvalet. När det gäller jorden måste den göras mer växtvänlig. Blåsten torkar ut det tunna och näringsfattiga jordlagret. Fyll på med bra mullhaltig jord och kogödsel, det gör att fuktigheten stannar kvar bättre. Blanda upp med den jord du redan har.

Åsa:

Och hur ska jag göra med vinden då, den är ju svår att stoppa?

Trädgårdsarkitekten:

Du kan i alla fall reducera vinden ­genom att plantera buskar och sätta upp några spaljéskärmar. Sådana finns att köpa färdiga, eller så kan du tillverka en själv som smälter in i omgivningen på ett bra sätt. Gör en snygg skärm genom att placera bambu­pinnar tätt i en träram eller slå ner störar ­stående fritt i marken med små glipor emellan. På dem kan du plantera en tålig alp­klematis. Sedan ska det gå bra att plantera perennerna framför.

Åsa:

Åh, växter, jag längtar! Vad kan man mer ha tror du?

Trädgårdsarkitekten:

Det gäller att välja tåliga växter. Om du vill ha buskar kan du välja mellan till exempel syren, dvärgsyren, smalbladig silverbuske och havtorn. Tåliga rosor är 'Ritausma', 'Louise Bugnet' och 'Stanwell Perpetual'. Vill du ha träd är rönn, oxel och häggmispel bra förslag.

Åsa:

Fint! Och finns det några perenner som skulle trivas också?

Trädgårdsarkitekten:

Absolut. Välj stenpartiväxter eller sådana med grå eller silvriga små blad. De tål ofta vind och torka bra, till exempel ulleternell, blå bolltistel, rysk martorn, blodnäva, lavendel eller silververonika. Täck marken med mattor av timjan, backnejlika, bergnejlika, trift, kuddflox och sedum av olika sorter. Gräs kan vara silverhavre och björngräs om de passar in. Lökväxter trivs med det torra läget så satsa på många låga sorter.

Åsa:

Kul, då har jag massor att välja bland!

Trädgårdsarkitekten

Karin Janrik är trädgårds­arkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin: mejla till: tradgardsdoktorn@aot.bonnier.se

Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.