Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jobbigt gräs mellan stenarna!

Vi har en gammal skånelänga med fina stengångar i trädgården. Det växer gräs mellan stenarna. Det är otroligt tidsödande att klippa (med kantklippare). Behöver få hjälp med vad vi ska ersätta gräset med – orkar inte en säsong till!

Svar: Först motfrågan är om ni verkligen behöver ta bort gräset. Ibland är det snyggt när gräset bäddar in stenarna, men allt är relativt.

Minst arbete på lång sikt går det åt om ni noggrant rensar bort gräset mellan stenarna, det finns bra enkla rensjärn. Bästa tiden att rensa är tidigt på våren när vårvätan fortfarande är kvar i marken. Då är det lättast att få upp gräsets rötter (grässvålen) ur jorden.

Fyll skarvarna med stenmjöl som ni packar väl. Eller använd så kallad fogsand, som är speciellt framtaget för att hålla ogräs borta. Borsta då och då gångarna med en hård kvast så att ogräs- och gräsfrö inte hinner gro mellan stenarna.

Alternativt kan man bränna bort gräset, men detta tar inte bort rötterna, så då får man upprepa behandlingen fler gånger under säsongen.

Bortrensat gräs kan ersättas med tramarv eller backtimjan, om ni fortfarande vill ha grönska som bäddar in stenarna.