Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Månadens kom ihåg – JUNI

Checklista för trädgården i juni, när allting fullkomligt exploderar.

Nu är sortimentet av utplanteringsväxter som allra störst i växtbutikerna. Passa på och leta efter nyheter, de brukar snabbt ta slut.

Köp riktigt bra jord till krukor, lådor och amplar. Gärna sådan som innehåller lecakulor eller så kallade peatnuggets som håller jorden porös hela året. Då växer det allra bäst.

Nu kan du ställa ut amaryllis som du vill satsa vidare på. ”Sommarnöjet” kan vara en skuggig plats under några buskar. Gräv ner hela krukan till randen i jord.

Tänker du komplettera dina lökväxter med nya lökar i höst: markera var de nuvarande står. När bladen vissnat ner tappar du annars bort dem och får jobba i blindo.

Dressa gärna gräsmattan med dressmylla eller ren sand. Lägg ut dressingen i högar och borsta ut den med en kvast. Dressning är en hälsokur för mattan. Det är också tid för första gödslingen, ja, rentav den andra längst ner i söder. Gödsla gräsmattan – gräset växer som mest och förbrukar mest näring just nu. Det är alltid bättre att gödsla lite och ofta än mycket och sällan.

Klipp gräsmattan regelbundet nu när den växer som mest. Ju oftare du klipper desto tätare och vackrare blir den. Har du tänkt vertikalskära mattan i år, så är det rätt tid nu.

Hinner du inte gräva bort alla blommande maskrosor så knipsa åtminstone bort de flesta blommorna. Då förhindrar du att fröna sprids.

Sätt potatisen när jorden värmts upp till cirka 10 grader. Innan dess växer den knappast. Var rädd om de knubbiga groddarna så att de inte skadas vid sättningen. Kupa potatisen så fort blasten kommit upp och blivit någon decimeter hög.

Rododendron tål beskärning utmärkt och bryter villigt nya skott på gammal ved. Just nu är den rätta tiden att beskära dem.

Kom ihåg att vattna allt nyplanterat om det inte regnar. Mindre växter som har grundare rötter måste vattnas oftare. En stor buske eller ett träd behöver minst 15–20 liter vid en vattning.

Dahlior är ytterst frostkänsliga. Vänta med att plantera ut dina förgrodda dahlior tills risken för nattfrost definitivt är över.

Var vaksam om det drar ihop sig till nattfrost. Risken finns alltid även in i juni. Täck potatisblast och nygrott i grönsakslandet med fiberduk. Ta in nyplanterade växter i krukor över natten.

I grönsakslandet sår du nu för fullt. När det blivit 12–15 grader varmt i jorden är det dags att så bryt-, vax-, skär-, stör- och sojabönor. Bönor har förmågan att binda luftens fria kväve i knölar på rötterna med hjälp av kvävefixerande bakterier i jorden. Bonus blir kvävegödslad jord. Också rödbetor gillar att bli sådda i varm jord. Så sallat, rädisor, rucola och koriander med jämna mellanrum sommaren igenom (ca 14 dagar) så har du alltid fräsch grönska att skörda.

Dela på höstblommande perenner så får du fler plantor. Dessutom får gamla trötta plantor en extra skjuts genom delning.

Håll utkik efter angrepp av bladlöss och andra skadeinsekter. Kan du åtgärda angreppen tidigt behöver de inte bli så allvarliga. De vackert röda liljebaggarna kan vara mycket aktiva just nu. Kolla dina liljor varje dag. Även kejsarkrona angrips ofta av liljebaggen.

Luckra öppen jord i rabatter och köksväxtland ofta så får ogräset svårare att gro.

Glöm inte att skörda rabarber. Nu är stjälkarna mjälla och som allra finast.

Tänk på att inte klippa bort de vissnande bladen på blommande lökväxter förrän de vissnat helt. Åtminstone om du vill att lökarna ska blomma igen nästa år. Bladen behövs för blombildningen.

Lökar och knölar av höstblommade växter kan planteras direkt i rabatten nu. Dahlia, gladiolus, doftlilja, montbretia och andra. Har du förodlat plantorna i kruka så att de grönskat, vänta ett tag med utplanteringen så att de späda skotten inte skadas av frost. Skydda med fiberduk om vädret är lynnigt.

Krukodlade växter kan man plantera under hela odlings­säsongen, se bara till att vattna nyplanterade växter ofta och ­regelbundet.

Tjuva tomaterna, dvs plocka bort små skott i bladvecken. Om skotten får växa så tar de näring från huvudstam, blad och frukter.

Stötta och bind upp klätterväxter, ostadiga och höga perenner och svajiga sommarblommor som greniga flerblommiga höga sol­rosor.

Dags att sätta ut flytväxter och fiskar i dammen eller i dammtunnan.

Många namnsorter av fruktträd behöver andra sorter som pollinerare för att ge frukt. Är det ont om rätt sorter i området, kan du skära till några blommande grenar från passande pollinerande sorter. Sätt grenarna i en hink med vatten och häng upp hinken i det träd som behöver pollineringspartner.

Skörda sparris till midsommar. Mylla ner sand och komposterad kogödsel och gärna lite Algomin eller benmjöl   jorden runt plantorna. Låt dem stå orörda resten av säsongen för att växa till.

Markera växtplatsen för dina tulpaner och narcisser. När du väl ryckt bort blasten är de ”osynliga”. Tänk efter och skriv upp vad du vill komplettera.

Plantera ut och skola ut. Nu kan du plantera ut allt som du förodlat inomhus – ettåriga sommarblommor, grönsaksplantor och kryddörter. Men låt plantorna vänja sig stegvis (fortfarande i kruka), vid utomhusklimatet ett par dagar innan du planterar dem där de ska växa.

I början av juni kan du plantera ut tomat, kapkrusbär, pumpa, squash, melon och tomatillo på friland.

Plantera ut kraftiga och knoppiga sommarblommor på friland, och i urnor, amplar och krukor på balkongen. Plantera i bra jord och alltid i kärl med dräneringshål i botten.

Plantera ut förodlade kryddörter och andra grönsaks­plantor redan nu i köksväxtlandet. Men skydda dem med fiberduk om det drar ihop sig till nattfrost.

Fiberduk över sådden håller kvar fukt och värme i jorden vilket gör att det gror snabbare. Duken skyddar även sådden mot fåglar och insekter.

Pärlbuske, forsythia, vårginst, bukett- och brudspirea beskärs efter blomningen. Ta bort gamla tättsittande grenar som växer in mot stammen.

Sommarblommorna

Blanda flytande näring i låg dos i vattnet varje gång du vattnar sommarblommorna i krukor och lådor. På så vis glömmer du aldrig att gödsla. Sommarblommor behöver regelbunden tillförsel av näring för att växa och blomma hela sommaren.

Växter i krukor och andra planteringskärl måste vattnas varje dag, speciellt vid torrperioder. Nyplanterade växter i trädgården måste också passas med vatten om det inte kommer regn.

Förnya violerna. Viol och pensé brukar ha gett sitt bästa så här års. Men om du klipper tillbaka dem hårt och ger dem lite extra näring ­kommer de tillbaka, och inom en månad kan de vara på topp och blomma om igen. Klipp strax över ett bladpar.

Vädra växthuset. Glöm inte att ställa upp dörrar och fönster i växthuset på morgonen, om du inte har vädringsluckor med automatiska öppnare. En försommardag med sol kan ge upp till 40–50 graders värme inne i ett tätt växthus, och det klarar inga växter.

Bädda med halm runt jordgubbsplantorna så att bären får en ren bädd att vila på. Har du svårt att få tag i halm är så kallad jordgubbsplast ett ­alternativ.