Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Månadens kom ihåg – MARS

Saker att göra och check-lista för trädgården i mars. Vi skyddar mot vårsol och barfrost, och förkultiveringen tar ordentlig fart. Mässorna startar för den som är svältfödd på grön fägring.

Börja vårfixa i trädgården

Om du har vintertäckt på ställen där det växer vårlökar så lätta på täcket just där, så att lökarna får lättare att spira. Men vänta med att ta bort vintertäcket på ömtåliga växter tills det blivit lite varmare.

Innan vårsolen blir stark, se till att skugga de växter som kan ta skada av kombinationen soliga dagar och frostiga nätter. Klätterrosor i söderläge och vintergröna växter som buxbom, mahonia, rhododendron och alla barrväxter är mest utsatta och behöver skydd. Linda gärna stammarna på unga fruktträd med en remsa säckväv. De kan få sprickor i barken av växlingen mellan solvarma dagar och iskalla nätter.

Så snart solen börjar värma upp plättar på marken och du ser att snön smälter – anteckna var plättarna finns så kan du plantera de allra tidigast blommande lökväxterna där till hösten.

Var rädd om igelkottar och andra djur som övervintrat i dina löv- och kvisthögar innan du eldar!

Strö gärna ut benmjöl kring lökväxter som du vill ska komma igen år efter år. Men gör det tidigt eftersom benmjöl är oorganisk gödsel och det tar tid innan den bryts ner till näringssalter som lökarna kan till­godogöra sig. Väntar du tills efter blomningen är det för sent för i år.

Gräsmattan är extra känslig vid barfrost och sen när solen börjar smälta snön. Trampa inte runt i onödan på gräsmattan då. Det kan lätt uppstå skador som inte syns förrän våren, som bruna fläckar.

Tänker du flytta en större växt – ett träd eller en buske – gör det så tidigt som möjligt. Dels går det lättare att gräva när marken är vinterfuktig och dels mår växten bäst av att flyttas innan den börjat vakna ur vintervilan.

Så snart tjälen släpper kan du plantera ut jullökar av hyacinter och andra julblommor som du sparat. Men vänta dig ingen blomning i vår, det lär dröja ett år till. Läs: Spara amaryllis och andra jullökar 

Kolla redskapen innan vårarbetena sätter igång om du inte gjorde det i höstas. Slipa gärna ­knivar, sekatörer, gångskyfflar och egghackor. Om gräsklipparen behöver servas på verkstad, gör det i god tid innan du behöver använda den. I maj har verkstäderna smockfullt.

Förkultivering och sticklingar

Om våren dröjer – ta tillvara tiden och planera årets köksträdgård. Rita en skiss och köp gärna fröerna redan nu när det är fullt sortiment i butikerna. Läs: Så funkar växelbruk och Använda ett såschema

Många trädgårdsmässor är nu i mars, så passa på att boosta med inspiration och kolla in trädgårdsnyheter. Kolla: Trädgårdsmässor 2020

Fortsätt att så blommor och köksväxter som behöver förkultiveras inomhus. Placera krukorna eller lådorna med det nysådda varmt, gärna i ett miniväxthus där både luft och jord hålls fuktiga. Eller dra plastpåsar över krukorna, det behåller också fukten.

När dina förgrodda plantor hunnit ett stycke på väg, är det dags att plantera om dem, en och en i småkrukor. Plantorna vill sedan gärna ha det lite svalare än under groningsperioden.

Tänk på att tidiga sådder behöver extra ljus när de börjar gro. Även inomhusväxterna mår bättre med tillskottsljus. Det finns speciella växtbelysningar i trädgårds- och elfackhandeln, men en vanlig lysrörsarmatur är också helt okej för växterna.

Dahlior och andra sommarblommande lök- och knölväxter som gladiolus, montbretia, freesia och kalla med flera, blommar tidigare om de förkultiveras inomhus i krukor. Alla finns redan nu i butikerna, det är bara att sätta igång.

Se efter rumsväxterna

Innan vårljuset sätter fart på tillväxten hos inomhusväxterna, har du inte planterat om dem än är det läge att plantera om och beskära dem nu. Växter som har det för trångt i sina krukor planterar du om i närmast större krukstorlek. Snåla inte när du köper blomjord utan köp jord av bra kvalitet. Läs: Plantera om krukväxter

Pelargoner och fuchsior klipps ner om de blivit rangliga under vintern. Passa på att ta sticklingar från dina rumsväxter.

Inneväxterna börjar bli hungriga nu när det blir ljusare för varje dag. De behöver ökade doser av både vatten och näring.

Nu finns olika pelargoner i butikerna. Inte bara klassiska zonalpelargoner som ’Mårbacka’ utan också engelsk pelargon och doftpelargoner. De skapar fin vårstämning på fönsterbrädan, och i vår kan de flytta till uteplatsen eller balkongen.

Titta till knölarna som vinterförvaras

Dahlia och andra knölar som vinterförvaras kan behöva ses över nu. De får inte ha det för blött, då riskerar de att ruttna.

Vårbeskärning

Vårbeskärningen börjar nu. Nu när träd och buskar är avlövade är det lätt att gallringsbeskära. Vissa träd och buskar, till exempel körsbär, plommon, björk, lönn och valnöt ska aldrig beskäras nu utan passar bättre för så kallad JAS-beskärning under sensommar och höst (juli, augusti, september). Vänta även med frostkänsliga växter till nästa månad.

Nu kan du ta sticklingar av buskar som forsythia, liguster, kornell, gallica-ros, schersmin och vinbär. Klipp 25–30 centimeter långa bitar av fjolårsskotten och stick dem till hälften eller 2/3 i krukor med jord, så rotar de sig under sommaren. Kom ihåg att vattna!

Ta även vara på kvistar som du kan driva i blom inomhus till prydnad. Läs: Tjuvstarta våren – driva kvistar i blom

Beskära hallon och björnbär – ta bort bärkvistarnasom bar frukt förra året om du inte gjorde det efter skörden i somras. Man skiljer dem lätt från nya skott genom att de gamla är torra och förgrenade.

Börja i växthuset

Städa växthus och drivbänkar om du inte gjorde det i höstas, så att de är klara i god tid innan frösådden. Vanligt såpavatten är bäst och skonsammast.

Har du övervintrande växter i kruka inne i växthuset? Se till att vattna då och då. Marssolen ger snabbt hög värme i huset och då vaknar växterna och kan torka ihjäl om du inte vattnar.

I trakter där vintern börjar släppa sitt grepp kan du börja så i kallväxthuset. Till exempel ­sallat, rädisor, rucola och persilja som du senare kan plantera ut i kryddväxtlandet.

Fortsätt mata fåglarna

Nu har vinterförråden börjat tryta för fåglarna. Fortsätt att hjälpa dem med mat. Läs: Mata trädgårdens fåglar

Vänta inte för länge med att städa fågelholkarna. Sätt gärna upp fler fågelholkar på lagom avstånd från varandra, och på platser där katter och andra nyfikna djur inte kan nå. Läs: Hjälp fåglarna med byggmaterial!