Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hur bekämpar man ogräset parksallat på sin framfart?

I fyra år har en av våra läsare kämpat i motvind mot det svårutrotade ogräset parksallat. Hon har testat att gräva, men vill inte använda RoundUp och undrade om hett vatten kunde hjälpa. Vi tog in en extern expert som gav bra råd i hur man kan bekämpa parksallat.

Parksallat Cicerbita macrophylla är en växtart i familjen korgblommiga växter. Det är en mycket invasiv växt, som snabbt breder ut sig. Parksallaten har vackert ljusgröna, stora bladrosetter och får ljusblå till lila blommor på höga stjälkar.

Lars Andersson, SLU, professor och programchef för Framtidens lantbruk, svarar vår läsare:

Tack för din fråga och dina illustrativa bilder! Det är roligt att se hur fint ni har lyckats få det på lotten, även om jag förstår att det känns som en nästan hopplös uppgift att få bukt med resterande parksallat . Jag arbetar vanligtvis med ogräs i åkermark, men även om det är andra arter så är de grundläggande likheterna stora. De egenskaper som gör att en art blir ett besvärligt ogräs på åkern är oftast desamma som för ett framgångsrikt trädgårdsogräs. Parksallat påminner mycket om kvickrot, som finns i nästan all åkermark. Det stora problemet med båda arterna är att de har en jordstam (rhizom) som växer under jord. Sönderdelar man jordstammarna, genom att till exempel fräsa eller gräva i marken, stimulerar man ny skottbildning, vilket säkert har fått några av dina kolonilottsgrannar att ta beslutet att aldrig gräva. Men så enkelt är det inte. För varje gång det bildas ett nytt skott används en del av den reservnäring som finns i jordstammen, och ju oftare detta sker desto mer utarmat blir det underjordiska systemet. Denna ”utsvältningsstrategi” är något som länge har använts av många lantbrukare för att bekämpa kvickrot. Metoder med hett vatten eller ånga har jag inte provat själv, men jag tror att det har effekt främst på blad och stjälk. Ettåriga ogräs stryker nog med, men det kommer att skjuta nya skott från de flerårigas rotdelar.

Parksallat ser vacker ut, och man kan missta den för en prydnadsväxt.

Bekämpningsmetoder mot parksallat för enskilda trädgårdsägare:

1. Hindra fröspridning genom att slå av plantorna, helst innan blomning. Det är en ganska enkel åtgärd, och minskar åtminstone spridning till ytor där parksallaten inte finns.

2. Var extra uppmärksam när du flyttar plantor från en plats till en annan; det är lätt hänt att en bit jordstam följer med. Det gäller också om du får en planta från grannen.

3. Använd gräsklipparen där det är möjligt. En gräsmatta som får ligga några år är en utmärkt metod för att bekämpa parksallat. Dels måste ogräset konkurrera med gräset, dels slås det av regelbundet och därmed utarmas jordstammarna på näring. Använd grästrimmer där det är svårt att komma åt.

4. Ogräshacka gärna, men så tidigt som möjligt. När skotten precis kommit upp är det fortfarande en kostnad för det underjordiska systemet, men när de har fått några blad är fotosyntesen så effektiv att näringsströmmen går neråt (skotten ”betalar tillbaka”).

5. Perennrabatter är ett problem för sig. Här gäller det att verkligen få bort alla jordstammar innan man planterar. Det finns två huvudalternativ: gräva och rensa, eller täcka med ljustätt material i cirka två år.

6. Kemiska bekämpningsmedel tycker jag inte att man ska använda i en hobbyträdgård. Alternativ som ogräsättika har viss effekt, och kan vara intressant att testa i trapporna.

Bekämpningsmetoder mot parksallat för enskilda koloniföreningar:

Förhindra spridningen genom att starkt uppmana alla medlemmar att slå av plantorna innan blomning.

Uppmana alla att vara extra uppmärksamma när de byter plantor med varandra, eller på något annat sätt flyttar jord från en lott till en annan.

• Täckning med ett ljustätt material i minst två år kan vara det bästa sättet att få bukt med ett stort bestånd av parksallat eller annat ogräs som sprider sig via rötter.

TEXT: Lars Andersson, FOTO: Anna G Tufvesson

Utdrag ur Experterna ALLT OM TRÄDGÅRD nr.15/2017