Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Colourbox

Hur blir vi av med ogräset?

Längs vår garageuppfart har vi två långa, gamla sidorabatter med perenner. Varje sommar är det helt igenväxt med ogräs och i höstas rensade vi bort allt. Kan vi göra något nu så att inte ogräset kommer tillbaka? Kan vi lägga täckbark på den rensade jorden? Täcka med tidningar? Plantera några växter, som håller ogräset nere, mellan perennerna?

Svar: Ni kan visst täcka med tidningar och täckbark, men att ogräset försvinner för det, är tyvärr inte så troligt. Det beror helt och hållet på vad det är för ogräs. Inte ens svåra rotogräs som kvickrot, tistlar, knölklocka och kirskål orkar genom utlagda tidningar med täckbark på, men genom enbart täckbark orkar de växa. De kommer tillbaka om inte varenda rotbit är bortgrävd.

Tidningarna måste ju läggas med glipor för att perennerna ska ta sig upp och tyvärr kommer även ogräset att hitta dessa hål och ogräset frodas mitt i perennplantorna. Vad ni kan göra, om ni orkar, är att antingen mycket tidigt på våren eller sent på hösten gräva upp hela rabatten och djuprensa riktigt ordentligt för hand från ogräsrötter. Särskilt de ogräsrötter som flätat sig in i perennernas rotsystem. Sålla jorden efter de minsta rotbitar.

Plantera sedan tillbaka perennerna, täck med tidningar mellan dem och lägg täckbark eller grus ovanpå för syns skull. Var sedan noga med att kolla så att inte rotogräs etablerar sig inuti ”perennhålen” igen. 

Ettåriga ogräs kommer inte att bli något stort problem och några växter som kan tränga bort rotogräs helt finns inte. Passa på att gräva ner massor av kompost och hästgödsel när ni ändå håller på!