Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

2017 var inte ett mördarsnigelår – men nästa kan bli

Det har varit ett tufft år för mördarsniglar i och med den torra våren, som också orsakade vattenbrist i flera kommuner. Men det innebär inte att snigelinvasionen är på väg att avta.

Orsak till färre antal mördarsniglar 2017

Ted von Proschwitz, Biolog vid Göteborgs Naturhistoriska museum och expert på sniglar, berättade för SVT att antalet mördarsniglar, eller spansk skogssnigel som de egentligen heter, har minskat i år. Orsaken är direkt kopplat till hur mycket regn som kommer i maj. Det är då de unga djuren kryper fram ur sina övervintringsställen och börjar föröka sig. I år var det väldigt torrt, och många ungdjur dog.

Bekämpa mördarsniglar och deras ägg – gillra fällor och plocka dem tidiga morgnar och sena kvällar.Bekämpa mördarsniglar och deras ägg – gillra fällor och plocka dem tidiga morgnar och sena kvällar.Bekämpa mördarsniglar och deras ägg – gillra fällor och plocka dem tidiga morgnar och sena kvällar.
Bekämpa mördarsniglar och deras ägg – gillra fällor och plocka dem tidiga morgnar och sena kvällar. Foto: Erwin Wodicka - wodicka@aon.at

Så fort det började regna igen, började snigelpopulationerna att återhämta sig. Mördarsniglar är som alla sniglar hermafroditer, det vill säga tvåkönade och det innebär att alla individer kan självbefrukta sig och lägga ägg. Upp till 400 ägg kan en mördarsnigel lägga under sin livstid (vilket är ett år i Sverige).

Kolla in vårt sortiment för snigelbekämpning i webbutiken!

Fortsätt att bekämpa mördarsniglarna under hösten!

Utvecklingen från ägg till kläckt snigel tar ungefär fyra veckor. Därefter behöver mördarsnigeln ytterligare fyra veckor för att bli könsmogen. Det betyder att det fortfarande kan produceras en massa sniglar som kan övervintra till nästa år. Du kan hålla beståndet nere genom att jaga både stora och små mördarsniglar, samt deras ägg. Här finns mer läsning till hur du går tillväga för att jaga mördarsniglar.

Mördarsniglarnas ägg är relativt lätta att hitta – lyft på krukor och skrapa lite på jordytan.Mördarsniglarnas ägg är relativt lätta att hitta – lyft på krukor och skrapa lite på jordytan.Mördarsniglarnas ägg är relativt lätta att hitta – lyft på krukor och skrapa lite på jordytan.
Mördarsniglarnas ägg är relativt lätta att hitta – lyft på krukor och skrapa lite på jordytan.

5 fakta om mördarsniglar:

1. Mördarsnigel heter Spansk snigel, men DNA-analyser har visat att de egentligen kommer från Frankrike.

2. 2015 var det värsta mördarsnigelåret hittills i Sverige, med flest rapporterade fynd.

3. Det är de unga mördarsniglarna som övervintrar 10-20 cm ner i jorden. Adulta vuxna och ägg dör när det blir kallt.

4. Mördarsniglar har fått sitt smeknamn för att de är kannibaler.

5. Mördarsniglar blir aktiva på våren vid +4°, och trivs som bäst runt 8–10° grader, och helst vid fuktig väderlek.

Källa: svt.se/nyheter, Göteborgs Naturhistoriska museum