Vad är buxbomsjukan, hur ser den ut och finns bot?
Buxbomsjukan, eller mer korrekt buxbomssot (Cylindrocladium buxicola) slog till hårt för några år sedan. Det gäller att agera snabbt, men hur vet man om det är buxbomsvamp eller en mer ofarlig skada? Och vad gör man om man fått in eländet i sin trädgård?
Känn igen skador på buxbom
• Alla skador på buxbom är inte svampen Cylindrocladium buxicola. Skador kan också orsakas av sol, frost och klippning, eller alltför kompakt jord, liksom av närings- och vattenbrist.
• Lägg några angripna blad i en plastpåse och se om det bildas vita sporer på dem. I så fall är det Cylindrocladium buxicola. Du kan se bilder på svampen på Jordbruksverkets sajt.
• Blir sporerna rosa eller orangefärgade är plantan angripen av en mindre allvarlig typ av svamp. Klipp då bort angripna partier och försök hålla luftigt kring plantorna.
• Båda typerna av svamp kan finnas på samma planta.
Hindra spridning av buxbomssvamp
• För att minska risken för spridning av svampen Cylindrocladium buxicola bör man undvika att promenera bland angripna plantor. Svampsporer kan följa med hem till den egna trädgården.
• Köp inte importerade plantor, de kan se friska ut i butiken men ändå vara angripna.
• Föröka buxbom med sticklingar från egna friska plantor.
Finns det bot mot buxbomsvamp?
För privat bruk finns inga beprövade bekämpningsmedel att spruta mot buxbomssot. Det säkraste sättet är att gräva upp sjuka plantor, kratta upp avfallna blad och gärna skala av det översta jordlagret. Plantor, blad och jord måste sedan brännas, eller lämnas som brännbart till återvinningsstationen. Vänta någon säsong med att plantera in nya buxbom på samma ställe.
En metod man kan testa innan man gräver upp alla skadade plantor är att bränna ner plantorna och gärna ersätta det översta lagret jord. Några som testat denna metod har sett att buxbomen brutit nya skott, skott som varit friska. Det är långt ifrån alla plantor som klarar denna metod och ibland har svampen återkommit. Men har man inget att förlora på att testa, så kör på.
Agera proaktivt mot buxbomsjukan
Förutom punkterna ovan för att förhindra spridning av buxbomsvampen, så är alltid friska plantor mer motståndskraftiga mot smitta. Se till att vattna buskar och häckar regelbundet. Buxbom är törstiga. Ge dem mycket näring, men inte för mycket av enbart kväve, för då blir de rangliga och svaga.
Det finns flera alternativ till buxbom, men det beror lite på vilka egenskaper man är ute efter. Buxbom är bara härdig i de sydligaste delarna av landet, så det i sig kan vara anledning att välja ett alternativ.
FOTO: Colourbox