10 stensäkra svar om sten
Peter Korn, trädgårdsentusiasten som brukar visa upp sin egen trädgård och hålla föredrag, vet även hur man bäst flyttar på stora stenar. Han kan flytta en sten på ett ton, och menar att alla kan det – med rätt teknik! Här får du Peters tips och andra svar på frågor om alltifrån sand till bumlingar.
”Jag har fått gamla tanter att flytta stenbumlingar”
1. Jag behöver flytta en stor sten på tomten. Finns det några knep?
Absolut! Det finns bra knep, till och med gamla tanter har flyttat stora stenbumlingar när de har lärt sig rätt teknik.
Använd två spett. Stick först in det ena spettet under stenen, bänd upp 2 centimeter och håll emot medan du för in det andra spettet lite längre in än det första. Därefter bänder du 2 centimeter till med spett nummer två. Om det är jobbigt att hålla emot, använd 30 cm långa plankbitar som du staplar under stenen som en större och större kil. Ta någon centimeter åt gången, det tar lite tid, men det går. Det vanligaste felet är att försöka flytta allt på en gång med spettet. Det blir jättetungt.
Använd en pirra som på bilden, och för in metallarmarna under stenen undan för undan. Dra bort plankbitarna du använt som kilar vartefter. När du fått upp stenen på pirran, kan ni behöva vara två för att flytta den. En får upp pirran från marken och agerar motvikt. Den andra drar pirran framåt med hjälp av ett rep som ni fäster längst ned på pirran.
2. Vad är det för skillnad mellan sand och stenmjöl? Vilket passar bäst som fog?
Sand består av små runda mineralkorn som slipats av under istiden. Korn som är 0 – 2 mm definieras som sand, större korn är grus. Stenmjöl är de finaste fraktionerna som uppstår när man krossar berg industriellt. Det är alltså en bearbetad produkt där kornen är kantiga istället för runda. Kantigheten på kornen gör att de binder varandra lite bättre än sandkornen, därför kan stenmjöl vara att föredra som fog.
Valet av fogmaterial styrs också av färg. Färgen på sanden och stenmjölet varierar beroende på var i Sverige dessa kommer ifrån. Bestäm själv om du vill ha en fog som kontrasterar mot plattorna, eller om du vill att fogen ska smälta in.
Sand
Grus
Stenmjöl
3. Är det tillåtet att ta med sten hem från skogen eller stranden?
Nej, det är inte tillåtet att plocka sten från naturen, det står i brottsbalken kapitel 12 § 2. Lagen omfattar bland annat ris, gren, näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda från växande eller vindfällda träd, men också sten, grus och torv. Fråga markägaren om lov innan du plockar med dig något hem.
4. Vi skulle vilja lägga oregelbunden natursten på vår gång men är oroliga för att det blir svårt att få bitarna att passa ihop. Finns det någon smart metod?
Det finns oregelbunden skiffersten som levereras ”färdigpusslad” fäst på nät. Företaget Flisby har en variant som är 3 centimeter tjock för ca 500 kr per kvm, och som kan läggas direkt på sättsand. På så vis slipper man både pusslandet och användningen av betong som traditionellt ingår vid läggning av denna typ av sten. Även gatsten finns på nät hos bland andra Brommagranit, Flisby och danska Netstones för ca 450–600 kronor per kvm.
Färdigpusslade skifferplattor på nät
5. Hur ska jag undvika att få ogräs mellan mina nya fina plattor på gången?
För det första är det viktigt att fylla fogarna mellan plattorna ordentligt med fogsand
eller stenmjöl. Med tiden kommer fröer och annat organiskt material att ramla ner mellan plattorna. Fröerna kommer att börja gro, särskilt om det organiska materialet får ligga kvar och multna. Därför är det bästa motmedlet att sopa regelbundet och att fylla på med sand eller stenmjöl i fogarna med jämna mellanrum.
Ogräsfria, sandfyllda fogar mellan plattor av offerdalsskiffer
6. En del av den sten som används i trädgårdar importeras till Sverige ända från Asien. Det tycker jag verkar onödigt. Vilka stensorter bryts här i Sverige?
Om du med sten avser natursten så kommer uppskattningsvis hälften av stenen vi använder i våra trädgårdar från Sverige. Marksten och andra produkter av betong är nästan alltid producerade i Sverige.
De flesta länder har någon sten som är unik, därför transporteras sten över hela världen. Om du av miljöskäl inte vill köpa sten från Asien kan det vara bra att veta att en båttransport från Kina släpper ut ungefär hälften så mycket koldioxid per ton som en lastbil som kör sten från Tyskland.
De mest kända stensorterna som bryts i Sverige, och som vi även exporterar, är öländsk kalksten, älvdalsporfyr, offerdalsskiffer samt bohusgranit (men vi importerar även granit, så all granit är inte svensk).
Stenbumling
7. Jag har förstått att man kan göra egen såjord genom att blanda jord och sand. Hur gör man?
Det går bra att blanda själv. Ta 3 delar såjord, 2 delar sand 0 – 8 mm och 1 del singel 4 – 8 mm och blanda. Täck jordblandningen i krukan med 1 – 2 cm sand. Så fröerna i sanden (stora frön trycks ner i sanden, små läggs ovanpå). Täck till sist fröerna med ett tunt lager singel oavsett vad som står i såinstruktionen. Det hjälper till att hålla fukt, men släpper igenom tillräckligt med ljus.
8. Varför ska jag ha en fiberduk när jag lägger plattor på min gång, och var ska den ligga?
Fiberduken ska ligga ovanpå jorden där du grävt ur för att göra plats för bärlagret, alltså det krossmaterial som ska ligga under plattorna. Utan markduk kommer jorden med tjälens hjälp att blanda sig med bärlagret och till slut förstöra det.
9. Hur tjocka plattor måste jag lägga på garageuppfarten för att kunna köra bil på dem?
Det brukar specificeras för varje typ av sten/platta om den är körbar eller inte. Ett riktmärke är 6 centimeter.
10. Vissa säger att det är jättebra att ha i grus i planteringsgropen när ett träd ska planteras, andra säger att det är helt fel. Vem har rätt?
Tidigare gavs ofta rådet att lägga ett lager grus i botten av planteringsgropen för att förbättra dräneringen. I praktiken har det visat sig att resultatet blir det motsatta. Gruset skär av jordens naturliga förmåga att leda vatten. Konsekvensen blir att jorden ovanför gruset håller mer vatten än vanligt när det är blött ute. Och när det är torrt hindrar gruset växten från att få vatten från grundvattnet. Inget grus i gropen är alltså bästa tipset.
Peter Korns trädgård
Peter Korns trädgård är en privat botanisk trädgård med växter från hela världen planterade i olika biotoper, allt från öken till myrmark. Plantskola med försäljning av ovanliga växter och guidade visningar av trädgården.