Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Colourbox

Jordtrötthet – vad är det?

Jordtrötthet kan drabba olika växter, men ofta rosor och äpplen, som växt på samma plats länge. Boel Sandskär vår expert på växtsjukdomar svarar på en läsarfråga om vad jordtrötthet är och hur man kan undvika att drabbas.

Jordtrötthet är ett begrepp som ofta används när en växt inte växer så bra efter planteringen på grund av tidigare ensidig odling av samma eller närbesläktat växtslag på samma växtplats. Det gäller speciellt växter ur rosfamiljen (Rosaceae), som äpple, persika och rosor. Jorden kan alltså bli trött om man planterar nya plantor av äpple på samma plats där det tidigare vuxit äpple eller päron, plommon efter plommon eller körsbär, och rosor efter rosor.

Speciellt rosor, äpplen, plommon, och persika kan drabbas av jordtrötthet. Foto: Daria Zuykova

Symptom på jordtrötthet

Det finns flera faktorer som kan göra att den nya plantan växer dåligt. Symtomen är ibland diffusa – men resultatet blir en allmän tillväxtnedsättning och dålig etablering på växtplatsen. Orsakerna kan vara dåliga närings och strukturförhållanden i marken och olika patogener (svampar och bakterier), men en viktig faktor är förekomst av så kallade rotsårsnematoder från släktet Pratylenchus. Rotsårsnematoder är ett slags rundmaskar (0,5 – 1,5 millimeter långa) som kan tränga in i växternas rötter och skada dem. Maskarna gör att rötterna inte utvecklas normalt, vilket påverkar närings och vattenupptaget och därmed tillväxten.

Hur blir man av med jordtrötthet?

Planterar man om en växt med ovanstående symtom i frisk jord försvinner symtomen. Vid nyplantering av växter ur rossläktet bör man därför om möjligt välja en ny plats i trädgården för att undvika eventuell jordtrötthet. Vill man ändå plantera på samma plats bör man byta ut jorden i planteringsgropen.

Tagetes är en dunderkur mot nematoder, som ofta orsakar jordtrötthet! Jordförbättra alltid och jobba kontinuerligt med jorden. Foto: UNKAS PHOTO

Det är också bra att regelbundet tillföra kompost och organiskt material för att främja den biologiska aktiviteten. Det motverkar skadliga svampar och nematoder. En annan rekommendation är att sätta tagetes där man året efter vill plantera växter ur rosfamiljen. Tagetes utsöndrar nämligen ämnen i jorden som rotsårsnematoderna inte tål. Man kan också ha tagetes tillsammans med rosorna i rabatten – även om det kan ge färgkrockar. Det finns också biologiska bekämpningsmedel eller växtstärkande medel som kan vara värda att prova. Dessa medel använder man direkt på jorden – följ anvisningarna på förpackningen.

Tips: Gillar du inte orange eller gula tagetes, finns det en ny sort som heter 'Strawberry Blonde'. Den är lite åt det aprikosa hållet.