Åkerfräken – svårbekämpat ogräs, men det går att bli av med

Läsare hör av sig om åkerfräken – att de rensar och rensar för hand, men blir inte av med ogräset. Det är inte lätt, men vår trädgårdsexpert Jonas Bengtsson berättar hur du bekämpar utan kemikalier.

Täckning mot åkerfräken

Åkerfräken Equisetum arvense är ett av de svårare ogräsen i klass med kirskål och nässlor, och ibland vill man ge upp. Det är bra att inte vilja använda kemisk bekämpning i trädgården. När det gäller åkerfräken känner jag inte till något preparat som fungerar, så här är det handarbete eller kvävning som gäller. Om du vill prova att kväva åkerfräken ska hela ytan där den förekommer täckas med något som inte släpper igenom ljus; som tjock, svart plast eller en kraftig presenning. Se till att ytan täcks med god marginal. Låt täckningen ligga under två växtsäsonger.

De unga skotten på åkerfräken är bruna och ser ut att ha en kotte på toppen. Senare blir de gröna höga "ponnysvansar".

Gräsmatta istället för åkerfräken

Ett annat, långsammare sätt att kväva åkerfräken är att anlägga gräsmatta över ytan och klippa den regelbundet och ganska kort. Denna metod är snyggare men inte lika säker och tar minst dubbelt så lång tid jämfört med täckning.

Att handrensa och gräva bort åkerfräken

Vid handrensning är det oerhört viktigt att du plockar bort allt grönt som tittar upp ur jorden. Håll efter det gröna hela växtsäsongen. Om det är väldigt mycket åkerfräken kan du börja med att gräva landet med grävgrep och plocka bort alla underjordiska delar. Trots grävarbetet kommer det att finnas lite åkerfräken kvar på djupet, därför är det viktigt att du fortsätter att rensa gröna skott på ytan. Ta för vana att gå på jakt en gång i veckan. Då hinner inte de gröna skotten bli så stora att de hunnit ge någon näring till rötterna, och på sikt försvagas plantan.

TEXT: Jonas Bengtsson Experterna ALLT OM TRÄDGÅRD nr.6/2018

Åkerfräken är ett ogräs som även kan användas till hälsokurer, spa och näringsvattning.

Tips: Visste du att åkerfräken även är en nyttoväxt? Den är rik på kisel, som stärker hår, hud och naglar, och kan då användas som spa-ört. Örtte med åkerfräken har länge använts som universalmedel. Ännu bättre är att göra näringslösning och vattna med det – det ska vara effektivt mot rost och svampsjukdomar på flera grödor.