Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Olga Gladysheva

Avkok med åkerfräken är mumma för rosorna och effektivt mot svamp!

Även om rosenbuskarna kan blomma vackert, så är det trist när bladen är fulla av svampangrepp. Brukar dina rosor bli angripna av svamp kan du testa att förebygga med detta enkla avkok med åkerfräken.

Ett utspätt avkok eller extrakt på åkerfräken kan verka förebyggande mot svampangrepp. Fräken innehåller mycket kisel som stärker rosornas motståndskraft. Spruta eller använd som gödselvatten i förebyggande syfte. Tänk på att aldrig spruta i gassande solsken, för att bladen kan brännas. Glöm inte heller att vattna rosorna ordentligt och kontinuerligt, för friskare buskar.

De unga skotten på åkerfräken är bruna och ser ut att ha en kotte på toppen. Senare blir de gröna höga "ponnysvansar".De unga skotten på åkerfräken är bruna och ser ut att ha en kotte på toppen. Senare blir de gröna höga "ponnysvansar".De unga skotten på åkerfräken är bruna och ser ut att ha en kotte på toppen. Senare blir de gröna höga "ponnysvansar".
De unga skotten på åkerfräken är bruna och ser ut att ha en kotte på toppen. Senare blir de gröna höga "ponnysvansar".

Recept på åkerfräkenavkok

1. Koka en handfull färsk eller cirka 10 gram torkad åkerfräken Equisetum arvense i en liter vatten i 30–60 minuter.

2. Sila av växtdelarna och späd vätskan upp till fem gånger med vatten.

3. Spruta rosorna och stänk ut över jorden i förebyggande syfte mot svampsjukdomar några gånger från tidig vår till höst.

Åkerfräken är rikt på kisel och hjälper växter att bygga upp sin motståndskraft mot sjukdomar, men fungerar inte botande om växten redan är drabbad.

FOTO: Colourbox