Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Maskrosrecept – bekämpa inte maskrosorna, bättre att äta dem!

Sluta förbanna Fan och hans moster som uppfunnit maskrosorna som ogräs! Börja äta maskrosor och uppskatta dem för deras kulinariska och läkande förmåga istället. I Frankrike odlar man sedan länge maskrosor som kulturväxt! Här är spännande recept att prova i sommar.

Den vanliga maskrosen Taraxum officinale, har följt oss människor och etablerat sig nästan överallt där vi kultiverat jorden. Det går att hålla bestånden nere, men inte att utrota dem helt. Så varför inte sluta se dem som sin fiende och istället se dem som en tillgång?

Hela maskrosen går att använda till medicin och matlagning.Hela maskrosen går att använda till medicin och matlagning.Hela maskrosen går att använda till medicin och matlagning.
Hela maskrosen går att använda till medicin och matlagning.

Maskros i maten

Hela maskrosen från rot, blad till blomma är ätlig. De innehåller mycket bitterämnen, men blad kan först läggas i vatten i ca 30 min för att dra ut en del av det bittra. Bladen kan med fördel användas i sallader, pesto och boosta en smoothie. Maskrosblad innehåller mer järn och protein än spenat! Rötterna kan användas som utfyllnad i gratänger, biffar, pajer, rårakor etc. Roten är dock mycket besk och bör därför kokas av, helst ett par gånger, innan anrättning.

Maskrosblad påminner om ruccola i smaken.Maskrosblad påminner om ruccola i smaken.Maskrosblad påminner om ruccola i smaken.
Maskrosblad påminner om ruccola i smaken.

Jäser man blommorna kan man göra ett mer eller mindre välsmakande maskrosvin. Av blommorna kan man även koka maskrossirap, som har en honungsliknande smak. Veganer äter inte honung, därför är sirap en utmärkt ersättning. Blomknoppar kan även stekas. Några använder enbart blombladen för att undvika beskan, andra föredrar hela blomknoppen med sin bitterhet.

Tips: Ska du använda blommor, lägg dem utan stjälk i kallt vatten en liten stund innan tillagning, så får du ut de små krypen som sitter inuti blommorna.

Det går att göra maskrosvin och en hel del andra drycker och rätter av alla delar av maskrosen.Det går att göra maskrosvin och en hel del andra drycker och rätter av alla delar av maskrosen.Det går att göra maskrosvin och en hel del andra drycker och rätter av alla delar av maskrosen.
Det går att göra maskrosvin och en hel del andra drycker och rätter av alla delar av maskrosen.

Läs även: Kirskål är ett svårrensat ogräs – här är 7 metoder att testa!

Maskrosens läkande egenskaper

Maskros är rik på kalium och magnesium som förbättrar leverns och gallans funktioner, samt är bra avgiftare och utrensare. Visste du att maskrosen på franska heter pissenlit vilket "betyder kiss i sängen"? Det skvallrar om plantans starkt urindrivande egenskaper. Eftersom maskrosens bittra smak sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer och galla från levern så förbättras både aptit och matsmältning, samt leverns och gallans funktion. Samtidigt stimuleras bukspottkörteln till att reglera blodsockret.

Recept på maskrossirap, som av veganer kan användas istället för honung.Recept på maskrossirap, som av veganer kan användas istället för honung.Recept på maskrossirap, som av veganer kan användas istället för honung.
Recept på maskrossirap, som av veganer kan användas istället för honung.

Recept maskrossirap

ca 5 dl

1 citron (tunnskalig ger mindre bitterämnen)

5 dl blomblad av maskrosor (ca 100 blommor)

5 dl vatten

5 dl socker

Plocka av blombladen och släng de beska blomkorgarna. Skär de väl rengjorda citronerna i småbitar. Lägg citronbitarna och blombladen i en kastrull. Häll på vattnet, värm sakta upp och låt det sjuda i 15-20 min. Sila bort blomblad och fruktbitar från vätskan. Blanda ner socker. Koka upp och låt det koka sakta tills du får en sirapsliknade konsistens. Undvik att den blir för tjock genom att då och då klicka lite av den på en tallrik, låt den svalna och se hur tjock den har blivit. Låt svalna en stund innan du häller på burk.

Pesto går att göra på många örter. Här är ett recept med maskrosor.Pesto går att göra på många örter. Här är ett recept med maskrosor.Pesto går att göra på många örter. Här är ett recept med maskrosor.
Pesto går att göra på många örter. Här är ett recept med maskrosor.

Recept maskrospesto

ca 2 dl

1 l maskrosblad

1 hackad vitlöksklyfta

1 dl riven parmesan (eller annan lagrad ost)

1/2 dl pumpakärnor eller pinjenötter

1 citron, rivet skal

1/2 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

1 dl rapsolja

Lägg allt utom oljan i en matberedare och mixa till en fin smet. Häll i oljan i en stråle medan du mixar. Smaka av.

Söta gärna maskrosteet med honung (eller maskrossirap) då det är lite bittert, eller blanda med andra örter som mynta.Söta gärna maskrosteet med honung (eller maskrossirap) då det är lite bittert, eller blanda med andra örter som mynta.Söta gärna maskrosteet med honung (eller maskrossirap) då det är lite bittert, eller blanda med andra örter som mynta.
Söta gärna maskrosteet med honung (eller maskrossirap) då det är lite bittert, eller blanda med andra örter som mynta.

Recept maskroste på blad

Ett te på maskrosblad är bra för dig som har matsmältningsbesvär. Te på maskrosblad har en stark urindrivande effekt och är även bra att tvätta irriterad hud med, till exempel akne och eksem. Fakta: maskrosblad har mer betakaroten är morot!

Ta 1 msk torkade eller 1 näve färska blad och häll över 2-3 dl kokande vatten. Låt dra 5-10 minuter, sila och drick.

Recept maskroste på rot

Maskrosrot reglerar blodsockret och verkar blodförtunnande. Ett te på maskrosrot är blodrenande och urindrivande. Bra för dig som behöver reglera blodsockret då teet stimulerar bukspottkörteln och därmed insulinproduktionen. Roten kan rengöras, torkas och rostas för att användas senare.

Ta 1 tsk rostad maskrosrot, 1/2 tsk riven färsk ingefära och 1 kardemummafrö. Häll över 3 dl kokande vatten och låt dra i ca 10-15 min, sila sedan av. Smaka gärna av med honung.

Visste du att: I en hälsokostaffär kan torkad maskrosrot kosta ca 500 kr/kg! Har du förändrat synen på ditt ogräs nu? Ta vara på guldet du rensar bort nästa gång.

FOTO: Colourbox

Mer om maskrosor och ogräs:

Bekämpa maskrosor utan bekämpningsmedel så här!

Kirskål är ett svårrensat ogräs – här är 7 metoder att testa!

Åkerfräken – svårbekämpat ogräs, men det går att bli av med