Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Månadens kom ihåg – DECEMBER

Saker att göra och check-lista för trädgården i december!

Nu är det tid att driva fram tazetter, julros och liljekonvalj. Tazetter tar 4–6 veckor på sig, julros 3 veckor, och liljekonvalj behöver 2 veckor för att drivas till blomning.

Plantera tulpaner. I många trädgårdsbutiker är det rea på tulpanlökar, och det är fortfarande idé att sätta dem – om de ser bra ut. Sätt lökar av tulpan och rysk blåstjärna på friland om tjälen ännu inet gått i jorden. Annars kan du köpa några 50 liters påsar med såjord och lägga ut i ett 5 cm tjockt lager på den frusna marken. Sätt ut tätt med lökar med 2 cm mellanrum och lägg på 10–15 cm såjord över dem. Vattna inte!

Mata vinterfåglarna! Placera utfodringsstället så att du lätt kan se dina matgäster från t ex köksfönstret.

Titta regelbundet över lagrade äpplen. Ta bort frukt som har fått fläckar och frukter som börjar bli mjuka. Glöm inte att ta fram och bjuda på den egenodlade frukten i julhelgen.

Det finns mycket att hämta från den egna trädgården att pynta med till helgen. Kvistar av järnek, mahonia, barrväxter, ormhassel, korallkornell och trollpil blir vackra i vas, i julgruppen och i hemmagjord dörrkrans.I adventstid
– traditionella julblommor står på inköpslistan. Låt även orkidéer få vara med. Många orkidéer blommar nu, till exempel kalante, juvelorkidé, och palettorkidé. Varför inte göra en julgrupp med en blommande orkidé tillsammans med någon vacker bladgrön krukväxt, spansk mossa och vanlig grön mossa som ofta finns att köpa på påse till advent.Ta ett varv runt trädgården då och då under vintern
och se efter så att vintertäckning av växterna ligger på plats och att gnagskydden fortfarande sitter där de ska. Se också över presenningar på trädgårdsmöbler och krukor så att de är säkert förankrade.

Det nya årets nya frökataloger har redan börjat komma. Missa inte att beställa kataloger, och sedan även fröer som du vill så. Frökataloger är också perfekt inspirationsläsning i vintermörkret – beställ gamla fröfavoriter och prova spännande frönyheter.Amaryllis och hyacinter i kruka
som har ränt i höjden och böjer sig, kan du skära av och använda som snittblommor. Sätt en gummisnodd runt stjälken, längst ner, så rullar stjälken inte upp sig. Trä den ihåliga stjälken över en blompinne om blomman behöver stadgas upp i vasen.

I adventstid – traditionella julblommor står på inköpslistan. Låt även orkidéer få vara med. Många orkidéer blommar nu, till exempel kalante, juvelorkidé, och palettorkidé. Varför inte göra en julgrupp med en blommande orkidé tillsammans med någon vacker bladgrön krukväxt, spansk mossa och vanlig grön mossa som ofta finns att köpa på påse till advent.

Inneväxterna behöver extra omsorg i den torra vinterluften. Fram till slutet av februari är en tuff tid för många krukväxter. Dagsljuset minskar och påslagna element gör inomhusluften torr. Duscha krukväxterna i badrummet med ljummet vatten. Det finns praktiska och diskreta växtbelysningar som hjälper krukväxterna att ta sig igenom den mörka årstiden med alla bladen i behåll.