Kirskål är ett svårrensat ogräs – här är 7 metoder att testa!
Kirskål är en av de besvärligaste ogräsen. De sprider sig med frö och via djupa och vitt förgrenade jordstammar som ständigt skjuter nya skott. Ofta handlar det om att välja rätt metod för att utrota kirskålen, ibland att kombinera metoder och att alltid vara noggrann och ihärdig.
Kirskål kallas även för kärs – en av de svåra rotogräsen precis som åkerfräken och brännässla. De är svårast att bekämpa om det redan växer andra plantor där. Fundera på om det inte är lättare att ta upp dem och göra ett ordentligt jobb en gång för alla. Var noggrann och konsekvent. Det går att bekämpa kirskål under hela säsongen, men tidigt på våren är effektivast – ge inte kirskålen chansen att växa till sig. Har du möjlighet att täcka dem innan du gräver eller rensar brukar det vara lättare och plantorna är försvagade.
1. Låt aldrig plantorna gå i blom och få mogna frön, som kan sprida kirskålen över ännu större områden.
2. Att rensa genom grävning är ett ihärdigt jobb. Det är viktigt att få upp var enda liten rotbit, som annars om den blir kvar blir till en ny kirskålsplanta. Jorden som grävs kan sållas innan den läggs tillbaka. Denna metod försvåras ytterligare om det redan växer andra växter på platsen, då kirskålens rötter redan slingrat in sig i de andra växternas rötter. Denna metod är effektivast om man låter bli att plantera in nytt tills man vet att kirskålen är helt borttagen. Jag brukar låta jorden stå orörd i några veckor, så ser jag om det dyker upp någon ny kirskålplanta där jag missat en rot – och det gör man – ta dess direkt.
3. På öppna ytor kan man eller i rabatter invaderade av kirskål, kan man täcka jorden med dubbel marktäckväv. Man får vara noggrann när man tar upp befintliga perenner och skölja rötterna, så att inte kirskålens rötter smyger sig med. Väven ska ligga på i minst två år.
Läs även: Brännässla är hatad och älskad – nässelrecept och användningsområden
4. Försök att trötta ut kirskålen genom att hela tiden klippa och riva bort minsta lilla blad som sticker upp. Med stort tålamod kan man få kirskålen att ge upp. I gräsmattan är detta inget problem.
5. Man kan även byta ut jorden helt i odlingsbäddarna. Gräv då 50 cm djupt. Sedan avgränsar man odlingen med kantställda betongplattor (50x50 centimeter) som barriär. Låt 10 centimeter av plattorna sticka upp ovan jord.
6. Konkurrera ut kirskålen med aggressivare marktäckare. Det kan fungera om man kombinerar med punkt 4 och samtidigt tröttar ut befintlig kirskål med klippning.
7. I häckar är det i stort sett omöjligt att utrota kirskål, då rötterna flätat in sig i häckplantornas rotsystem. Man kan testa punkt 4 att trötta ut genom klippning, men bättre är att lära sig leva med kirskålen där, men att sätta upp ordentliga rotspärrar ut mot resterande trädgård, så att den inte kan sprida sig vidare.
Tips: Kirskål är fullt ätbar och säljs t o m som delikatess i saluhallar. Använd till pajer och pesto. Späda kirskålsblad ersätter spenat i recept. Även rötterna går att tvätta och använda som surrogat för spagetti i rätter.