Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skador på min ligusterhäck?

Jag har en ligusterhäck som är 30–40 år gammal. Den har alltid varit tät och grön. Men de två senaste åren har den fått fler och fler helt bruna, fula partier som ser helt döda ut, mitt i det friska. Vad beror detta på och vad kan man göra?

Svar: Det låter som om din ligusterhäck infekterats av honungsskivling, en ganska vanlig svamp i trädgårdar. Den kan vara svår att upptäcka eftersom det inte alltid finns en svamp (alltså själva fruktkroppen på en svamp). Via svampens rottrådar (svamphyfer) under jorden infekteras mottagliga träd, buskar och örter, upp till ett tiotal meter från smittkällan som kan vara en gammal kvarlämnad stubbe eller murken stolpe.

Prova att skrapa bort lite bark från stambasen (rothalsen) på angripna buskar, och hittar du ett vitt svampmycel som fingerlikt sträcker sig uppåt stammen innanför barken är det förmodligen ett svampangrepp.

Se till att ta bort gamla stubbar och andra möjliga smittkällor. Ta bort alla angripna plantor, vänta 1–2 år med att plantera nytt. När du planterar ny växt, fyll på med helt ny jord. Gödsla rätt och vattna så att plantorna är i god kondition. Kvävegödsla aldrig på hösten. Buxbom, scharlakanshagtorn och häckhagtorn, bok Fagus sylvatica, järnek och lagerhägg är häckväxter som är motståndskraftiga mot honungsskivling.