Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brännässla är hatad och älskad – nässelrecept och användningsområden

Även om brännässlan räknas till ogräs, så har den samtidigt alltid varit en uppskattad kulturväxt. Låt dem vara i ett hörn av trädgården som fjärilsinkubator, för nässelsoppa och andra goda maträtter, samt näringsrikt nässelvatten.

Brännässla – Urtica dioica

Brännässlan är en flerårig upp till meterhög ört, som växer vild över hela landet. Den kan förväxlas med etternässla Urtica urens. Båda bränns och har goda egenskaper, men etternässlan är bara ettårig och blir inte mer några decimeter hög. Det finns även de som förväxlar den med vitplister Lamium album, en låg marktäckare med fina vita blommor, även den ätlig.

Rensa inte bort alla brännässlor! De lockar till sig fjärilar som är beroende av dem för fortplantningen.Rensa inte bort alla brännässlor! De lockar till sig fjärilar som är beroende av dem för fortplantningen.Rensa inte bort alla brännässlor! De lockar till sig fjärilar som är beroende av dem för fortplantningen.
Rensa inte bort alla brännässlor! De lockar till sig fjärilar som är beroende av dem för fortplantningen.

I trädgårdens rabatter kan brännässla bli ett gissel när den snabbt sprider sig med långa rotutlöpare, och räknas till de svårare ogräsen som kirskål och åkerfräken. Men det är samtidigt en indikation på att du har väldigt näringsrik jord, för nässlor trivs där kvävehalten är hög. Du hittar den ofta bredvid komposthögar, där den gott kan få vara kvar. Nässlor lockar till sig fjärilar och faktum är att många fjärilsarter, speciellt nässelfjärilen, är beroende av nässlor för sin överlevnad.

Brännässlor innehåller så många vitala näringsämnen att de borde vara ett måste i varje trädgård!Brännässlor innehåller så många vitala näringsämnen att de borde vara ett måste i varje trädgård!Brännässlor innehåller så många vitala näringsämnen att de borde vara ett måste i varje trädgård!
Brännässlor innehåller så många vitala näringsämnen att de borde vara ett måste i varje trädgård!

Tidig vår plockas späda nässelskott för användning i maten, medan hela brännässlan kan skördas även senare på säsongen för nässelvatten. Har man missat vårsäsongen, går det bra att kapa plantorna för att på så sätt få späda skott på nytt. Under sommaren skördas nässelfrön som t o m är nyttigare än bladen. Läs mer om hur man plockar nässlor och nässelfrön.

Näringsämnen – så nyttig är brännässlan

Brännässla är i topp bland våra nyttigaste växter och extremt näringsrik. Den innehåller bland annat karotin, vitamin A, B, C och de flesta viktiga mineraler som järn och magnesium, samt essentiella aminosyror. Brännässla kan intas när man har låga blodvärden och tarmproblem, den är inflammationshämmande, vätskedrivande, kan användas vid klimatkteriebesvär, och olika hudbesvär. Det rika innehållet av mineraler stärker hår, hud och naglar.

Liten varning: Nässlor innehåller nitrater. Inte så farligt som det låter, men vid för stort intag kan det orsaka lite magknip hos känsliga magar. Prova dig fram bara.

Ersätt spenat och andra gröna bladgrönsaker med brännässlor i recepten.Ersätt spenat och andra gröna bladgrönsaker med brännässlor i recepten.Ersätt spenat och andra gröna bladgrönsaker med brännässlor i recepten.
Ersätt spenat och andra gröna bladgrönsaker med brännässlor i recepten.

Brännässla i maten

Nässlor kan användas färska eller frysta och torkade för användning året om. Inför frysning är det bäst att förvälla dem först. I mat kan man använda färsk och förvälld brännässla istället för där det står spenat i receptet, t ex soppor, gratänger och smoothies. Men begränsa dig inte där utan testa att byta ut andra grönsaker som i pesto, till pasta, risotto mm. Gör eget örtsalt på nässlor. Nässelte går att koka på både färska som torkade nässlor.

Varför köpa nässelpulver i hälsokostbutiker, när det är att så lätt att torka och krossa själv? Nässelpulver kan du strö på maten, gröten, muslin och filen, i smoothies, samt i brödbaket. 1 msk nässelpulver motsvarar ca 100 g färsk nässla. Upphettat minskar effekten något. Även nässelfröna som egentligen är nötter, kan skördas och användas på samma sätt som nässelpulver.

Nässelsoppa är en höjdare på vårkanten. Hitta fler goda nässelrecept på Allt om Mat!Nässelsoppa är en höjdare på vårkanten. Hitta fler goda nässelrecept på Allt om Mat!Nässelsoppa är en höjdare på vårkanten. Hitta fler goda nässelrecept på Allt om Mat!
Nässelsoppa är en höjdare på vårkanten. Hitta fler goda nässelrecept på Allt om Mat!

Recept med nässla från Allt om Mat:

Nässelsmör

Nässelknäcke

Försommarsoppa med nässlor

Vårrullar med nässlor

Nässelblinier med rökt lax

Nässelsmoothie med hampafrön

Nässelgnocchi med bacon och pecorino

Filopaj med nässlor och pinjenötter

Pizza med nässlor och vitlök

Låt brännässlorna ingå i ditt hemmaspa – nässelschampo, fotbad, ansiktskräm och som här nässeltvål.Låt brännässlorna ingå i ditt hemmaspa – nässelschampo, fotbad, ansiktskräm och som här nässeltvål.Låt brännässlorna ingå i ditt hemmaspa – nässelschampo, fotbad, ansiktskräm och som här nässeltvål.
Låt brännässlorna ingå i ditt hemmaspa – nässelschampo, fotbad, ansiktskräm och som här nässeltvål.

Nässlor för hår, hud och naglar

Dricka nässelte stärker både hår hud och naglar. Man kan även använda avkok, omslag och oljor med brännässla för att lindra irritationer, acne och vissa exem på huden. Gör ångbad eller ansiktsmasker för alla hudtyper. Avkok på brännässla kan man med fördel skölja håret med. Kiseldioxid och svavelinnehållet är det som stärker hårrötterna och gör håret glänsande. Nässeloljor i hårbotten och nässelkapslar invärtes minskar mjällbildning och håravfall. Brännässlor i fotbadet hjälper trötta fötter.

Nässelte gör man på både färska blad och torkade. Det vi kallar för te är egentligen samma sak som avkok, så du kan med fördel använda nässelte för t ex ansiktsbehandlingar.Nässelte gör man på både färska blad och torkade. Det vi kallar för te är egentligen samma sak som avkok, så du kan med fördel använda nässelte för t ex ansiktsbehandlingar.Nässelte gör man på både färska blad och torkade. Det vi kallar för te är egentligen samma sak som avkok, så du kan med fördel använda nässelte för t ex ansiktsbehandlingar.
Nässelte gör man på både färska blad och torkade. Det vi kallar för te är egentligen samma sak som avkok, så du kan med fördel använda nässelte för t ex ansiktsbehandlingar.

Nässelvatten är bästa näringen för andra växter!

Fyll en hink med brännässlor (går utmärkt med äldre plantor) och fyll upp hinken med vatten. Låt dem stå i ungefär 1-3 veckor tills nässlorna brutits ner till en brun sörja. Täck med lock, för det här kommer att lukta! Du kan testa utan lock, men rör då om ofta minst en gång om dagen för att syresätta vattnet. Sila sedan bort nässlorna (släng på komposten). Använd en del nässelvatten till 10 delar vatten och använd det som gödning. Gratis och miljövänligt! Mer om nässelvatten här.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om nässlor och nyttiga ogräs:

Plocka brännässlor och nässelfrön – så förvälls, frys och torkas de

Så kan man lindra sveda från brännässlor

Maskrosrecept – bekämpa inte maskrosor, bättre att äta dem!