Bekämpa bladlöss på 5 olika sätt!

Dö, bladlus dö! Visst får man ibland lite panik när bladlössen helt plötsligt är över alla rosenknopparna eller har invaderat hela grönsakslandet. Men lugn bara. Det finns flera sätt att bekämpa bladlusen.
Allt om Trädgård

Olika bladlöss – samma bekämpning

Det finns många olika arter av bladlöss i alla de färger, gröna, svarta, grå, röda, vita och gula. Man går där och vattnar i lugnan ro och så upptäcker man rätt vad det är att skotten på favoritplantan är helt invaderade av de små liven. Här är fem olika sätt att bekämpa dem:

1. Klämma ihjäl bladlössen

Precis det som står i rubriken – kläm! För den som inte är äckelmagad är det bara att dra fingrarna längst stjälken och klämma ihjäl bladlössen. Man får vara försiktig så att inte stjälkarna eller knopparna kläms sönder. Förmodligen det mest miljövänliga alternativet, men mycket kladdigt. Effektivt för att man på så sätt inte dödar några andra nyttoinsekter av misstag.

Res med Allt om Trädgård till världens vackraste trädgårdar!

2. Spola bort bladlössen

Med en hård vattenstråle kan man spola ner bladlössen från t ex en rosenbuske. Lössen klarar inte att klättra upp igen, men det hindrar inte att nya ägg kan kläckas, så håll fortsatt koll. Spolar man med vatten innan man tillämpar ytterligare en metod, blir det färre bladlöss att t ex klämma eller spruta såpvatten på. Dock inte lämplig metod för växter vars stjälkar lätt bryts av. Annars även det ett miljövänligt alternativ, men inget alternativ för den som har vattenbrist.

3. Låt nyckelpigorna göra jobbet

De söta nyckelpigorna är glupska rovdjur, med bladlöss högst upp på sin meny. Även deras larver äter bladlöss, så lär dig känna igen både larv och puppa, och var rädd om dessa. Visste du t ex att den sjuprickiga nyckelpigan kan äta upp till 40 bladlöss per dygn!

Var rädd om nyckelpigan, dess ägg, puppor (nertill) och larver (till höger)! De äter bladlöss.

4. Spruta löss med såpvatten

Man kan köpa bladlusmedel eller blanda eget såpvatten som är lika effektivt. Se till att inte spruta i gassande sol, då plantan kan få brända blad och ta skada. Det går inte att spruta preventivt. För att såpvattnet ska ha effekt måste det träffa själva bladlusen. Såpvatten bryter ytspänningen så att vattnet tränger in i bladlössens andningsorgan och då drunknar de. Lössen brukar sitta i toppen av skotten och på undersidan av bladen. Var noga med att spruta på alla du ser, för de är snabba att föröka sig. Upprepa behandlingen efter någon vecka då fler bladlöss kan kläckas från redan lagda ägg.

Recept på såpvatten:

1 dl såpa + 5 l vatten (vissa rekommenderar T-sprit, men det är onödigt och vissa plantor kan ta skada av T-spriten). Återanvänd en urdiskad sprejflaska. En större sprejflaska med pump (finns i de flesta gardencenter och butiker som säljer trädgårdsredskap) underlättar sprutandet och du slipper få ont i handen.

5. Vattna, vattna, vattna!

En uttorkad planta har högre koncentration av sockerlösning vilket bladlöss gillar. Bladlöss kommer som ett brev på posten när det är en torrperiod. Se till att vattna ordentligt, och ge gärna gödning. Köp starka och friska plantor och ge dem bra förutsättningar, så är de mer motståndskraftiga mot skadedjur och sjukdomar om de blir drabbade.

FOTO: Colourbox

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!