Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Månadens Kom ihåg – JULI

Nu växer det så det knakar! Fortsätt gödsla ettåriga växter och  grönsaker. Sluta gödsla fleråriga växter efter midsommar. Annars växer  de för länge innan det är dags för dem att gå i vintervila.

Du har väl inte glömt att gödsla  trädgårdens växter, gräsmatta och häck? Det är under vår och försommar växtkraften är som störst och växterna behöver extra näringstillskott. Gödselvattna sommarblommor regelbundet. Den näring som planteringsjorden innehöll räcker inte så länge. Efter midsommar  gödslas bara ettåriga växter. Fleråriga växter, framförallt vedartade, får svårare att gå i vila till hösten om de gödslas senare.

Mylla ner  speciell rosgödsel eller köpt kogödsel i jorden runt remonterande rosor nu i juli. Rosorna ska inte gödslas senare än juli – de behöver gott om tid för att avmogna och förvedas inför vintern.

I juli växer det så det knakar. Gödsla ettåriga växter och grönsaker, men inte perenner, rosor och andra fleråriga växter efter mitten av juli. Sen gödsling, speciellt med kväve, försämrar avmognaden inför vintern och därmed växtens förmåga att övervintra.

Gallra grönsaksplantorna om de står för tätt, så att de får tillräckligt med utrymme för att bli stora och välväxta. Läs på fröpåsen för att se hur tätt de ska stå. Alla grönsaker behöver inte gallras. Dit hör rucola och plocksallad.

Nu kan du skörda de första fleråriga kryddväxterna. Bladen smakar bättre innan plantan gått i blom. Om man ska spara kryddorna till senare är det bäst att skörda en solig och torr förmiddag innan dagen blivit för varm.

Njut av tidiga rosor och pioner. Tar man in dem och sätter i vas känner man doften ännu starkare.

Snart kan du så ännu en omgång av snabbväxande grönsaker som rädisa, plocksallad och rucola. Står de för länge blir de lätt beska. Om man ser till att så med jämna mellanrum finns det alltid späda grönsaker på gång.

Vänd materialet i komposten med jämna mellanrum. Då förmultnar det snabbare. Töm också det understa materialet och sålla bort alltför grova bitar. Lägg tillbaka det grova materialet på komposten.

Fortsätt rensa ogräs så att de inte konkurrerar för mycket med grönsaker och sommarblommor. Särskilt viktigt att ta bort fröogräsen innan de hinner gå i frö.

Kratta ihop gräsklippet och lägg ovanpå jorden. När det bryts ner blir det till näring. Dessutom minskar avdunstningen så att du inte behöver vattna lika ofta. Också ogräsen får svårare att gro.

De allra flesta vårblommande lök- och knölväxter har nu blommat över helt. Vill man plocka bort dem görs det först när blad och stjälk är helt vissna, då lossnar de lätt från löken/knölen.

Pärlhyacintens stjälk och blad står gröna länge, vill man få optimal blomning nästa år ska de inte klippas ner förrän de är helt vissna, vilket kan vara lätt att glömma, om de växer i gräsmatta.

Fortsätt skörda rabarber. Men från början av juli bör man vara försiktigare så att plantan får chans att återhämta sig. Dessutom blir stjälkarna mer träiga framåt högsommaren.

Gå regelbundet runt i trädgården och plocka bort liljebaggar och mördarsniglar innan de hinner bli för många.

Klipp inte gräset för kort. Då växer det sämre. Gräset bör vara 4–5 centimeter men klipp aldrig mer än 1/3 av dess höjd.

Ge högvuxna perenner stöd innan de blivit för höga och tunga. Dit hör bland annat riddarsporre, stormhatt och andra perenner som lätt lägger sig om det regnar mycket under sensommaren. Gör dina egna växtstöd av rester från beskärning eller köp färdiga stöd i metall.

Violer, penséer, luktärt, lejongap, brokgyckelblomma mfl ger både fler blommor och längre blomningstid om man tar bort de vissnade blommorna och blomställningarna. Frösättning tar mycket kraft från växten, många växter upphör nästan helt att producera nya blommor när de har många fröställningar. Ansa hela tiden perenner och sommarblommor.

Klipp och skörda av gräslök, kinesisk gräslök och piplök så att de inte går i blom.

Bädda med träull eller halm under jordgubbarna, plocka bort snäckor och sniglar från jordgubbslandet.

Kupa potatisen en andra gång. När du har skördat den tidiga potatisen kan du så in gröngödselväxter eller plantera ut bortgallrade småplantor från köksväxtlandet för vidare tillväxt.

Fortsätt tjuva tomaterna genom att knipsa bort de små skott som växer ut i bladvecken. Toppa tomatplantorna 2–3 blad över översta klasen när plantan har 3–5 klasar på gång och när fler klasar inte hinner få mogna tomater till hösten. Blada av tomaterna . Ta bort stora och skymmande blad för att släppa in ljus och luft till tomaterna.

Plantera ut ettårig sommarkyndel, mejram, basilika, fransk dragon och rosmarin mellan dina fleråriga kryddväxter, eller sätt kryddor i vackra krukor på balkongen eller i trädgården. Glöm inte att skörda och njuta av dina färska kryddor i vardags maten.

Vattna rabatterna om det blir för torrt, särskilt nyplanterade växter. De behöver fukt för att rota sig ordentligt.

Gå regelbundna vändor i trädgården och plocka bort ogräs som dyker upp i planteringarna. Man sparar arbete genom att rensa lite och ofta. Framför allt hindrar man fröogräset att sätta frö.

Ta bort vissna rosor på buskrosorna. Men tänk på att om det är en sort med dekorativa nypon blir man snuvad på nyponen i höst om man plockar för nitiskt. Remonterande (återblommande) rosor blommar mer på eftersommaren om man skär bort de vissna blommorna tillsammans med en bit av själva skottet. Ta bort blommorna plus de närmaste 2–3 bladen.

Mylla ner speciell rosgödsel eller köpt kogödsel i jorden runt remonterande rosor nu i juli. Rosorna ska inte gödslas senare än juli – de behöver gott om tid för att avmogna och förvedas inför vintern.

Pincera, det vill säga sommarbeskär, äpple och päron. Pincering innebär att de nya årsskotten kortas in medan de är mjuka. Beskärningen främjar nästa års fruktsättning.

Passa på att beskära syrenhäcken eller bersån så snart den blommat över. Blomknopparna bildas nämligen under sensommaren, och beskärs den nu får man en häck som blommar varje försommar.

Skär bort eventuella vildskott som växer ut under förädlingsstället på rosorna.

Akleja, rosenvial, viol, pensé och muskatellsalvia kan sås nu i juli, men de blommar först nästa år.

Sommarbeskär vindruva.

Ordna med semestervattning om du reser bort. Snälla grannar är en möjlighet, annars finns olika slags automatbevattning.

Efter midsommar kan du påbörja sommarbeskärning av fruktträdKartgallra överfulla fruktträd. Risken för angrepp från skadegörare minskar. Frukten som lämnas kvar får mer ljus och luft, blir större och mer välsmakande.

I sommarvärmen kan det växa rikligt med alger i dammen. Håva upp dem med en finmaskig håv. Var också försiktig med näring till fiskar och växter i dammen, det sätter fart på algtillväxten.

Så bladgrönt nu för sensommarskörd! Mizunakål, sellerikål (pak choi), vintersallad, salladskål och plocksallad är sorter som går utmärkt att så hela juli.

Det kan bli alltför varmt i komposten under heta sommardagar. Då kan materialet i komposten packa sig så att det snarare brinner än förmultnar. Vänd om och luckra upp så att komposten blir syresatt och nedbrytningen kommer i balans.

Spana efter kålfjärilslarver varje dag om du har kålväxter i ditt grönsaksland. De 3–4 centimeter långa, gulgröna och svarta larverna är lätta att plocka bort för hand. Lämnas de i fred kan de kaläta kålen på några dagar.

Gallra bland fruktkarten.