Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rådjurssäkra lökar och knölar

Snopet när en halv förmögenhet i lökvärde och en hel vinters förväntningar försvinner på nolltid när rådjuren tuggar i sig dina vårlökar. Undvik vårvreden över de glupska rådjuren och gnagarna redan nu, genom att välja lökväxter som de skyr. Här är listan!

Tidig vår driver hungern rådjur och andra gnagare att äta allt som knoppas. Tulpaner står högst upp på menyn. Men det finns lökväxter som de undviker, t ex narcisser, snödroppar och snöklockor som tillhör Amaryllisfamiljen. Gemensamt för dessa är att de innehåller ett gift som de skyr.

Snödroppar är rådjurssäkra lökarväxter och kommer mycket tidigt samtidigt när rådjuren är utsvultna.Snödroppar är rådjurssäkra lökarväxter och kommer mycket tidigt samtidigt när rådjuren är utsvultna.Snödroppar är rådjurssäkra lökarväxter och kommer mycket tidigt samtidigt när rådjuren är utsvultna.
Snödroppar är rådjurssäkra lökarväxter och kommer mycket tidigt samtidigt när rådjuren är utsvultna.

Mycket råddjurs- och gnagarsäkra lökväxter:

Acis, snöklockor

Crinum, krinum

Galanthus, snödroppar

Leucojum, snöklockor (klosterliljor)

Habranthus, väpnarliljor

Narcissus, påskliljor och pingstliljor

Nectaroscordum, honungslökar

Sternbergia, krokusliljor

Narcisser är mycket rådjurs- och gnagarsäkra lökar. Släktet innefattar både pingstliljor, påskliljor och narcisser.Narcisser är mycket rådjurs- och gnagarsäkra lökar. Släktet innefattar både pingstliljor, påskliljor och narcisser.Narcisser är mycket rådjurs- och gnagarsäkra lökar. Släktet innefattar både pingstliljor, påskliljor och narcisser.
Narcisser är mycket rådjurs- och gnagarsäkra lökar. Släktet innefattar både pingstliljor, påskliljor och narcisser.

Ganska råddjurs- och gnagarsäkra lökväxter:

Allium, löksläktet (bollökar och ätliga lökar)

Anemone, sippor

Anemonella, sipprutor

Arisaema, kobrakalla

Arisarum, råttsvanskallor

Arum, munkhättor

Kungsängsliljor brukar gå säkra från rådjur. Du kan låta dem sprida sig i gräsmattan eller ha dem i kruka.Kungsängsliljor brukar gå säkra från rådjur. Du kan låta dem sprida sig i gräsmattan eller ha dem i kruka.Kungsängsliljor brukar gå säkra från rådjur. Du kan låta dem sprida sig i gräsmattan eller ha dem i kruka.
Kungsängsliljor brukar gå säkra från rådjur. Du kan låta dem sprida sig i gräsmattan eller ha dem i kruka.

Camassia, stjärnhyacinter

Colchicum, tidlösor

Corydalis, nunneörter

Fritillaria, klockliljor

Hyacinthus, hyacinter

Hyacinthoides, klockhyacinter

Tovsippor och andra anemoner brukar föröka sig i mängder, så det är inte hela världen om rådjur skulle råka stoppa i sig några.Tovsippor och andra anemoner brukar föröka sig i mängder, så det är inte hela världen om rådjur skulle råka stoppa i sig några.Tovsippor och andra anemoner brukar föröka sig i mängder, så det är inte hela världen om rådjur skulle råka stoppa i sig några.
Tovsippor och andra anemoner brukar föröka sig i mängder, så det är inte hela världen om rådjur skulle råka stoppa i sig några.

Iris, irisar

Muscari, pärlhyacinter

Scilla, blåstjärnor

Trillium, treblad

Listan är från ’Lökar & knölar’, av Marie Hansson och Björn Hansson.

Kejsarkronor, som ingår i Fritillariasläktet ihop med kungsängsliljor, kan mixas med tulpaner, så att dessa kanske får vara ifred.Kejsarkronor, som ingår i Fritillariasläktet ihop med kungsängsliljor, kan mixas med tulpaner, så att dessa kanske får vara ifred.Kejsarkronor, som ingår i Fritillariasläktet ihop med kungsängsliljor, kan mixas med tulpaner, så att dessa kanske får vara ifred.
Kejsarkronor, som ingår i Fritillariasläktet ihop med kungsängsliljor, kan mixas med tulpaner, så att dessa kanske får vara ifred.

FOTO: Colourbox

Mer om rådjursskydd:

Skrämma rådjur – 14 metoder för att skydda trädgården från rådjursangrepp

Rådjurssäkra växter – skydda trädgården med mängder av vackra växter 

Skydda växterna mot rådjur och gnagare på våren (film)

10 smarta tillbehör för pallkragar som man kan bygga själv