Månadens kom ihåg – AUGUSTI
Att göra i trädgården i augusti.
Vintersallad (kallas också fältsallad eller mache) kan du så i landet nu, för skörd i höst och vinter. Den här salladen är ytterst frosttålig och kan faktiskt skördas under snön.
Fortsätt att så grönsaker med kort utvecklingstid, som sallad, rucola och rädisor. Vintersallad (kallas också fältsallad eller mache) kan du så i landet nu, för skörd i höst och vinter. Den här salladen är ytterst frosttålig och kan faktiskt skördas under snön.
Samlar du upp klippet från gräsmattan? Bred ut det på jorden i köksväxtland och i rabatter. Ett täcke av gräsklipp ger näring av hög kvalitet och minskar dessutom avdunstningen.
Gallra bland fruktkarten. Om fruktsättningen varit riklig kan du behöva gallra bland fruktträdens kart. För äpple och päron brukar det vara lagom att gallra så att det blir 3–4 fingrars bredd mellan varje frukt, för plommon räcker det med 2 fingrars bredd.
Om fruktträden sätter rikligt med frukt, kan frukternas tyngd knäcka eller fläka grenarna. Tänk på det i tid och sätt ett stöd under utsatta grenar. En kraftig stör med en kort tvärslå i toppen räcker.
Nu är det dags att skörda löken. När bladen börjar vika sig ner och vissna tar du upp lökarna och låter blasten vara kvar. Låt dem ligga och torka i solen någon vecka. Sedan förvarar du dem svalt och mörkt.
Vill du ha vita, mjälla stjälkar på purjolöken ska du kupa upp jord kring dem nu. Låter du dem växa utan att kupa blir purjon grön ända nerifrån.
Gödsla i växthuset. Nu växer det för fullt och alla plantor förbrukar mycket näring.
Om du reser bort, glöm inte att ordna för vattning, speciellt för alla plantor i krukor och lådor samt givetvis i växthuset.
Toppa tomatplantan när plantan bär 3–5 välutvecklade klasar med tomater. Plantan
toppar du över det tredje bladet över den översta tomatklasen. Då går näringen till de tomater som redan finns istället för till höjdtillväxt eller nya tomater som ändå inte hinner utvecklas och mogna. Plantorna behöver dessutom gödslas nu när de är fulla av frukter. Fortsätt tjuva skott i bladvecken, och ta bort ett och annat skymmande stort blad.
Förläng blomningstiden genom att plocka många buketter.
I augusti och en bit in i september passar det bra att plantera städsegröna växter (gröna året om) som buxbom, järnek, mahonia, städsegrön benved och alla barrväxter. Städsegröna buskar och träd har ofta svårare att klara sig igenom sin första vinter och vårvinter än vad lövfällande träd och buskar har. Plantera i tid så att de hinner rota sig innan tjälen går i jorden.
Sätt upp limringar mot frostfjärilshonan. Frostfjärilshonan har små outvecklade vingar och kan inte flyga, därför klättrar hon uppför stammen för att nå trädets krona där hon lägger flera hundra ägg. Till våren kläcks äggen, och de gröna larverna invaderar och äter upp bladen och knoppanlagen på trädet. Sätt upp limringar runt stammen på fruktträden på en höjd av cirka 60 cm. Då hindrar man frostfjärilshonan att nå trädkronan och lägga sina ägg.
JAS – perfekt beskärningstid. JAS betyder i beskärningssammanhang juli, augusti och september. Det betecknar tiden då de allra flesta växter tål beskärning bäst. Passa därför på att gallra träd, föryngra risiga buskar och putsa häcken så att den blir jämn och fin. Specifikt blödare – körsbär, persika, plommon och andra beskärs nu.
Klipp bort vattenskotten
Framförallt äldre äppelträd skjuter vissa år rikligt med så kallade vattenskott – långa raka skott här och där längs grenarna. De ska bort, och det är lättast att klippa bort dem nu på sommaren medan skotten är mjuka.
Hindra sniglarna från att äta upp skörden – bygg snigelfällor!
Beskär hallonen. Efter skörd skär man bort de skott som burit frukt. Skär ner fjolårsskotten jäms med marken. Lämna kvar 8–10 kraftiga årsskott per meter, för att ge bär kommande sommar. Skär också bort små, veka och felväxta årsskott jäms med marken.
Augusti månad är en bra tid att så gräsmatta. Vädret börjar bli lite svalare. En lång sval och fuktig höst gynnar etableringen av gräset. Köp en gräsfröblandning som bara innehåller fullt härdiga grässorter, sorter som är konkurrenskraftiga mot mossa och är sammansatt efter vad din gräsmatta ska tåla. Fundera över vad du vill att den ska användas till och tåla: spring, lek, torka? Eller ska den vara en vacker paradgräsmatta?
Sommarbeskär (pincera) äpple, päron och körsbär för att befrämja nästa års fruktsättning. Det gör också att näringen går till fruktsättning istället för att gå till yvig skottillväxt.
Gallra småplantor i grönsakslandet, så att grönsakerna får plats att växa.
Ansa och beskär sommarblommorna så blommar de rikligare och längre. Plocka alltid bort vissna blommor, blad och fröställningar. Att bilda fröställningar och frön tar mycket kraft från växten, och plantan ger färre och mindre blommor. Vissna växtdelar drar alltid till sig snäckor och sniglar. Slå sommarängen. Nu har de flesta blommande växter gått i frö, och du kan slå blomsterängen. Ta bort det nyslagna och gödsla aldrig en blomsteräng. Det göder gräset som kväver blommande örter.
På sensommaren är det rätt tid att så frö av tvååriga växter (bienner). Plocka gärna frö från egna plantor och så direkt. Fingerborgsblomma, kungssljus, förgätmigej, mariaklocka och stockros är exempel på lättodlade bienner.
Rensa upp i jordgubbslandet efter skörden. Ta bort vissna blad, klipp bort revorna och mylla ner väl förmultnad kogödsel. Behöver du fler plantor, ta tillvara rotade revplantor och sätt dem i krukor.
I juli–augusti när vädret är varmt blir det lätt alger i vattendammen eller i dammtunnan. Plocka upp algerna med en finmaskig håv. För att hålla rätt pH-värde (6,8–7,5) och rätt näringsbalans i vattnet bör man vara försiktig med att mata fiskarna. För mycket foder ger näringsrikt vatten och bidrar till algtillväxten. I en större damm med växter finns det ofta tillräckligt med föda för fiskarna utan att de behöver matas. Ge inte heller för mycket växtnäring åt vattenväxter som odlas i vattenväxtkorgar.