Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Få jobbet gjort – men vad kostar det att anlägga trädgården?

Man kan ta hjälp till det mesta som gäller anläggning av trädgård – färdighäck, markmaterial, byggen av altan och plank. Med Fixas miniguide får du bättre koll på vad trädgårdsprojektet kostar. Lycka till!

Anlita en trädgårdsdesigner eller trädgårdsarkitekt

Vill du ha hjälp med att skissa på en plantering? Då kan du hyra hem en trädgårdsdesigner i 2-3 timmar, räkna med en timtaxa från ca 1 000–2 500 kr. Då får du enklare skisser och råd på plats. Ju mer du förbereder dig inför mötet, desto mer får du för pengarna. En utförligare skiss och växtlista kan kosta från 15 000 kr. Mer avancerade ritningar, med markbeläggning och belysning, inklusive växtlistor och planteringsplan, kan kosta från 30 000 kr.

En trädgårdsdesigner hjälper dig med att planera funktioner i trädgården och välja växter.En trädgårdsdesigner hjälper dig med att planera funktioner i trädgården och välja växter.En trädgårdsdesigner hjälper dig med att planera funktioner i trädgården och välja växter.
En trädgårdsdesigner hjälper dig med att planera funktioner i trädgården och välja växter. Foto: Toa55

När trädgårdsdesignern gjort sitt är det bara att sätta spaden i jorden, eller låta en markentreprenör ta vid. Givetvis finns det företag som erbjuder allt, från ax till limpa.

Läs även: Rita en översiktsplan och planera din trädgård

Lägga sten i trägården – dyrt men håller länge

Att lägga sten i trädgården kostar ofta mer än man tror, men det är sällan själva stenen som gör det dyrt, utan underarbetet. När man betalar för att få sten lagd, och ber om offert på hela stenläggningsarbetet, betalar man ofta för följande här nedan. Räknar man ihop allt så ser man att det är svårt att komma under 1 000 kr/kvm.

Stenläggning är kostsamt då man i priset räknar in underarbete, själva materialet och läggningsarbetet.Stenläggning är kostsamt då man i priset räknar in underarbete, själva materialet och läggningsarbetet.Stenläggning är kostsamt då man i priset räknar in underarbete, själva materialet och läggningsarbetet.
Stenläggning är kostsamt då man i priset räknar in underarbete, själva materialet och läggningsarbetet.

UNDERARBETE: Bortgrävning och omhändertagande av gamla, dåliga massor; nya dränerande massor; packning och avdragning (för rätt fall). Kostnad: 300–350 kronor/kvm.

STEN: Räkna med 200 kr/kvm för betongsten och 400–800 kr för naturstensprodukter.

ANLÄGGNINGSKOSTNAD: Stenarna läggs på plats, vilket kan ta olika mycket tid beroende på vilken sten det är och hur underlaget ser ut. Att lägga smågatsten tar till exempel dubbelt så lång tid som att lägga betongsten. Kostnad: 200–800 kr/kvm.

Lärk är dyrare än tryckimpregnerat, och man anlitar en snickare om man vill få jobbet gjort.Lärk är dyrare än tryckimpregnerat, och man anlitar en snickare om man vill få jobbet gjort.Lärk är dyrare än tryckimpregnerat, och man anlitar en snickare om man vill få jobbet gjort.
Lärk är dyrare än tryckimpregnerat, och man anlitar en snickare om man vill få jobbet gjort.

Trädäck – minst 1 000 kr/kvm

Vad trädäcket kostar beror på vilken typ av trä man väljer, men låter man en snickare bygga det får man räkna med 1 000 kr/kvm (inklusive tryckimpregnerat trä). Köper man material själv och gör jobbet kostar det cirka 250 kr/kvm.

Plank mot grannen

Höjd och material spelar förstås in, men räkna med cirka 1 000 kr/meter, om ett plank ska byggas av en snickare. Då ingår förarbete, som att gjuta plintar eller förankra planket på annat vis.

Det är inte enbart bygget av planket som ingår i arbetet, man måste även slå i plintar.Det är inte enbart bygget av planket som ingår i arbetet, man måste även slå i plintar.Det är inte enbart bygget av planket som ingår i arbetet, man måste även slå i plintar.
Det är inte enbart bygget av planket som ingår i arbetet, man måste även slå i plintar. Foto: http://tevin07.multiply.com

Läs även: 31 staket och plank – inspirerande design i olika material

Grusgång – det är arbetet som kostar

För att en grusgång ska hålla bör man gräva ur jorden ordentligt och fylla ut med ett bärlager av grus och kross. Dessutom bör man lägga ut en markduk för att undvika ogrästillväxt. Hur djupt bärlagret bör vara beror på hur gången ska användas och på vilken typ av jord det är – med andra ord är det många faktorer som spelar in. Ska man lägga plattor ska sedan bärlagren packas ordentligt för att undvika sättningar. Lägger man grus är det sista momentet inte lika viktigt.

Stenmjöl, kross och singel kostar cirka 300 kr/ton. Transport av krossprodukter 800–900 kr/ton som tipplass, i Stockholm. Storsäck 1 600–1 700 kr/ton. Räkna med 3 ton till en grusgång som är 10 meter lång och 1 meter bred.

Innan själva singlet hälls på, ska underarbetet ske med utgrävning och utjämning. Det är bra att få bortforslat jorden.Innan själva singlet hälls på, ska underarbetet ske med utgrävning och utjämning. Det är bra att få bortforslat jorden.Innan själva singlet hälls på, ska underarbetet ske med utgrävning och utjämning. Det är bra att få bortforslat jorden.
Innan själva singlet hälls på, ska underarbetet ske med utgrävning och utjämning. Det är bra att få bortforslat jorden.

Vill man ha hjälp med gräv- och skyfflingsarbetet får man räkna med att en markentreprenör kostar 400–600 kr/timme.

Ta gärna flera offerter!

Plantera häck – pris beror på underlaget

Vad det kostar att få en häck planterad, inklusive grävjobb, varierar beroende på hur underlaget ser ut: om det är stenigt, gamla rötter som ska bort eller svårt för en grävare att komma åt. Kanske vill du bara ha hjälp med grävjobbet? Räkna med 500 - 800 kr/timme för att hyra en grävare (med grävmaskin).

Färdiga häckplantor ger snabbare resultat. Man kan även beställa planteringsarbetet.Färdiga häckplantor ger snabbare resultat. Man kan även beställa planteringsarbetet.Färdiga häckplantor ger snabbare resultat. Man kan även beställa planteringsarbetet.
Färdiga häckplantor ger snabbare resultat. Man kan även beställa planteringsarbetet.

Häckplantor kostar alltifrån runt 25 kr/ styck, om det är mindre, så kallade barrotade plantor (levereras utan jordklump, planteras vår/höst) upp till cirka 300 kr/styck om det är så kallade färdiga häckplantor (upp till 150 cm höga). Räkna med 2,5 plantor/meter. Är det en längre häck, ta gärna in offert från flera lokala trädgårdsföretag!

Anlägga en mur – tulla inte på kvalitén!

Murar tillhör de mer kostsamma projekten i en trädgård, både stödmurar och fristående. Det är viktigt att jobbet görs bra från början så att muren inte rasar eller sätter sig. Detta gäller särskilt stödmurar som utsätts för hårt tryck. Underlag, höjd, material, plant eller sluttning – det är mycket som påverkar priset, men räkna med minst 1 000 kr/meter, för en låg mur eller stödmur. För en hög mur det dubbla.

Murar är bland det dyraste att anlägga i trädgården. I slänter där muren ska vara bärande är det bäst att ta in proffshjälp.Murar är bland det dyraste att anlägga i trädgården. I slänter där muren ska vara bärande är det bäst att ta in proffshjälp.Murar är bland det dyraste att anlägga i trädgården. I slänter där muren ska vara bärande är det bäst att ta in proffshjälp.
Murar är bland det dyraste att anlägga i trädgården. I slänter där muren ska vara bärande är det bäst att ta in proffshjälp.

Läs även: Murar blir användbara rumsskapare i trädgården

Grönt på ett kick – anlägga färdig gräsmatta

Snabbaste sättet att få en tät, fin gräsmatta är att beställa gräs på rulle för cirka 30 kr/kvm. Lägg därtill kostnaden för att du behöver lägga ut ett lager ny jord, cirka 5–20 kr/kvm (beroende på transportkostnaden).

Det kan vara värt att satsa på en färdig gräsmatta på rulle, men man får inte fuska med förarbetet.Det kan vara värt att satsa på en färdig gräsmatta på rulle, men man får inte fuska med förarbetet.Det kan vara värt att satsa på en färdig gräsmatta på rulle, men man får inte fuska med förarbetet.
Det kan vara värt att satsa på en färdig gräsmatta på rulle, men man får inte fuska med förarbetet.

Sedan ska mattan rullas ut (snabbt – gräs är färskvara!). Man räknar med att man hinner lägga ungefär 20–30 kvm/timme och person, och även denna tjänst går förstås att köpa. Ofta har företag som levererar gräsmatta på rulle kontakt med anläggare, så att du kan be om en prisuppgift på det som ska göras, direkt på deras webbplats.

Allra billigast är förstås att så själv. Ett kilo gräsfrö räcker till 50 kvm och kostar cirka 50 kronor för ett paket.

TEXT: redaktionen, FOTO: Colourbox, IStock

Utdrag ur Fixa Vår nr. 1/2019