Foto: Erwin Wodicka/ Colourbox

Bekämpa mördarsniglar – 12 metoder som fungerar!

Bästa sättet att bekämpa mördarsniglar är att kombinera flera metoder både med barriärer och att avliva. Det sistnämnda ska gå snabbt! Klicka hem redskapen som gör mördarsniglar till ett minne blott direkt här i artikeln och kom ihåg att sätta igång jakten tidigt på våren för största effekt.

1. Bekämpa mördarsniglar med snigelfälla

En snigelfälla är ett perfekt alternativ för dig som vill bli av med mördarsniglarna och samtidigt få en in fin inredningsdetalj i trädgården. Denna charmiga snigelfälla placeras ut i trädgården och dess plastbehållare fylls upp med öl. När första snigeln fallit ned i ölen följer resten snabbt efter, då de dras till varandra (mördarsniglar är kannibaler som äter sin egen sort). Handla din snigelfälla, eller kanske en getingfälla eller en somrig fågelholk, direkt här nedan.

Foto: Wildlife Garden.

Allt Om Trädgård driver e-handel med Tipser. Klicka på plusset i bilden ovan eller på produkterna nedan för att handla, utcheckning sker med Klarna.

snigelfälla-1

2. Mördarsniglar och koppar – så funkar det

Koppartejp eller koppartråd fungerar som barriär mot mördarsniglar. Koppartejp och koppartråd genererar en liten elektrisk spänning mellan snigelns slem och kopparens laddning. Tejpa eller fäst bred koppartejp kring pallkragen eller krukan, så att snigeln omöjligt kan krypa förbi spärren. Varför det inte fungerar för alla kan bero på hur mycket koppar det finns i tejpen eller tråden. Ibland verkar det som att riktigt stora sniglar inte påverkas av spänningen nämnvärt. Så testa gärna en rulle innan du köper på dig fler.

3. Utrota sniglarna med en Slugmaster

Favoritredskapet här hos Allt Om Trädgård. Slugmaster är ett käppliknande verktyg med spikar som gör att du enkelt kan plocka upp både en och flera sniglar utan att behöva kladda ner dig. Samla ihop sniglarna och släng dem enkelt genom att trycka på en knapp. Hur enkelt och effektivt som helst! Handla en Slugmaster, utvald av redaktionen, direkt här nedanför. Eller varför inte satsa på en odlingslåda med snigelstaket som håller ohyran borta från rabatten!

Allt Om Trädgård driver e-handel med Tipser. Klicka på plusset i bilden ovan eller på produkterna nedan för att handla, utcheckning sker med Klarna.

slugmaster-1

4. Utrota sniglar med ölfälla

Ölfälla fångar och avlivar skonsamt. Häll öl i nedgrävd skål. Det duger bra med billig folköl från mataffären. Sniglarna attraheras av den jästa öldoften. Mördarsniglarna kryper över kanten och drunknar. Glöm inte att tömma fällan dagen efter. Håll utkik efter nya mördarsniglar som lockas till att äta av sina kompisar – de är kannibaler – och avliva dem snabbt. Tänk på att ölfällan även lockar andra sniglar och kryp som dras till doften.

Bygg en ölfälla av en PET-flaska. Skär av flaskans topp och vänd den in i flaskan. Fyll på med lite öl och lägg flaskan på marken. Sniglarna kryper in, men kan inte komma ut igen.

5. Vattenglas – barriär mot sniglar

Vattenglas är ett natriumsilikat som penslas på krukor eller pallkragar. Det är basiskt, vilket är obehagligt för en mördarsnigel att krypa över. Vattenglas är helt ofarligt för miljö, människa och djur, när det torkat. Man får upprepa penslingen några gånger under en säsong. Läs mer om vattenglas mot mördarsniglar här.

Tips: Blanda vattenglas med gjutlera för att det ska fästa bättre. Sätt gärna en överliggande kant på pallkragen för att vattenglaset inte löses upp så snabbt av regn.

Kolla in vårt sortiment för snigelbekämpning i webbutiken!

6. Klippa sniglar – snabbaste avlivningsmetoden

Leta upp mördarsniglar tidigt på morgonen eller på kvällen innan solen gått ner. Klipp eller använd en vass spade. Sätt snittet strax bakom huvudet, så blir avlivningen snabb och skonsam. Visst ser det äckligt ut när inälvorna väller ut, men låt dem gärna ligga kvar. De lockar till sig andra mördarsniglar, då de är kannibaler, och du kan passa på att klippa fler. Dagen efter brukar man inte se några spår av kadavren.

7. Samla och frys in sniglarna

Som rubriken skvallrar samlar man in sniglar i en påse och lägger den över natten i frysen. De dör och man kan slänga dem på komposten eller i soporna och slipper allt kladd med klippning.

8. Järnsulfat i snigelfällor

Järnsulfat finns i handeln som pelleterade små korn. Det påverkar inte fåglar och andra djur, men de kan ändå äta upp det, så göm det gärna på ställen där bara sniglar kommer åt. Sniglarna som ätit pellets torkar ihop på sina gömställen och syns inte till mer. Tänk på att alla sniglar, även pantersniglar dödas med denna bekämpning.

Järnsulfat mot mördarsniglar är ett effektivt bekämpningsmedel.

9. Elstängsel mot mördarsniglar

Elstängsel finns att köpa i handeln och den händige bygger ett själv. Det är svag ström så inga andra djur skadas, utom stora sniglar som försöker krypa över och kommer i kontakt med båda eltrådarna. Elen tar oftast kål på snigeln, men små sniglar kan slinka förbi.

10. Nematoder – biologisk bekämpning mot mördarsniglar

Nematoder är mikroskopiska maskar som vattnas ut på jorden och letar upp sniglarna där. Sniglarna dör inom en vecka. En alternativ metod är att doppa sniglarna i nematodblandningen och sedan klippa itu dem. Andra mördarsniglar kommer att dras till kadavren och äta av dem och på så sätt bli infekterade av nematoderna. Läs mer om de två metoderna för nematodbekämpning.

11. Plåtkanter på pallkragar hindrar sniglarnas framfart

Odlar du i pallkragar finns det färdiga kanter att montera på kragarna. Kanterna gör att det är omöjligt för sniglar att krypa upp och ner och ta sig över barriären. Den händige kan tillverka kanter själv.

12. Hitta mördarsniglarnas ägg

Mördarsniglar är hermafroditer, tvåkönade, vilket gör att de t o m kan befrukta sig själva. Unga könsmogna sniglar kryper fram från sina vintergömmor från april-maj och sätter snabbt igång med äggläggningen. Äggen liknar små vita kulor, 3–4 mm i diameter och läggs ofta i klumpar, vanligtvis i grupper om 20-30 stycken men även mer än 100 ägg har observerats. Äggen kläcks efter 1-2 veckor, så det gäller att agera snabbt! Du hittar äggsamlingar på grunt djup, under krukor mm. Många har fått in mördarsniglar i sin trädgård genom köpta växter. Titta igenom krukor och rotklump innan du tar hem dem.

Mördarsniglarnas ägg är relativt lätta att hitta – lyft på krukor och skrapa lite på jordytan. Foto: IStock

Så hittar du mördarsniglarna

Mördarsniglar (även äggen) gillar skuggiga och gärna fuktiga lägen, där de kryper in och gömmer sig för solen. Leta i komposten och under marktäckningen. Lyft på krukor eller lägg ut något som de kan krypa under t ex kartongbitar, presenningar, upp och nedvända hinkar. Gå en på snigeljakt tidigt på morgonen och sent på kvällen, eller efter regn. Då kryper de fram helt ogenerat.

Salta inte på mördarsniglarna!

Även om man inte gillar mördarsniglar eller tycker att de är äckliga, så finns det ingen anledning att plåga dem till döds. Dessutom är det onödigt att använda onaturliga ämnen i trädgården, som hamnar i jorden och påverkar mikrolivet negativt. Skippa därför att salta eller kalka på dem.

Mer om mördarsniglar:

Bekämpa mördarsniglar med nematoder – två metoder!

Vattenglas – nya effektiva metoden mot mördarsniglar!

Han äter mördarsniglar!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!