Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nyttiga ogräs – välgörande shot av nässlor och kirskål!

Samla kraft med hjälp av naturens örter och trädgårdens ogräs! Allt om Trädgårds gick på naturspa med Lisen Sundgren, herbalist (örtterapeut), och fick välgörande behandling med ansiktsvatten, skrubbar, krämer, salvor och fotbad.

Recept på shot av nässlor och kirskål

1 dl färska nässelblad

1 dl färsk kirskål

1 dl vatten

1 tsk honung

1–2 msk citronsaft

½ tsk färsk, riven ingefära

Skölj nässlorna och rensa bort skräp och grova stjälkar

Lägg alla ingredienserna i mixer, eller använd mixerstav. Mixa så att örterna finfördelas

Häll vätskan genom en sil, och smaksätt med citron och honung.

Drick en liten hutt dagligen i ett par veckor. Den håller ca 4 dagar i kylskåp. Man kan också frysa in saften i iskuber att använda vid behov.

Lisen Sundblad:

– Jag vill gärna se mig som växternas språkrör: Tänk vilken fantastisk rikedom som vår natur rymmer - växterna bara står där och väntar på att vi ska plocka dem, säger Lisen Sundblad. De talar till alla våra sinnen, och om vi lyssnar kan örterna hjälpa oss att må bra inifrån och ut. Sinnlighet är ingen lyx – utan en nödvändighet som hjälper oss att slappna av. Och stärker man det friska i livet är det lättare för kroppen att läka. Det här är kärnan i hela min verksamhet. Men det är inget nytt jag har att komma med, den här kunskapen har förmedlats från generation till generation sedan urminnes tider.

Lisen Sundgren är känd för sina örtvandringar på bl a Rosendals trädgård.

Mer inspiration och tips på kurser finns på Lisen Sundblads och hennes företag Lisen Organics hemsida: www.lisenorganics.com

Läs fler tips i boken ”Lisens örtspa – för skönhet och välbefinnande” (Prisma) av Lisen Sundblad, med bilder av Charlotte Gawell. Läs om nyutslagna björklöv, blommor och frukter, nypon och doftande kryddor – perfekt till välbefinnande med spa och hudvård. Varje årstid bjuder naturen och trädgården på växter som ingredienser till olika bad, skrubbar, badsalt, salvor och krämer.