Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Månadens kom ihåg – OKTOBER

Saker att göra och check-lista för trädgården i oktober!

I norr är det hög tid att ta in pelargoner, fuchsior och andra växter i krukor och urnor som stått ute över sommaren och som inte klarar frost. I söder kan de stå ute ännu en tid.

Fortfarande är det perfekt planteringstid för lövfällande ­växter – träd, buskar, häckväxter, rosor. Men vänta med ömtåliga, nätt och jämnt härdiga, växter till våren. Plantera rosor, fruktträd, prydnadsträd och pioner. Barrotade häckplantor och barrotade rosor passar perfekt att plantera nu i oktober.

Ta upp lökar och knölar av dahlia, doftlilja, gladiolus, kap­hyacint och knölbegonia innan det fryser till. Beträffande dahlior, se tips här intill.

Potatis och rotsaker som ska sparas över vintern bör du plocka upp ur jorden nu. Tidigare i norr och senare i söder där klimatet är mildare.

När du klipper gräset sista gången före vintern, snagga det inte för kort. Ställ klipparen på en eller två snäpp högre klipphöjd. Lite längre gräs övervintrar bättre.

Efterhand som du skördar och det blir tomt i köksväxtlandet, täck jorden med organiskt material som gräsklipp, löv, grönsaksblast, finklippta kvistar och annat. Låt täcket ligga kvar över vintern – maskar och mikroorganismer omvandlar allt till mull som berikar jorden.

Har du rådjursproblem – välj lökar som rådjuren inte tycker om. Undvik tulpaner och sätt istället alli­um, narcisser, snödroppar, vintergäck, kejsarkrona.

Så fort du skördat de sista plommonen, passa på att beskära trädet om det behövs. Stenfruktträd, som körsbär, bigarråer och plommon behöver man inte beskära lika regelbundet som äppelträd, men ibland är en gallring nödvändig. Det är allra bäst att göra den precis efter skörden.

Nu kommer snart årets barrotade växter i trädgårdsbutikerna. Framförallt är det häckväxter men även rosor, och en del buskar. Det är inte så bråttom att plantera dem, det går bra så länge jorden inte är frusen.

Nu kan du ta vara på rotskott från björnbär, hall­on och buskar som havtorn, fläder, pimpinellros, rönnsumak, rosenribs, syren och snöbär. Sätt dem i din ”barnkammare” så har du snart nya exemplar att plantera ut.

Rensa lagom bland perennerna inför vintern. Låt dem vissna ner på ett naturligt sätt och klipp för all del inte bort fröställningar som blir vackra vinterståndare. Blad och stjälkrester som får vissna ner bildar ett naturligt vinterskydd.

När du plockar äpplen, gå försiktigt fram. Dra inte rakt ner utan vrid frukten försiktigt så att skaftet lossnar från grenen vid det naturliga brottstället.

Höstgrävning av köksväxtlandet kan du slippa undan om du tillämpar täckodling. Och om din jord är lätt och mullrik. Har du där emot styv lerjord så höstgräv gärna. Frosten gör då underverk med de hårda kokorna under vintern, och den styva leran blir porös och lättbrukad i vår.

Så frön av perenner, träd, buskar och tvååringar i genomfuktad jord i plastkrukor. Gräv ner krukorna med sådden i grönsakslandet över vintern, och börja vattna när våren kommer.

Har du haft svampangrepp som rost, mjöldagg eller svartfläcksjuka på dina rosor så samla in alla nedfallna löv och bränn dem så att svampsporerna inte förs vidare. Lägg aldrig svampangripna löv i komposten.

Hösten är en utmärkt beskärningstid för träd och buskar som inte är så ömtåliga. Passa på att gallra och skära ur yviga buskar och trädkronor så snart löven har fallit. Då är det lättare att se vad som ska bort och vad som ska sparas.

Passa på att fynda växter nu! I många växtbutiker rear man så här års ut hela eller delar av växtsortimentet – ofta till rena vrakpriserna.

Ordna för fåglarna inför vintern. Fixa till en matplats, gärna intill större buskar, där de snabbt kan söka skydd om höken slår till. Köp gärna fågelfrö i säck – det blir mycket billigare än i småpåsar.

Det är hög tid att ta ner vinteräpplen som sitter kvar på träden. Spara dem på en frostfri plats, helst inte alltför varm och torr. Om du slår in varje äpple i tidningspapper håller de sig bättre.

Löven som faller från träd och buskar är en härlig resurs. Räfsa in löv under buskar där de multnar ner och ökar jordens mullhalt. Höstlöven är också ett bra täckmaterial för ömtåliga växter.

Låt inte vattenslangar, munstycken och vattenspridare vara kvar utomhus utan att tömma dem på vatten. Annars kan de sprängas sönder av is när det fryser till.

Töm alla utomhuskrukor av lera och ställ dem för vinterförvaring. Helst upp och ner på en plats under tak eller med plasttäckning. Stapla dem gärna ovanpå varandra och använd smala träribbor som underlägg.

Plocka undan trädgårdsredskapen och sätt in trädgårdsmöblerna.

Tulpaner går att plantera ända fram till tjälen gör det omöjligt. I oktober går det att plantera vårstjärna, hundtandslilja, hyacint, stjärnlök, och pärlhyacint. Olika matlökar som vitlök, piplök och luftlök sätts nu i slutet av september och början av oktober.

Dags att se till att grodor och andra nyttiga trädgårdsdjur får en skön övervintringsplats.

Städa ur kallväxthuset. Har du övervintringsväxthus är det dags att sätta in värmefläkt och växtbelysning (om du inte har det permanent installerat). Så att de är på plats när temperaturen utomhus börjar gå mot noll.

Lämna kvar solrosor, dillkronor, anisisop och andra växter med begärliga frön som vinterståndare. Då får småfåglarna lite extra och nyttigt vintergodis.

Kratta ihop och samla alla löv i en kompost. Om 2–3 år har du en bra humusrik lövkompostjord. De hopkrattade barren lägger du i en speciell kompost som ger en humusrik jord med lågt pH-värde som passar bra till surjordsväxter.

I slutet av oktober kan man så perenner, tvååringar och olika frö av buskar och träd som bör stratifieras, alltså köldbehandlas. Så i såjord i plastkrukor med dräneringshål. Lägg lecakulor i botten på krukan och gräv ner krukorna i kallbänk, på friland, i kall- eller övervintringsväxthuset. Glöm inte bort att sätta namn etiketter i krukorna.

Passa på att plantera: vitlök, piplök och luftlök.

Ta vara på rotskott av till exempel hallon, forsythia, hassel, snöbär, brunbär och rönnsumak.

I vissa delar av landet kan det vara dags att kupa runt ömtåliga rosor i slutet på oktober (i södra delarna av landet kan man vänta ännu en tid). Kupa rosorna med jord från rabatten. Eller kupa med köpt såjord på påse som blandats upp med sand och torra löv. På våren krattas jorden ut i rabatten runt plantorna, samtidigt som kogödsel myllas ner runt rosorna. Andra växter som kan behöva kupas är skäggbuske och syrenbuddleja.

Städa varsamt på hösten:

Kratta in löv under buskar och i rabatten, så får ömtåliga perenner vintertäckning samtidigt som det blir ny jord till våren.

Tänk på att ta tillvara på höstens löv, nedvissnade växter och blast efter skörden. Detta blir finfin jord i trädgårdskomposten. Kör några gånger med gräsklipparen över torra löv, dessa kan antingen ligga kvar och blir då fin toppdress, eller så läggs de i komposten och multnar då lite snabbare.

Rensa ur stuprännorna och lägg löv och barr i komposten.

Töm ömtåliga fågelbad och ömtåliga krukor, ställ dem på frostfri vinterförvaring.