Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Står trädet i vägen för altanen? Grattis till en unik designfeature!

Fäll inte träd som står i vägen för altaner eller utbyggnader. De kan bli din största designtillgång. Bygg in trädet i altanen, och bygg tak eller pergola runt stammen. Så snyggt!

Altaner – inspiration med träd

Låt trädet stå kvar. Det blir en urläcker unik feature, som är svår för grannarna att kopiera. Är grenarna låga på trädet kan man dessutom hänga mysiga ljusslingor eller mängder av lyktor från det. Ni spar även en kostnad för att fälla, stubbfräsa och forsla bort trädet.

Altaner och uteplatser där man byggt in träd känns ombonade och trädet integrerar naturen.Altaner och uteplatser där man byggt in träd känns ombonade och trädet integrerar naturen.Altaner och uteplatser där man byggt in träd känns ombonade och trädet integrerar naturen.
Altaner och uteplatser där man byggt in träd känns ombonade och trädet integrerar naturen.

Att tänka på kring anläggning av altan kring träd

Det är inte svårt att bygga in träd i altaner. Man reglar bara upp en bit runt om stammen. Låt reglarna gå en bit ifrån, så att trädet har plats att expandera. Själva trallen ovanpå kan gå ända fram och formas efter stammen. Trallen är lätt att kapa in lite allt eftersom att trädet växer.

Innergård med marksten, där trädet fått stå kvar och skapa atmosfär åt hela uterummet.Innergård med marksten, där trädet fått stå kvar och skapa atmosfär åt hela uterummet.Innergård med marksten, där trädet fått stå kvar och skapa atmosfär åt hela uterummet.
Innergård med marksten, där trädet fått stå kvar och skapa atmosfär åt hela uterummet.

Väljer ni att lägga sten på uteplatsen kring trädet, måste man gräva en bit ner för markmaterialet. Man kan inte anlägga lika nära inpå trädet som när man bygger en altan av trä. Men det går bra att gräva en bit ner. Stora träd har andra rötter som går djupare ner, så det gör inte jättestor skada om man måste kapa en mindre och grundare rot.

Uteplats där arkitekturen möter naturen

Superläcker uteplats där träden kommer upp ur trädäcket och vidare genom taket.Superläcker uteplats där träden kommer upp ur trädäcket och vidare genom taket.Superläcker uteplats där träden kommer upp ur trädäcket och vidare genom taket.
Superläcker uteplats där träden kommer upp ur trädäcket och vidare genom taket.

Modern arkitektur när den är som bäst. Idén går att kopiera på enklare uteplatser och altaner där man bygger ett pergolatak över och runt trädkronan.

Samma uteplats som ovan, men sett från huset. Visst skulle man älska en sån här altan?!Samma uteplats som ovan, men sett från huset. Visst skulle man älska en sån här altan?!Samma uteplats som ovan, men sett från huset. Visst skulle man älska en sån här altan?!
Samma uteplats som ovan, men sett från huset. Visst skulle man älska en sån här altan?!

Mer inspiration till altaner och uteplatser som integrerar träd

Inspiration till både entré och innergård med altaner.Inspiration till både entré och innergård med altaner.Inspiration till både entré och innergård med altaner.
Inspiration till både entré och innergård med altaner.
Trädäck både nära huset och en bit ifrån.Trädäck både nära huset och en bit ifrån.Trädäck både nära huset och en bit ifrån.
Trädäck både nära huset och en bit ifrån.

Bildkällor: Dwell, Deko, Homebuilding, PinterestKamsteeg Tuinen