Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vattenglas – nya effektiva metoden mot mördarsniglar!

Mördarsniglar kan bekämpas på flera sätt, och det är nog det effektivaste sättet att använda flera metoder samtidigt. Denna nya metod skadar inte sniglarna, utan är en barriär som hindrar dem från att nå odlingarna. Användbart när man även har pantersniglar och inte vill ta kål på dem.

Anders Carrington som delvis jobbar med trädgård, sökte ett ekologiskt alternativ när han skulle brandskydda porösa träfiberskivor vid renoveringen av sitt hus. Då föll valet på vattenglas.

– Eftersom jag sedan hade en skvätt vattenglas över så kom jag att testa detta på sniglarna när jag förstått att deras slemhinnor måste reagera på salter, berättar Anders. Vattenglaset har ju ett högt pH.

Den aktiva substansen vattenglas (natriumsilikat), som har pH 11-13, blandas med lera för att få bättre fäste på underlaget. Denna metod visade sig vara väldigt effektiv och Anders har använt sig av den i mer än 10 år. Metoden skadar inga andra djur och vattenglaset är helt ofarligt för miljön. Visste du t ex att vattenglas är ett gammalt husmorsknep som man använt för att konservera ägg tidigare? Läs mer om det och natriumsilikat här. Om man har en extrem invasion av mördarsniglar eller alldeles för stor tomt för att ha en chans att snabbt få bukt med marodörerna, så kan lösningen vara att odla i ett avgränsat köksland, där bäddarna har en kant med just vattenglas. Här nedan ser du hur man gör.

https://youtu.be/FbkoKh86LCM?width=560&height=315&frameborder=0&allowfullscreen=allowfullscreen

Så använder man vattenglas mot mördarsniglar:

1. Använd föreskriven skyddsutrustning när du hanterar vått vattenglas. Skyddsglasögon och diskhandskar funkar bra.

2. Blanda 1 del vattenglas med 1 del gjutlera. Vattenglas kan man köpa i färghandeln (köpställen på nätet finns i filmen).

3. Du kan späda ut blandningen med varmt vatten om du tycker det blir för tjockt.

4. Önskar man en speciell färg istället för den brungrå blandningen går det bra att blanda i ett pigment. (Se då till att pigmentet inte innehåller kemikalier som kan tas upp i din odling.)

5. Vattenglasröran att penslas sedan på en barriär, såsom pallkragar, för att hindra mördarsniglar. Det fäster inte på metall och plast, men är desto bättre på trä, cement eller tegel. Pensla en rand som är minst 5 cm bred.

6. Vattenglaset är känsligt för väta. En överliggande kant skyddar mot regn. Räkna med att bättra på barriären ca 2-3 ggr under en växtsäsong.

7. Så måste jag lägga till att sniglar som redan finns innanför spärren så klart inte påverkas. Håll utkik och klipp! Eller anlägg en ölfälla. När de sedan är borta ska det inte kunna komma in nya. Håll även koll på jorden när du köper in nya plantor, så att inte ägg och sniglar gömt sig bland rötterna.

Tips på inköpsställe: Lermakeriet.se är ett av få ställen som säljer både vattenglas och gjutlera. De tipsar även om pigment som är helt ofarligt.

Mer om mördarsniglar:

Bekämpa mördarsniglar – 10 metoder som fungerar!

Bekämpa mördarsniglar med nematoder – två metoder!

Han äter mördarsniglar!