Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tkachuk Oksana / Colourbox

Mjuk bark på äppelträdet!

Vi har ett ’Gyllenkroks Astrakan’ som är ca 8 år gammalt. De sista två åren har det börjat bli förändringar på barken, i år har det blivit förvärrat. Barken är uppluckrad och mjuk, det verkar som om den släpper från stammen.

Vi har sett att det brukar krypa myror upp i trädet, kan det vara de som gör dessa skador? Det finns inga synliga tecken på parasiter eller svampar. Vad gör vi åt dessa skador?

Svar: Trädet låter tyvärr som att ert träd är angripet av fruktträdskräfta. Det är en mycket smittsam svampsjukdom, och vid stora angrepp som ert träd verkar ha, är bot nästan omöjligt.

Behandlingen vid mindre angrepp är att skära bort de skadade delarna på sensommaren, under en torrperiod. Men skär ni bort det skadade ser det inte ut att bli något kvar. Då blir trädet ringbarkat, och kommer i så fall inte att klara sig ändå.

Myrorna har inget med fruktträdskräftan att göra. Fruktträdskräftan bryter lätt ut på träd som står för blött, odränerat och om trädet får för mycket kväve. Har ni kollat om grannarna har samma problem? Står ert träd ”blött”? Har ni möjlighet att plantera ett nytt träd på ett mer väldränerat ställe, så gör det. Låt gärna en trädgårdsutbildad komma och titta på trädet innan ni tar bort det, för ett säkert utlåtande. Arborister kan sin sak, och de kan även ta bort trädet åt er.