Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Månadens kom ihåg – FEBRUARI

Saker att göra och check-lista för trädgården i februari. Vi håller efter vad snö och stormar kan orsaka. Flera börjar med förodling och det går bra att vinterbeskära en del träd och buskar.

Gå en inspektionsrunda i trädgården

Kolla gnagskydd och vintertäckning och skaka av snö från träd och buskar om det behövs. Ta även ner snö från växthuset, som oftast har en klen konstruktion för att hålla uppe tung snö. Läs: Gnagskador på äppelträd 

Innan vårsolen blir stark, se till att skugga de växter som kan ta skada av kombinationen soliga dagar och frostiga nätter. Klätterrosor i söderläge och vintergröna växter som buxbom, mahonia, rhododendron och alla barrväxter är mest utsatta och behöver skydd. Linda gärna stammarna på unga fruktträd med en remsa säckväv. De kan få sprickor i barken av växlingen mellan solvarma dagar och iskalla nätter.

Så snart solen börjar värma upp plättar på marken och du ser att snön smälter – anteckna var plättarna finns så kan du plantera de allra tidigast blommande lökväxterna där till hösten.

Gräsmattan är extra känslig vid barfrost och sen när solen börjar smälta snön. Trampa inte runt i onödan på gräsmattan då. Det kan lätt uppstå skador som inte syns förrän våren, som bruna fläckar.

Förkultivering och sticklingar

I feb­ruari sår du ettåriga blommor som tobak, lobelia, leverbalsam och palettblad. Så också tomater och paprika för växthuset samt purjolök.

Tänk på att tidiga sådder behöver extra ljus när de börjar gro. Även inomhusväxterna mår bättre med tillskottsljus. Det finns speciella växtbelysningar i trädgårds- och elfackhandeln, men en vanlig lysrörsarmatur är också helt okej för växterna.

Så egna perenner. Akleja, silverax, martorn, julros, luktviol och lavendel hör till de växter som måste utsättas för kyla innan de kan gro. Så nu och ställ sådderna några veckor under snön eller i kylskåpet.

Nu kan du hitta små sticklingsplantor av fuchsia i trädgårds­butikerna. Skaffa plantor nu och låt dem växa till sig ett par månader på fönsterkarmen tills det är dags att ta ut dem.

Plantera om rumsväxterna

Innan vårljuset sätter fart på tillväxten hos inomhusväxterna, passa på att plantera om och beskära dem. Växter som har det för trångt i sina krukor planterar du om i närmast större krukstorlek. Snåla inte när du köper blomjord utan köp jord av bra kvalitet. Läs: Plantera om krukväxter

Passa på att ta sticklingar från dina rumsväxter. 

Titta till knölarna som vinterförvaras

Dahlia och andra knölar som vinterförvaras kan behöva ses över nu. De får inte ha det för blött, då riskerar de att ruttna.

Februari råder tulpanfrossa

I februari är sortimentet störst för snittulpaner. Kombinera gärna tulpanerna i olika färger med andra vårblommor som ranunkler, anemoner och blommande kvistar. Läs: Snittulpaner - så står de längre

Vinterbeskärning

Åtminstone i Sydsverige är det helt okej beskärningstid om man vill vinterbeskära. Nu när träd och buskar är avlövade är det lätt att gallringsbeskära. Vissa träd och buskar, till exempel körsbär, plommon, björk, lönn och valnöt ska aldrig beskäras nu utan passar bättre för så kallad JAS-beskärning under sensommar och höst (juli, augusti, september). Inte ­heller ömtåliga växter nära sin odlingsgräns bör vinterbeskäras. Läs: Kul ute med vinterbeskärning!

Använd ris från buskar du beskurit till sticklingar om du vill föröka buskarna. Lätta att föröka är till exempel kornell, forsythia, schersmin och vinbär. Stick ner kvistarna i krukor med torv eller jord och gräv ner dem i snön. Under våren får de rötter och kan senare under säsongen planteras ut i trädgården.

Det är är hög tid att skära ympkvistar. De ska vara i fullständig vila när de ympas in i ett lämpligt träd i april–maj. Linda in kvistarna i fuktig mossa och plast och låt dem ligga i kylskåpet fram till ympningen.

Ta även vara på kvistar som du kan driva i blom inomhus till prydnad. Läs: Tjuvstarta våren – driv kvistar i blom

Bästa tiden fälla träd. Markskador, som alltid uppstår när stora träd fälls, blir mindre om marken är frusen.

Fortsätt mata fåglarna

Nu har vinterförråden börjat tryta för fåglarna. Fortsätt att hjälpa dem med mat. Läs: Mata trädgårdens fåglar