Bekämpa maskrosor utan bekämpningsmedel så här!

Maskros, Taraxum officinale, tillhör den svårutrotade ogräsgruppen. Att utrota dem helt är svårt, då de väldigt lätt förökar sig från kringliggande miljöer. Men det finns flera metoder för att hålla antalet nere. Här är bra bekämpningsalternativ och några som man bör bli varnad för.

Bekämpa maskrosor i gräsmattan

Maskrosor i gräsmattan är ett gissel att utrota, då man vill undvika att skada mattan. Bästa metoden är att använda specialredskap för att gräva upp dem, t ex maskrosjärn och maskrosupptagare. De gräver smalt och djupt, endast där roten är. Maskrosupptagare har ytterligare fördelar i och med att man slipper böja sig. Enklast är efter regn när jorden ger med sig lättare. Men det får inte vara för blött, för då är det svårt att få grepp om roten och den går lättare av.

Redskapen för ogräsbekämpning – handla smidigt online!

En frisk och växtkraftig gräsmatta ger starkt motstånd mot ogräs och maskrosor. Gödsla och klipp gräsmattan regelbundet efter konstens alla regler, så får ogräsen det svårt. Har du tagit upp maskrosor, kan du fylla igen hålet med jord, och strö på några gräsfrön direkt.

Få bort maskrosor ur gräsmattan är ett hästgöra. Med en maskrosupptagare skonar man ryggen. När det är fler maskrosor än det är gräsmatta, kanske man istället bör anlägga gräsmattan på nytt.

Dra och gräva upp maskrosrötter

Maskrosor har långa pålrötter. Det gäller att få upp så mycket som möjligt av roten, om man ska ha en chans att få kål på den. Det cirkulerar myter om att denna kortlivade perenn får förlängt liv och t o m blir större när den växer ut igen från den rotbit som blir kvar. Ologiskt. En växt hämtar sin kraft både från rot och bladverk. Är det endast en bit rot kvar, är den kraftigt försvagad och kommer att behöva fokusera på återväxt. Även om vissa är seglivade och återkommer, så kommer ett idogt grävande att reducera antalet till det minimala, efter något år. Du tjänar på att börja tidigt på våren. Var på dem med jämna mellanrum under året, så blir de färre år för år. Yngre exemplar är även lättare att dra upp, så det lönar sig inte att vänta.

Det kan vara svårt att få upp pålroten i gångar. Testa att bränna eller skålla.

Bränna och skålla maskrosor i gångar

Även om maskrosor verkar ha superkrafter så kommer de inte från Krypton. Det finns brännare i handeln, som sveder bort ogräs effektivt från gångar och plattsättningar. Hur miljövänliga de är kan diskuteras.

En annan metod är att skålla maskrosorna. Det är så klart tidsprövande att springa ut och in med vattenkokaren och vänta på att vattnet ska koka upp, men det fungerar bra och plantorna skrumpnar ihop. Undvik hälla hett vatten i rabatter, då det även skållar rötter av andra växter och tar död på mikrolivet i jorden. Ett alternativ till kokt vatten är att plocka ut sin handhållna ångrengörare, om man äger en sån, och rikta ångstrålen mot plantan i några sekunder.

Viktigt att få bort blommorna innan de bildat fröbollar som lätt sprider sig med vinden.

Plocka bort maskrosblommorna

De här rackarna kan sprida sina miljontals fröer med vinden långa vägar. Det är därför det är så svårt att utrota dem helt från sin tomt. Hinner man inte gräva bort alla ska man i alla fall hålla nere antalet genom att plocka eller klippa bort blomställningar, så att de inte hinner få fröer. Det tar en till två dagar för en utslagen blomma att torka ut och öppna sina fröbollar. En trimmer kan hjälpa om man har mycket blommor.

Läs även: Kirskål är ett svårrensat ogräs – här är 7 metoder att testa!

Bekämpa inte maskrosor med gifter och salt!

Jag är en stark motståndare till kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. De har inget i våra privatträdgårdar att göra. Speciellt inte som det finns naturliga alternativ till gödsel, som dessutom är helt gratis. Det finns de som förespråkar salt som bekämpningsmedel av maskrosor, men det är ofta lika illa eller värre än de tillåtna kemiska preparaten. Salt är inte selektivt, utan påverkar alla växter och dessutom påverkar det mikrolivet och strukturen i jorden. Det kan så småningom även urlakas och hamna i grundvattnet. Det samma gäller ättika. Du vill inte ha kala fläckar i gräsmattan, att en buske i närheten dör eller att andra plantor i närheten blir påverkade. Genvägar är senvägar.

Bekämpa maskrosor på stora ytor kan delas in i etapper.

Ogräsrensning på stora ytor

Om din gräsmatta känns för stor för att dra upp maskrosorna en och en under en säsong, kan du dela in gräsmattan i fält. Börja med en ruta denna säsong. Resterande yta regleras genom tipset ovan att inte låta maskrosorna gå i blom. Nästa säsong är det mycket mindre maskrosor i den nya ruta du ska rensa. Fortsätt så säsong efter säsong, så kommer du så småningom att segra.

Om du har stora fält täckta med enbart maskrosor, är rådet att gräva och vända upp hela det övre lagret. Låt maskrosorna torka upp på plats så blir det lättare att kratta bort resterna och släng dem på komposten. Eventuellt låter man resterna torka ytterligare ovanpå komposten innan man myllar ner dem.

Maskrosor och påskliljor är en fin kombo!

Sluta se maskrosen som fiende

Jag har sett några vägrenar där man satt mängder av påskliljor, men missat att rensa bort ogräs. Vilken vacker effekt det blev när maskrosorna blommade i mängder bredvid. Kanske en idé när man inte hinner rensa – istället komplettera maskrosorna med påskliljelökar.

Börja se fördelarna med maskrosen som kulturväxt. Du kan ha nytta av den som mat, som medicinalväxt eller som jordförbättrare och hemmagjord näringslösning. Så fort du insett nyttan kommer du tycka att du har för få...

FOTO: Colourbox

Mer om maskrosor och ogräs:

Bekämpa maskrosor utan bekämpningsmedel så här!

Kirskål är ett svårrensat ogräs – här är 7 metoder att testa!

Åkerfräken – svårbekämpat ogräs, men det går att bli av med

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!