Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

7 snygga och praktiska kanter för rabatter och gångar

Kanter till rabatter och gångar kan vara extremt skötselkrävande. Gör det lätt för dig och anlägg lättskötta kanter. Det finns massor av snygga material, som inte behöver vara för dyra. Här är tipsen hur du enkelt anlägger dem själv.

1. Skarpa grävda kanter till rabatten

Snyggt skötta kanter mellan rabatt och gräsmatta

En skarp kant mellan gräsmatta och rabatt är alltid snyggt. Men det kan kräva sin skötsel. Gör det inte krångligare än vad det är. Numera finns det speciella verktyg för kantskärning och kantklippning. Investera i dessa om kanterna är viktiga för dig.

Underhåll av naturliga kanter

Underhåll av naturliga kanter. Ett trick för raka sträckor är att lägga en bräda vid kanten. Stå på den när du gräver och lägg raka snitt med hjälp av en kantspade (med raka kanter inte rundade). För slingrande kanter är det bättre att lägga ut snöre eller trädgårdslang för att rikta formen. Specialverktyg kan skära kanten åt dig, och det finns även praktiska saxar (höger bild) på skaft, som klipper överhängande gräs.

2. Gjuta kanter i gräsmattan

Gjuta en kant mot rabatt eller gräsmatta

Det är inte så svårt att gjuta egna kanter av betong. Kolla med bygghandeln vilken betongblandning som passar bäst. Gräv lite bredare än tänkt kant, men exakt så djupt du vill ha den. Gör en mall av böjbar remsa, t ex tillskuren plåt eller plast. Skruva på trästörar på utsidan som ska hjälpa till att hålla mallen på plats medan du gjuter. Mallarna går att återanvända.

3. Murade kanter runt rabatter

Praktisk kant för gräsklipparen Foto: unknown

Praktisk kant för gräsklipparen. Denna kant är murad för att slippa ogräs i fogarna. Stenen ska komma i nivå med gräsmattan, så att hjulen på gräsklipparen kan gå på den och då samtidigt klippa gräskanterna.

Inte så svårt att anlägga själv. Gräv lite bredare och djupare än kantstenen. Lägg ca 5 cm hög sand i botten (för att stenen ska stå jämnare). Lägg ut stenen en efter en med bruk emellan. Använd vattenpass för att kolla nivåerna mot gräsmattesvålen.

Murad kant mellan gång och rabatt

Murad kant mellan gång och rabatt. Samma princip som ovan, men gör denna kant lite högre, för att inte grus och rabattjord ska trilla över kanten. Dessa kanter kan även göras i tegel.

Upphöjd rabattkant mot gräsmatta

Upphöjd rabattkant mot gräsmatta. Kanske den mest ultimata, för jorden hålls på plats samtidigt som en gräsklippare enkelt tar gräskanten. En sån här kant är även superbra mot ett plank eller häck.

4. Cortenstål ger den skarpaste kanten

Cortenstålkanter ger den skarpaste kanten mellan två material.

Cortenstålkanter ger den skarpaste kanten mellan två material. Den håller materialen åtskilda, men man måste ändå lyckas att komma åt att underhålla ända in till kanten. Placera inte cortenet för högt för att gräsklipparen ska komma åt att ha hjulen på andra sidan.

Cortenstålkant mellan grus och rabatt.

Cortenstålkanter mellan grus och rabatt. Att montera stålen är lätt. Gräv så djupt den ska ner, forma stålet och tryck ner, och gräv igen på sidorna. Cortenstål finns numera i flera olika djup och färger på marknaden.

Stenkant ger en dekorativ touch mellan gång och gräsmatta

Två varianter av kanter med dekorativa naturstenar. Att bara placera ut natursten skulle så klart innebära att ogräs växer emellan. På det vänstra alternativet har man en markduk under stenen och en cortenstålskant mot gräset. Stenen läggs på efteråt.

På det högra alternativet har man först hällt betong i en fåra och sedan tryckt dit stenen. (Ingen stålkant krävs). Titta gärna på beskrivningen ovan för hur man kan gjuta en kant.

6. Belyst kant mot gräsmattan

Belysta kanter

Belyst kant fixar man genom att köpa en belysningsslinga för utomhusbruk. Den läggs längs med kanten och kan t o m kopplas till en timer. Här har man dolt slingan aningen genom att gräva ner den aningen i ett spår först.

7. Dekorsten och belysning som kant

Dekorsten och belysning som kant

Extra allt! En lyxigare variant av stendekor tillsammans med belysning. Mycket effektfullt. Se beskrivnarna ovan för både hur du skapar en stendekorkant och hur du fixar beslysningen. Man skulle även här kunna dölja slangen en aning genom att lägga in den bland stenarna.

Läs mer:

Topp 11 bästa kantväxterna för flera lägen 

35 snygga idéer för gräsmattor