Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Månadens kom ihåg – NOVEMBER

Saker att göra och check-lista för trädgården i november!

Sätt igång fågelmatningen tidigt. Skaffa en foderautomat av något slag, det är mest hygieniskt. Och se till att det finns buskar och träd invid matningsplatsen så att fåglarna snabbt kan finna skydd om höken slår till.

Så här i vintermörkret minskar inomhusväxternas ämnesomsättning påtagligt och de behöver inte så mycket vatten och näring. Minska därför givorna, till hälften eller ännu ­mindre. Installera gärna växtbelysning. Mer ljus får dina växter att må ännu bättre.

Om jordens pH-värde behöver höjas, det vill säga bli mer basiskt, är det bra att kalka nu i november. Men strö inte ut kalk i surjordsplanteringar, bland barrväxter eller i hallonlandet. Om du kalkar med puderkalk försvinner den vita kalken snabbt i höstblötan.

Det går fortfarande bra att så. Växter som funkar fint att så är exempelvis svartrot, morötter, palsternacka, haverrot, blad- och rotpersilja, klint, ringblomma, sommarslöja och sömntuta. De kommer inte att gro under hösten utan ligger där och väntar på våren.

Spara spenat, mangold, brysselkål och grönkål i köksväxtlandet så får du skörd till jul.

Nyplanterade fruktträd kan vara mums för rådjur och harar. De senare kaläter gärna stammarna. Förse stammarna med gnagskydd eller täck ännu hellre hela trädet (och andra växter som djuren gillar) med någon form av skyddande nät.

Vindruva beskär man bäst i november. Beskär man dem på vårvintern kan man orsaka kraftig savning, så kallade ”blödning”.

Fixa pumpor till halloween! Har du inte odlat själv finns det pumpor i otaliga varianter att köpa nu. Ta vara på fröna om du gröper ur dem och spara till nästa odlingssäsong. Turban-, tefats- och prydnadspumpor kan torkas och användas till dekoration.Torka dem så varmt som möjligt på ett element vid en fläkt eller upphängda i taket. Lägg inte färska pumpor direkt på ett bord eller en fönsterbänk eftersom saften kan fräta igenom färg och lack om de börjar ruttna.

Låt perennerna stå kvar och vissna ner helt istället för att klippa ner och städa bort dem på hösten. På så vis ger de sig själva vintertäckning och du undviker att det kommer ner fukt i plantan som sedan fryser. Många växter har vackra så kallade vinterståndare som står torra och upprätta hela vintern, till exempel krollilja, rölleka och kärleksört.

Förvarar du krukor av keramik utomhus så töm dem, ställ dem upp och ner på ett upphöjt underlag och täck över dem med bubbelplast eller en presenning så att de håller sig torra. Då är risken liten att de fryser sönder.

Lys upp ute. Ett par ljuspunkter ute i trädgården kan göra underverk under mörka vinterkvällar. Det finns många lätthanterliga utomhusbelysningar att välja bland, både i elfackhandeln och i trädgårdsbutiken.

När sista löven fallit, se till att rensa hängrännorna. Om de är fyllda med ruttnande löv inför vintern kan det bli ”stopp i systemet” och vatten kan svämma över i rännorna. När du räfsar löv – maka gärna in så mycket som möjligt under buskarna. De förmultnar snabbt och blir finfin humus, och du slipper att bära bort så mycket.

Ställ en fin vinterkruka vid entrén. Plantera en liten barrväxt – en cypress, en dvärgtuja eller en liten gran – det räcker. Täck jorden med marmorkross, fina stenar eller dekorationsbark.

Snart är det is och snö igen. Skaffa hem sand att sanda gångarna med och se till att snöredskapen är i skick.

Ta gärna in vattenslangen. Men om den vinterförvaras utomhus, se till att tömma den på vatten. Samma sak gäller utomhusvattenposten. Stäng av vattentillförseln så att inte kranen fryser sönder. Töm vattenslang, vattentunna och fågelbad och ta in redskap, blomstöd, vattenkannor med mera. Rensa hängrännorna.

Behöver du gallra i buskar och träd? Gör det nu. Oömma och härdiga sorter som exempelvis kornell, spirea, häggmispel, ­berberis, aronia och de flesta vanliga lövträd kan mycket väl beskäras på senhösten. Men vänta till våren med rosor samt ömtåliga och dåligt härdiga buskar och träd.

Tänker du driva fram julblommor själv så är det hög tid att börja driva tazetter – de behöver cirka fyra veckor på sig från plantering till blomning. Julrosor går i blom på tre veckor och liljekonvaljer är ännu snabbare – cirka två veckor.

Har du vinterlagrat äpplen eller rotfrukter, titta till dem då och då och plocka bort allt som börjar ruttna eller mögla. Då håller de övriga sig friska.

Innan du ställer in redskapen för vintern, gör dem rena och olja eventuellt in metalldelarna med fett. Och låt inte redskap med träskaft stå ute vintertid. Då ruttnar skaften snart.

Fixa en termostatstyrd växtbelysning för inneväxterna. Det gör att krukväxterna håller sig i god kondition under den mörka årstiden. De förblir knubbiga, friskt gröna och fortsätter att skjuta skott. De angrips inte heller lika lätt av skadeinsekter.

Städa växthuset innan det fryser till. Tvätta väggar och tak på insidan med diskmedel. Och byt gärna ut jorden, åtminstone till en del. Den intensiva odlingen i ett varmt växthus på sommaren utarmar jorden.