Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Månadens kom ihåg – JANUARI

Saker att göra och check-lista för trädgården i januari. Vi håller  efter vad snö och stormar kan orsaka, och börjar planera för årets projekt.

Gå en inspektionsrunda i trädgården

Kolla över dina gnagskydd på buskar och träd du vill skydda. Om det är en hård vinter eller om du har gott om vinterhungriga djur som rådjur, harar och kaniner. Var beredd om du ändå skulle se gnagskador. Ibland finns det bot. Läs: Gnagskador på äppelträd

De gröna vintrarna till trots – det kan komma mycket snö. Vid töväder är snön tung och kan skada särskilt vintergröna växter som samlar mer snö än de bladfällande. Skaka av innan grenarna knäcks. Pelarformiga barrväxter som tuja och en har ofta flera stammar. Bind ihop dem så att de inte kan fläkas upp av snötyngden. Ta även ner snö från växthuset, som oftast har en klen konstruktion för att hålla uppe tung snö.

Snö är inte bara av ondo, utan både värmer och skyddar, medan barmarksfrost kan innebära dödsstöten för känsliga växter. Det är därför många perenner och lägre buskar har lättare att övervintra i norr än i södra Sverige. I brist på snö – vintertäck med torra löv i rabatterna som skydd mot kylan. Julgranen har tjänat ut. Sitter barren kvar så använd grenarna till vintertäckning i trädgården.

Bästa tiden fälla träd. Markskador, som alltid uppstår när stora träd fälls, blir mindre om marken är frusen.

Tid att salta och sanda. Salt är effektivt mot ishalka, men gångplattor av betong mår inte bra av salt som så småningom löser upp betongen. Sanda istället. Alla växter tål inte heller salt, men det finns salttåliga. Läs: Skadar salt buskarna?

Hjälp fåglarna under vintern

Glöm inte att mata trädgårdens fåglar. Ge fröblandningar till mesar och andra mindre fåglar, och äpplen till trastar. Passa också på att titta till holkarna så de är klara när häckningssäsongen startar. Sätt gärna upp fler holkar. Spika inte i trädet utan sätt upp dem med en tråd som spänns löst runt trädet. Läs: Mata trädgårdens fåglar

Förkultivering och sticklingar i januari

Planera vilka fröer som ska sås. De första frökatalogerna kan beställas redan nu, om du inte vill beställa frön direkt från nätet. Vissa blommande växter och grönsaker tar lång tid på sig att utvecklas. Jätteverbena, klockranka, spanska flaggan, pensé, heliotrop, pelargon och begonia kan sås redan i slutet av januari liksom köksväxter som chili, aubergine och kronärtskocka.

Så några kryddörter som oregano, basilika, mejram eller något annat som du tycker om. De kan växa sig stora inne under våren, och du kan börja plocka grönt av dem innan de placeras utomhus.

Tänk på att tidiga sådder behöver extra ljus när de börjar gro. Även inomhusväxterna mår bättre med tillskottsljus. Det finns speciella växtbelysningar i trädgårds- och elfackhandeln, men en vanlig lysrörsarmatur är också helt okej för växterna.

Även om du inte kan odla ute nu, så kan du odla massa nyttigheter inne. Läs: Grodda och odla skott!

Säsongens blomkrukor inne

Låt fräscha blommande krukväxter lysa upp i vintermörkret. Begonia, browallia, fönsterviva, jordviva, syrenviva, saintpaulia och vippjasmin är blommande växter som du kan hitta i butikerna just nu. Till skillnad mot de gröna inomhusväxterna som går på sparlåga så här års, behöver blommande växter mer av både vatten och näring.

Har du krukade växter, t ex pelargon, fuchsia eller rosmarin, undanställda för övervintring i källare eller garage, kolla då och då att jorden inte torkar ut helt och hållet. Vattna ytterst snålt, jorden ska bara fuktas helt lätt.

Högsäsong för tulpaner

Nu vill vi har färg och blomfägring. Frossa i snittulpaner. Vill du ha maximal hållbarhet, byt vatten varje dag och ställ vasen svalt nattetid. Snitta stjälkarna en bit varje gång du byter vatten. Läs: Snittulpaner - så står de längre

Återanvända julgruppernas blommor

Det går utmärkt att ta vara på flera av julblommorna och jullökarna, för att få dem att blomma om igen nästa år eller för att plantera ut i trädgården. En julstjärna kan bli en fin grön ­inomhusväxt, små ädelcypresser eller en liten sockertoppsgran kan få en ny plats i trädgården till våren, likson den dyrbara julrosen. Amaryllisen kan vara värd att testa att blomma om igen. Läs: Plantera ut minigranen,

Spara amaryllis och andra jullökar,

Ta tillvara på julblommorna