Foto: VOLODYMYR BURDYAK

Skrämma rådjur – 14 metoder för att skydda trädgården från rådjursangrepp

Rådjur går att skrämma bort om man kombinerar metoderna, för det är väldigt anpassningsbara djur som man alltid får ligga steget före med. Skydda trädgården med rådjurssäkra växter, hägna in, samt skydda nyplanterade träd med dessa tillvägagångssätt.

Fysiska hinder som skydd mot rådjur:

1. Rådjur kan som känt hoppa väldigt högt, men de gillar inte att hoppa över plank som de inte kan se över. Planken bör då vara minst 1,8 m höga. Man kanske inte har möjlighet eller vill inhägna hela trädgården, men det räcker kanske med köksträdgården.

2. Elnät är effektivt och ska helst bestå av två till tre strömförande trådar upp till 170 centimeters höjd.

3. Näta in köksträdgården eller nyplanterade rosenbuskar speciellt på våren, när unga skott är oemotståndliga för rådjur och de är väldigt hungriga. Använd hönsnät som fåglar inte fastnar i. Tänk på att riktigt små ytor inte behöver så högt nät, då rådjur inte gärna hoppar in någonstans där de inte ryms.

4. Till pallkragar finns tillbehör som nätburar kan man köpa eller bygga mot rådjur och andra gnagare. I artikeln 10 smarta tillbehör till pallkragar som man kan bygga själv finns mer inspiration.

5. Gnagskydd runt trädens stammar är ett underskattat skydd mot rådjur.

Skrämma rådjur med flera metoder:

Det räcker som sagt inte med en metod och rådjuren vänjer sig snabbt. Men man kan variera metoderna. Marknaden har en hel del olika färdiga lösningar och här under är listat mer eller mindre beprövade metoder.

6. Blodmjöl och ammoniak – dofter rådjur inte gillar. 1 kg blodmjöl blandas i hink med 10 l vatten och 1,5 dl ammoniak. Doppa oasiskuber i lösningen och stick kuberna på blompinnar som sätts ut i rabatten kring växter du vill skydda. Använd diskhandskar. Man får doppa kuberna på nytt vart annan vecka, färre om de skyddas med t ex uppochnedvänd kruka över. Det går även att pensla blandningen direkt på utsatta trädstammar.

7. Peppra med cayenne på växterna.

8. Ljusreflexer kan skrämma bort rådjuren. Häng upp t ex CD-skivor i snören.

Rådjur gillar inte vitlök. Därför kan man vattna med vitlöksvatten på och kring de växter man vill skydda.

9. Vattna med vitlöksvatten. Låt vitlök dra i vatten ett tag och vattna sedan några gånger under sommaren. Både doften och smaken som tas upp i växterna, ska tydligen inte gillas av rådjur.

10. Vattna med guldvatten (urin utspätt med vatten). Rådjur känner av doften av urin både från människor och t ex hundar.

11. Otvättad fårull som läggs eller hängs nära utsatta växter, ska avskräcka med sin doft. Det sägs att man kan använda hundhår och människohår också.

12. Vit ull eller hjärtformade frigolitbitar, liknar andra rådjurs bakdelar och kan få dem att dem att hålla sig borta.

13. Elektroniska rådjursskrämmor som avger ljud (stör inte människor och husdjur) har ofta en rörelsedetektor. Finns de som sätter igång vattenspruta och ljus också.

Klotlök (Allium sphaerocephalon) en kul prydnadslök och bara en av alla växter som rådjur faktiskt ratar. Foto: Tatiana Belova

14. Plantera växter som rådjur inte gillar:

Rådjur älskar tulpaner och rosor, men det finns som tur är så mycket mer man kan ha i en trädgård. Plantera rådjurssäkra växter, så har de ingen anledning att besöka trädgården. Hårda vintrar kan de vara desperata och försöka äta även sånt som de normalt inte äter. Försök då näta in tillfälligt. Man behöver inte rata sina favoriter helt – testa att mixa växter rådjur äter med sånt som är avskräckande p g a doften. Kanske låter de andra växter vara ifred. En utförlig lista med rådjurssäkra växter hittar du här.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om rådjursskydd:

Rådjurssäkra växter – skydda trädgården med mängder av vackra växter 

Rådjurssäkra lökar och knölar

Skydda växterna mot rådjur och gnagare på våren (film)

10 smarta tillbehör för pallkragar som man kan bygga själv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!