Recept på såpvatten – mot bladlöss inne och ute!

Blanda eget såpvatten är både billigt och miljövänligt. Kanske även det mest effektiva mot bladlöss. Det går inte att använda preventivt innan skadedjuren är där, utan måste sprutas direkt på bladlusen. Det är därför man måste upprepa behandlingen om det finns ägg som inte ännu kläckts.
Allt om Trädgård

Såpvatten – miljövänlig bekämpning mot bladlöss och spinn

Såpa är naturligt och gör ingen skada på varken växter eller miljö. Därför kan du även spruta såpvatten på ätliga växter, men du bör skölja av grönsakerna innan förtäring. Såpvatten fungerar såväl på bladlöss som spinn och hoppstjärtar. Det kan funka mot vita flygare, men de rackarna flyger lätt iväg, så var noga med att spruta flera gånger för att träffa.

Se till att inte spruta i gassande sol, då plantan kan få brända blad och ta skada. Det går inte att spruta preventivt, för man måste träffa själva bladlusen. Såpvatten bryter ytspänningen så att vattnet tränger in i lusens andningsorgan och lusen drunknar. Bladlössen brukar sitta i toppen av skotten och på undersidan av bladen. Var noga med att spruta på alla du ser, för de är snabba att föröka sig. Upprepa behandlingen efter någon vecka.

Recept på såpvatten:

1 dl såpa + 5 l vatten (vissa rekommenderar T-sprit, men det är onödigt och vissa plantor kan ta skada av T-spriten). Återanvänd en urdiskad sprejflaska eller pump.

Använd en pump när du sprejar såpvatten!

Tips: Köp en sprejflaska med pump i närmaste gardencenter eller i vår webbutik. De kostar under hundralappen och dina händer kommer att tacka dig. Man pumpar några gånger och arbetar upp ett tryck, så behöver man bara hålla in sprejknappen utan att få ont.

FOTO: Colourbox

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!