Binda ihop hus och tomt
TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Tjalle vill ha ombonat kring huset, men det vill sig inte. Huset står som en ensam legokloss på den platta tomten. Trädgårdsarkitekten vet precis vad som ska till.
Tjalle:
Vi har ett rappat hus byggt på 1940-talet. Vi trivs bra men det ser så trist ut. Huset står liksom ensamt utslängt på tomten, utan förbindelse med trädgården. Att hus och trädgård ska höra ihop – det är ett skämt! Vad är det som är fel?
Trädgårdsarkitekten:
Jag ser på dina bilder och din skiss att ditt hus är högt och har en hög grund, och dessutom står på en ganska platt tomt. Det blir obalans när huset överskuggar sin omgivning.
Tjalle:
Ja, det blir ”utställt” på gården. Jag vill åt en helt annan känsla – men vad göra?
Trädgårdsarkitekten:
Trädgårdens ytterkanter ska balansera det dominerande huset. Ni kan bredda blickfånget med friväxande buskar och träd. Det handlar om att trixa med proportioner och synintryck. Du måste se till att ögat får saker att stanna vid utefter fasaden.
Invid huset ska du se till att skapa horisontella linjer och runda former. Många gör misstaget att plantera höga träd invid sådana här hus. Gör inte det. Det blir bara värre! Du ska tänka tripp-trapp-trull, och plantera växter som stegvis i olika höjdnivåer binder ihop tomten med huset. Närmast huset lägre träd, därefter buskage och ännu lägre buskage, så att husfasaden liksom landar och flyter ut i något brett, lurvigt och runt.
Tjalle:
Hm, vad ska det vara då?
Trädgårdsarkitekten::
Välj helt efter din smak, jag skulle titta på rönn eller klotkörsbär, om utrymmet är begränsat. Det viktiga är att formerna är runda och mjuka.
Tjalle:
Men det tar ju sån tid innan något växer upp!
Trädgårdsarkitekten:
Om du vill ha snabb effekt föreslår jag att du skruvar upp en enkel spaljé på husets grund. Det ger en omedelbar förbättring – oavsett om du hinner plantera växter eller inte. Och även här ska du tänka på att det ska vara horisontella linjer. Fäst spaljéläkten i huset på distansklotsar 10 cm ut från väggen. Det är bättre för växten och det blir en intressant skuggverkan. Måla spaljén i samma färg som grunden. Det som du planterar ska inte bli för högt – viktigt – det ska stanna på sockelnivå. Alpklematis är ett bra och relativt snabbväxande alternativ. Det blir effektivt och ögat får något vackert att stanna vid.
Tjalle:
Det lät snabbt och bra. Vad kan jag göra mera?
Trädgårdsarkitekten::
Jag har på min skiss föreslagit en pergola över en del av uteplatsen. Det är ett enkelt bygge som genast gör att huset breddas och det kala intrycket försvinner. Det tricket ger ett lyft om du vill. Mycket lycka till med allt nu!
Trädgårdsarkitekten
Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, skriv till:
Trädgårdsarkitekten,
Allt om Trädgård,
105 44 Stockholm
eller mejla till:tradgardsarkitekten@aot.bonnier.se
Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.